Skolbiblioteken

Välkomna till Simrishamns kommunala skolbibliotek!

Låna många böcker över sommarlovet!

Alla böcker du nu lånar på skolbiblioteken får du behålla över hela sommarlovet! Börjar du på Korsavadsskolan i höst kan du återlämna dina lån från mellanstadiet där. Du vet väl att Simrishamns bibliotek har Sommarboken - läs 5 böcker få 1 gåvobok? Fråga din skolbibliotekarie om du vill veta mer.

Nya lokaler för Piratenskolans bibliotek

På Piratenskolan i Kivik händer det mycket i skolbiblioteket. Skolbibliotekarie Gunilla Arvidsson har flyttat in biblioteket i en ny tillfällig lokal, som ett första steg till ett helt nytt skolbibliotek på skolan till hösten.

För dig som är förälder och elev

Alla elever i förskoleklass och uppåt får ett eget lånekort genom skolbiblioteket. Lånekortet kan sedan användas genom hela skoltiden och även för lån på de kommunala biblioteken. För att få ett lånekort ska en vårdnadshavare (eller myndig elev) skriva på en ansökan. Ansökan lämnas till skolbibliotekarien.

Lånekortsansökan för barn (svensk text)

Låneansökan för barn (arabisk text)

Låneansökan för barn (dari/farsi text)

Lånekortsansökan för myndiga elever 

Legimus - för elever med läshinder

Legimus

Elever som behöver stöd i sin läsning kan ansöka om lösenord till Legimus, som gratis erbjuder tusentals olika inlästa talböcker. Dessa talböcker kan man med lösenord lyssna på i mobilapp, eller ladda ned till sin dator. Skolbiblioteket hjälper till med löseord. Nedanstående avtal måste skrivas på för att Legimus ska kunna användas. Avtalet lämnas till skolbibliotekarien.

Avtal för Legimus (talböcker) (PDF)

För dig som är pedagog

Arbetar du som pedagog på någon av kommunens skolor? Då kan du ansöka om ett lärarlånekort, där du kan låna böcker till dig själv eller din klass. Ansökan lämnas till skolbibliotekarien.

Lånekortsansökan för pedagoger

Skoldepå och fjärrlån

Simrishamns kommun har en Skoldepå som pedagoger kan låna böcker ut, antingen genom egna besök på Simrishamns bibliotek - eller genom att kontakta Skoldepån som skickar bokkassar till skolorna med kommunens postgång. Böckerna i Skoldepån är synliga i bibliotekskatalogen (Arena), men går ej att reservera där utan man måste kontakta Skoldepån. Skoldepån tar gärna emot inköpsförslag! 

Kontakta Skoldepån på: skoldepan(at)simrishamn.se 

Lärarlånekortet ger möjlighet till lån från både Skoldepån och Simrishamns bibliotek. Om boken du söker finns inne i någon annan samarbetskommun kan du reservera den med ditt privata lånekort i Arena. Finns boken inte i vår gemensamma bibliotekskatalog så kan du på ditt privata lånekort beställa ett fjärrlån via Simrishamns bibliotek.

Vi hjälper dig på skolbiblioteken!

Våra skolbibliotek är bemannade varje vecka och vi har ett gemensamt bokbestånd för eleverna att låna ur. Skolbibliotekarierna arbetar i ett team för att ständigt utveckla skolbiblioteken och lyfta barns och ungas läsning samt skolbibliotekens del i skolornas pedagogiska arbete.

SkolbibliotekarieTelefonSkolbibliotek

Gunilla Arvidsson

gunilla.arvidsson(at) simrishamn.se

0414-

81 95 78

Simrislundsskolan,

Piratenskolan,

Sankt Olof skola

Richard Sturesson

richard.sturesson(at) simrishamn.se

0414-

81 98 38

Österlengymnasiet/Särskolan/

Fredsdalsskolan,

Borrby skola

Frida Sundling

frida.sundling(at)simrishamn.se

0414-

81 93 26

 

Nova Academy

(Simrishamns bibliotek)

Christine Valvis Bergstrand

christine.valvis.bergstrand(at)simrishamn.se

0414-

81 95 23

Korsavadsskolan,

Gärsnäs skola

LänkarBeskrivning
länk Arena. Den gemensamma katalogen för sydöstra Skånes folkbibliotek. Logga in med ditt lånekort för att reservera böcker, fjärrlåna böcker, låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan även se Skoldepåns böcker i katalogen.
 länk Barnens bibliotek. Massor av roliga flikar och även möjlighet att låna e-böcker! Perfekt för dig som gillar att läsa!
logo Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information.
ebok E-böcker. Du kan låna e-böcker via datorn med lånekort från Simrishamns bibliotek. Logga in med lånekortsnummer och pin-kod. Lånetiden är en månad på e-böckerna. Fråga bibliotekarien om du vill ha hjälp!
ljudbok E-ljudböcker. Du kan lyssna på ljudböcker på din dator, med lånekort från Simrishamns bibliotek. Fråga bibliotekarien om du behöver hjälp!
länk Kolla källan. Skolverkets sida med lathund och tips på hur du kan tänka källkritiskt när du ska skriva ett skolarbete. Bra för lärare som vill ta upp källkritik med sina elever.
länk Litteraturbanken. Denna sida gör svenska klassiker tillgängliga i pålitliga digitala versioner. 
länk Länkskafferiet. Här finns länkar till 4500 webbplatser och andra digitala lärresurser som passar bra för skolarbete.
länk Nationalencyklopedin - det största uppslagsverket på svenska. Vill du läsa NE hemifrån så kan du skapa ett eget konto.  Du måste dock skapa kontot när du är inloggad i nätverket på skolan.