Biblioteket

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Simrishamns bibliotek - översikt

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra olika aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar och tidskrifter, läsa tidskrifter från jordens alla hörn i tidskriftstjänsten PressReader eller studera i vårt tysta avdelning. Blir du sugen på en kopp kaffe, te eller choklad kan du köpa det med betalkort i vår kaffeautomat. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

 

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

 

Aktuellt:


20180816:

Dubbelt så många stopp för bokbussen i byarna i höst

Från och med september kommer bokbussen i Simrishamn att besöka de mindre byarna varannan vecka och de större varje. Det är en fördubbling till skillnad från idag när de mindre får besök var fjärde vecka och de större varannan.

Simrishamns nya bokbuss

Den befintliga turlistan som körs fram till och med 31 augusti har omarbetats efter sommarens första månader med bokbussen i drift. Sommarens glesare stopp berodde på att verksamheten var ny och att man ville ha marginaler att hantera eventuella barnsjukdomar.

Enligt bokbussverksamhetens samordnare Kate Visonj har ambitionen hela tiden varit att få en turlista som bygger på jämna och ojämna veckor. Både statistiken och de reella stoppen har visat på behovet av fler stopp, då det i vissa byar har varit svårt för personalen att hinna med att ge alla service.

En annan nyhet är att man i höst kommer att erbjudas hjälp med IT-frågor på bokbussen. Det betyder att man kan ställa frågor om till exempel sin mobil, dator eller surfplatta. Vill man hellre boka en tid för att i lugn och ro sitta med en bibliotekarie, erbjuds det under namnet Digital vägledning. I båda fallen följer extra personal med bokbussen för att svara på de digitala spörsmålen.

Från och med september kommer bokbussen också att börja besöka förskolor. Förutom att barnen själva får låna böcker kan pedagogerna förbeställa media att arbeta med. Det kommer även att erbjudas sagostunder för barnen med bibliotekets litteraturpedagog.

Vill du veta mer om Simrishamns nya bokbuss? Läs mer om bokbussen här.

Bokbussens turlista fr.o.m. 1 september 2018 - 31 januari 2019

Bokbussens sommarturlista (gäller fram till 31 augusti)

 

Detta händer på biblioteket i höst:

Sommarboken bsso

Sommarboken - 
läs fem böcker så får du en!

11 juni-31 augusti 
För dig mellan 6 och 16 år.

Äntligen sommarlov! Kom och låna fem böcker och få en bok i present!

Nu kan du hämta ett sommarbokshäfte på biblioteket där du recenserar böckerna du läst. Du kan även recensera böckerna på www.biblioteksso.se. 

När du lämnat in ditt häfte får du en bok i present av oss.

Du kan vara med i sommarboken två gånger och har fram till 31 augusti att lämna in dina recensioner. Ha en mysig lässommar!


Sagofen IsadoraBabyspace med sagofén Isadora

Lördag 1 september
kl. 11.00-12.00

Babyspace – en föreställning för bebisar om utrymme, tyngdlöshet och rymd. En färd genom kroppens insida och ut i universum. Med hjälp av ljud och projektioner med olika rymdmotiv skapas en resa tillbaka till en krav- och tyngdlös tillvaro. Historien har ingen röd tråd utan bygger på olika händelser ute i rymden och på insidan av kroppen där bebisarna har legat för inte allt för länge sedan.

Ålder: 0 - 11 månader. OBS åldern, ej för äldre barn eller medföljande äldre syskon. 
Längd: 25 min 
Medverkande: Josefina Karlsson Vergara

Föranmälan till biblioteket: 0414-819000 eller biblioteket@simrishamn.se

 

RådRumRådRum

Tisdagar kl. 15-19 hela hösten

Behöver du hjälp i kontakt med myndigheter, har du frågor kring brev, blanketter eller har du andra frågor om det svenska samhället? Vi på RådRum kan hjälpa dig. Våra frivilligrådgivare är välutbildade, konfidentiella och flerspråkiga.