Biblioteket

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Simrishamns bibliotek - översikt

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra olika aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar och tidskrifter, läsa tidskrifter från jordens alla hörn i tidskriftstjänsten PressReader eller studera i vårt tysta avdelning. Blir du sugen på en kopp kaffe, te eller choklad kan du köpa det för 10 kr med betalkort i vår kaffeautomat. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

 

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

 

Aktuellt på biblioteket:

Talboken kommer -  med en knapptryckning!

Simrishamns bibliotek erbjuder från och med 1 mars 2018 en ny tjänst för dem som prenumererar på taltidningar. Nu kan även talböcker komma hem till låntagarna med en enkel knapptryckning.

Taltidningar och talböcker är till för dem som av någon anledning inte kan läsa en fysisk bok eller tidning. För att kunna lyssna på taltidningen eller på en talbok krävs en särskild spelare. Prenumererar man på en taltidning erbjuds en taltidningsspelare kostnadsfritt. 

Nu kan man alltså via taltidningsspelaren även ladda hem bibliotekets talböcker på digital väg. Ägaren av spelaren behöver själv inte ha internetuppkoppling i hemmet. Talböckerna laddas hem till låntagarens maskin bara någon timme efter det att en bokreservation har gjorts av låntagaren. Tidigare behövde bibliotekets personal köra ut och lämna fysiska medier till de låntagare som själva inte kunde ta sig till biblioteket, och låntagare kunde få vänta i flera dagar.

Talboken kommer

"Det är dock viktigt att behålla den sociala kontakten med våra låntagare, säger Rozalia Kozma, bibliotekarie ansvarig för tjänsten. Nu kan de alltså läsa sina böcker samma dag, men vi kommer ändå att köra ut till låntagarna för att upprätthålla den sociala kontakten och prata böcker och tidningar." 

Den som kan ta sig till biblioteket kan lyssna på Ystads Allehanda som taltidning i bibliotekets egen maskin. 

Är man intresserad av tjänsten är man välkommen att kontakta biblioteket. 

 

Detta händer på biblioteket:


SolcellerProducera din egen el till våren!

Tisdag 20 mars
kl. 17.30 -18.30

Paula Björk från den kommunala energi- och klimatrådgivningen håller ett föredrag om solceller riktat till privatpersoner. I Simrishamns kommuns ökar intresset av att installera solceller på villor och småhus. Energi- och klimatrådgivningen har svar på dina frågor! Du får information om hur stor en anläggning bör vara, om lönsamhet och bidrag och hur man går från idé till verklighet. 

Det kommer att finnas solcellsinstallatörer på plats för möjlighet till offertförfrågningar och övriga frågor. Fri entré, ingen föranmälan krävs.

För mer information, kontakta gärna Paula Björk tel 0728 - 85 49 41, e-post Paula.bjork@kfsk.se

 

VärldspoesidagenVärldspoesidagen

Onsdag 21 mars
kl. 16.00

Den 21 mars infaller årligen Unescos Världspoesidag. Dagen instiftades 1999 för att hjälpa Unescos medlemsländer att stärka muntliga berättartraditioner, att synliggöra samtida poesi och öka kontakterna mellan poesi och andra konstarter. Vi bjuder in till en poetisk eftermiddag där Malin Alvasdotter och Morten Rosenberg läser sin egen poesi till tonerna av Henrik Peterssons gitarrspel. Vi bjuder på fika.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Högläsning för vuxnaHögläsning för vuxna

Torsdag 22 mars
kl. 15.30

Hjärtligt välkommen till biblioteket för att luta dig tillbaka och koppla av till en stunds högläsning. Det bjuds på korta noveller, berättelser eller nedslag i poesins värld. Har du en önskan om något du vill höra så läser vi det också. Läsningen varar ca 30 minuter och vi bjuder på fika och samtal efteråt.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se


filmquizFilmquiz!

Fredag 23 mars
kl 15.00

Kom Arnold Schwarzenegger verkligen tillbaka efter att han sagt ”I’ll be back?” Hur många dalmatiner var Cruella DeVille egentligen ute efter? Vem uppdaterade drivrutinerna på HAL? Även om man bara kunde gissa svaret på någon av de här frågorna så uppmuntrar biblioteket till deltagande i deras filmquiz.

Jon Högman, digital projektledare i Simrishamns kommun, dammar av filmhistorien och gör en djupdykning i den vita dukens populärkulturella hav. Han lovar en utmaning för gammal som ung, och fina priser finns i potten.

 

Sagodetektiven Isadora

Barnteater - Sagodetektiven Isadora och kattmysteriet

Tisdag 27 mars 
kl. 9.30-10.00

Katterna och hundarna har blivit uppdelade i två lag. Ett med katter i och ett med hundar i. Det är lättast så säger ledarna. Men en av katterna blir mycket ledsen. Den leker mest med hundarna. Katten har plötsligt försvunnit. De andra har letat och letat men inte ett spår. Den här katten älskar sagor. Kan den ha försvunnit in i en av sina sagoböcker? Djuren bestämmer sig för att gå till sagodetektiven Isadora. Hon kanske kan lösa detta kattmysterium?

Ålder: 3-5, max antal barn: 50. Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

ÄggsperimentPåsklov:

Ägg-speriment med Pelle Eckerman!

Onsdag 28 mars
kl. 14.00-15.00

Kom och se och pröva mé! Pelles ägg-stra roliga ägg-speriment – en rolig och lite filosoferande föreställning om livet och om ägg. Författaren och experimentatorn Pelle Eckerman experimenterar och trixar med en hel korg full av fiffiga försök.  Ålder: 7-12. Antal: 50 barn.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Högläsning för vuxnaHögläsning för vuxna

Onsdag 4 april
kl. 15.00

Hjärtligt välkommen till biblioteket för att luta dig tillbaka och koppla av till en stunds högläsning. Det bjuds på korta noveller, berättelser och nedslag i poesins värld. Har du en önskan om något du vill höra så läser vi det också. Läsningen varar ca 30 minuter och vi bjuder på fika och samtal efteråt.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Bokcirkel för ungaBokcirkel för unga

Onsdag 4 april
kl. 15.00-16.30

Är du 16 år och uppåt och älskar att läsa samt vill tala om dina läsupplevelser med andra?  Gå med i bibliotekets bokcirkel för unga! Bokcirkeln träffas ungefär en gång i månaden och inför varje tillfälle har vi läst en gemensamt vald ungdomsbok. Biblioteket bjuder på fika!

Är du intresserad av att vara med? Skicka ett mejl till: frida.sundling@simrishamn.se

 

Vårbild biblioteketMeröppet-träffar

Torsdagen 5 april
kl. 10.30-11.30 och
kl 18.00-19.00

Är du meröppetlåntagare eller vill du bli det? Välkommen på meröppet-träff på biblioteket torsdagen 5 april! Vi anordnar två träffar, en förmiddagsträff och en kvällsträff. Kom när det passar dig bäst!

Vi är intresserade av att höra hur du som besöker biblioteket under meröppettiderna upplever besöken. Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Alla synpunkter och förslag på förbättringar tas tacksamt emot! Du som inte har ett meröppetkort kan få information om meröppet och möjlighet att skaffa ett kort vid dessa träffar.

 Vi bjuder på kaffe och kaka. Välkomna!

 

stickkafé

Stickkafé

Torsdag 5 april
kl. 17.00-19.00

Sticka Sveriges stickförening håller i stickkafé på biblioteket där alla är välkomna att deltaga, få inspiration, utbyta tips och idéer eller bara dela sitt intresse med andra. Det är drop-in för alla åldrar och alla nivåer.

Sticka Sveriges stickförening är en ideell förening som vänder sig till alla som är intresserade av stickning, virkning och andra garntekniker, vare sig man är nybörjare eller rutinerad med stickorna. Föreningen Sticka Sverige bildades i mars 2004 med syftet att värna om stickning, virkning och andra liknande garnteknikers tradition, mönster och teknik. Man ville främja och inspirera till utveckling inom dessa tekniker och förmedla kontakter främst inom Sverige men även utanför landets gränser.

Ytterligare en träff blir det den 3 maj mellan 17 och 19.

Bokcirkel för unga

Bokcirkel på lätt svenska

Måndag 9 april 
kl. 10.30-11.30

Simrishamns bibliotek och SFI anordnar en bokcirkel på lätt svenska för den som behöver träna sina svenska språkkunskaper. Träffarna sker en gång i månaden på biblioteket under ledning av SFI. Biblioteket tipsar om böcker på lätt svenska och erbjuder guidade turer till bibliotekets resurser. Alla är välkomna.

Vårens träffar: 9/4 kl 10.30 (med bokprat och rundvisning) och 14/5 kl 10.30.

 

Åsa MobergFörfattarbesök -
Åsa Moberg

Torsdag 12 april
kl. 18.30

Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till ett flertal böcker. Hon är en välkänd debattör i frågor som miljö och psykisk ohälsa. Förra året kom första delen av hennes memoarer, Livet, där hon på sitt eget öppenhjärtiga sätt skriver om faderns död och om modern, som hon inte stått ut med, och om vem hon egentligen var. Hon skriver också om åren på Aftonbladet, om kärleken och politiken, och om 1968. 

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

Pågasnörarna och tösabidenPågasnörarna och tösabiden

Lördag 14 april
kl. 12.00

Österlens kulturgäng - pågasnörana och tösabiden består av fyra vänner som känt varann länge, några av dem i över 40 år. Alla har rötter på Österlen där de är födda och uppväxta. Österlen ligger gruppen varmt om hjärtat och de vill därför bevara den Österlenska kulturen i ord och ton. Pågasnörarna och tösabiden framför här ett antal kända låtar med Österlenkoppling skrivna av kända Österlenprofiler. De läser också dikter och texter på bygdemål skrivna av Elly Hallgren. Gruppen består av Bengt Wrannerheim, Margaretha Laike, Christer Akej och Sven-Olof Jönsson. 

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Digitalt på bibblan - Dags att deklareraDigitalt på bibblan -
Dags att deklarera

 Onsdag 18 april
 kl. 14.00

Hur går jag tillväga för att deklarera digitalt? Allt fler myndigheter erbjuder sina tjänster digitalt, vilket samtidigt kräver att den enskilda personen har kunskap om tekniken. Vi berättar om och visar digitala brevlådor, mobilt bank-id och Skatteverkets app.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 


 Formge din trädgårdFormge din trädgård

 Torsdag 19 april
 kl. 18.30

Trädgårdsformgivaren Marika Nurmela vann tillsammans med Malin Hirdman juryns utmärkelse Best in Show på Malmö Garden Show 2017. Här berättar Marika om hur hon planerar trädgård, med fokus på växtval och trädgårdens rumslighet.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

 Prova på - Pärl- och frihandsbroderiProva på -

 Pärl- och   frihandsbroderi

  Lördag 21 april
  kl. 11.30

Är du nyfiken på broderi? Välkommen att prova när Anna-Karin Blomström visar och lär ut pärlbroderi och frihandsbroderi. Hon har även med sig egna alster som inspiration. Material finns på plats.  Antal: max 8

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

BrittMarie KonradssonFörfattarbesök:

BrittMarie Konradsson

Lördag 21 april
kl. 11.30

Hej och hopp! Nu blir det skoj! Den här lördagen kommer författaren BrittMarie Konradsson på besök, och vi välkomnar familjer med barn mellan 4-10 år. Det blir ett litet författarevent, en happening där BrittMarie berättar lite sagor sådär lagom kusligt och spännande och hon kommer också att läsa ur någon av sina böcker. Barnen kommer att få måla bilder och ta med sig hem, ur Brittas Böcker. Vi går sedan ut och bakar pinnbröd med barnen över öppen eld, föräldrarna bjuds på kaffe.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se


 Österlen berättarÖsterlen berättar

 Tisdag 24 april
 kl 18.00

Österlen Berättar kommer hit med berättelser på temat världsberättelser och berättar om sin kommande berättarfestvecka 24/6- 1/7.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se


Teknik-drop inDigitalt på bibblan -
Teknik-drop in

Torsdag 26 april
kl. 14.00

Vill du ha vägledning till den digitala tekniken? Ta med din bärbara dator, surfplatta eller telefon till vårt drop in så hjälper vi dig!


 

 Bokcirkel för ungaBokcirkel för unga

Onsdag 2 maj
kl. 15.00-16.30

Är du 16 år och uppåt och älskar att läsa samt vill tala om dina läsupplevelser med andra?  Gå med i bibliotekets bokcirkel för unga! Bokcirkeln träffas ungefär en gång i månaden och inför varje tillfälle har vi läst en gemensamt vald ungdomsbok. Biblioteket bjuder på fika!

Är du intresserad av att vara med? Skicka ett mejl till: frida.sundling@simrishamn.se

 

stickkaféStickkafé

Torsdag 3 maj
kl. 17.00-19.00

Sticka Sveriges stickförening håller i stickkafé på biblioteket där alla är välkomna att deltaga, få inspiration, utbyta tips och idéer eller bara dela sitt intresse med andra. Det är drop-in för alla åldrar och alla nivåer.

Sticka Sveriges stickförening är en ideell förening som vänder sig till alla som är intresserade av stickning, virkning och andra garntekniker, vare sig man är nybörjare eller rutinerad med stickorna. Föreningen Sticka Sverige bildades i mars 2004 med syftet att värna om stickning, virkning och andra liknande garnteknikers tradition, mönster och teknik. Man ville främja och inspirera till utveckling inom dessa tekniker och förmedla kontakter främst inom Sverige men även utanför landets gränser.

Sista träffen.

RobotprogrammeringRobotprogrammering 
med ExperimentExpressen

Lördag 5 maj
kl. 11.30-13.30

Idag finns robotar och datorer överallt och det är möjligt att lära sig hur de styrs med hjälp av lite programmering. Med Vattenhallens introduktion så får du prova på programmering, på ett roligt och häftigt sätt. Programmering kan utföras av både barn och vuxna. Vi introducerar också konceptet ”dansprogrammering” och ger tips om hur och var du kan lära sig mer om detta. Max antal platser: 20 personer. Ålder: 8-16 år.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Bokcirkel för unga

Bokcirkel på lätt svenska

Måndag 14 maj
kl. 10.30-11.30

Simrishamns bibliotek och SFI anordnar en bokcirkel på lätt svenska för den som behöver träna sina svenska språkkunskaper. Träffarna sker en gång i månaden på biblioteket under ledning av SFI. Biblioteket tipsar om böcker på lätt svenska och erbjuder guidade turer till bibliotekets resurser. Alla är välkomna.

Sista träffen.


BokbubbelBokbubbel

Tisdag 15 maj
kl. 16.00

Bibliotekets personal presenterar personliga favoriter. Gammalt och nytt. Deckare och romance. Skönlitteratur och fakta. Enkelt och svårt. Alltid lockande, alltid intressant. Ta gärna med ditt eget boktips! Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se 

   

 LegimusDigitalt på bibblan  -
 Legimus

 Torsdag 17 maj
 kl. 14.00

Alla ska ha möjlighet att läsa! Har du eller känner du någon som har en läsnedsättning? Många har behov av att få tryckta böcker anpassade på något sätt för att kunna läsa. Vi informerar om Legimus som erbjuder inlästa böcker och böcker i punktskrift. Vi visar också appen Legimus där du kan ladda hem inlästa böcker själv.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se