Biblioteket

Simrishamns bibliotek - översikt

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

Biblioteket - en mötesplats för alla

Biblioteket - en mötesplats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra språkkaféer. Du kan låna dator, skriva ut och kopiera. Här kan du koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, bläddra i en tidskrift eller studera i vårt tysta läsrum.

I navigeringsmenyn kan du läsa mer om allt som vi erbjuder på biblioteket. 

Aktuella evenemang på Simrishamns bibliotek:

 

Katarina Mazetti & Skymningsorkestern

Katarina Mazetti & Skymningsorkestern

Fredag 28 oktober kl. 12.00

Författaren Katarina Mazettis senaste bok, ”Snö kan brinna”, handlar om fyra unga folkmusiker, kärlek och revolution. Mazetti bodde själv i kollektiv på 1970-talet och spelade folkmusik på sitt dragspel. Författaren har med sig Skymningsorkestern och tillsammans kommer de att spela låtar typiska för den här tiden och vi får bl. a. lära oss vad "allspel" betyder.

 Föranmälan till biblioteket. I samarbete med ABF.

 

 

 


Fabulera och animera!

Höstlov: Fabulera och animera!

Måndag 31 oktober kl. 10.30-13.30

Med hjälp av några enkla berättarövningar skissar vi upp en berättelse vi gör film av.  Barn från 8 år och uppåt är välkomna. Drop in. I samarbete med Kulturskolan KPE. 

 

 

 

 

 


runorHöstlov: Skriv runor som en viking

Måndag 31 oktober kl. 14.00-16.00

Lär dig skriva och förstå runor, bokstäverna vi använde innan alfabetet kom till Sverige. Passar alla barn som kan läsa och skriva och som vill skriva som en viking!

Föranmälan till biblioteket.

 


Poesiworkshop

Höstlov: Poesiworkshop med ordlek

Tisdag 1 november kl. 10.00 

En lekbaserad, läsfrämjande workshop för barn och unga i kreativt skrivande med författaren och skrivpedagogen Marica Källner. Med enkla och roliga övningar får deltagarna skriva, pyssla och illustrera egna dikter, samt bygga dikter genom ordlekar. Workshopen är stationsbaserad och deltagarna kan hoppa in när och där de vill.För barn i alla åldrar som kan läsa!

Föranmälan till biblioteket. I samarbete med ABF.

 


 

Fabulera och animera!Höstlov: Fabulera och animera!

Tisdag 1 november kl. 10.00-13.00

Med hjälp av några enkla berättarövningar skissar vi upp en berättelse vi gör film av.  Barn från 8 år och uppåt är välkomna. Drop in. I samarbete med Kulturskolan KPE. 

 

 

 

 

 


Novemberboken

Novemberboken 1/11-30/11

Start tisdag 1 november kl. 14.00

Fyll novembermörkret med äventyr, hästar, fantasy, deckare, roliga historier eller vad du vill! Kl. 14.00 går startskottet för Novemberboken som håller på hela månaden ut. Låna 5 böcker på biblioteket, skriv eller rita något om alla och ta med dig till vår avslutning den 30:e november. Då blir det tårtkalas och alla får en bok i present. Alla barn är välkomna, kom ihåg lånekortet bara!

 


AnteckningsbokHöstlov: Gör din egen anteckningsbok

Onsdag 2 november kl. 13.00

Med enkla metoder och återvunnet material tillverkar vi anteckningsböcker med barnen! För barn i alla åldrar, och vuxna med barnasinnet i behåll!

Föranmälan till biblioteket.

 

 

 

 


Vilda djur - ett musikäventyr

Höstlov: Vilda djur - ett musikäventyr

Torsdag 3 november kl. 13.30 och 15.00

Vilda djur med Gitte, Jozsef och Bonky-tjoff-tjoff-gänget är en uppsökande musikföreställning som låter barnen följa med på djungelstrapatser med busiga sånger i dur och moll, bland tigrar, elefanter och rara gosedjur! För barn mellan 3 och 6 år.

Ingen föranmälan. I samarbete med Kulturskolan.

OBS! Två föreställningar!

 

 

 

 

 

 


Vilka kvinnor!

Vilka kvinnor!

Onsdag 9 november kl. 18.00

Jürgen Lindemann och Birgitta Eriksson - två av författarna till böckerna "Vilka kvinnor!" och "Vilka kvinnor 2!" - presenterar sex kvinnor som alla har haft inflytande, varit nyskapande och kontroversiella: Umm Kulthum, Mae West, Billie Holiday, Hedy Lamarr, Margaret Thatcher samt Alva Myrdal. Föranmälan till biblioteket. I samarbete med ABF.

 

 


 

Sagostund på arabiska

Sagostund på svenska

Torsdag 10 november kl. 11.00 (OBS! Ändrad tid!)

För barn mellan 3-6 år. Vi berättar en saga, sjunger eller rimmar och ramsar. Föranmälan till biblioteket.

 

 

 


Digitala biblioteket

Digitala biblioteket: bibliotekets databaser - en okänd kunskapskälla

Måndag 14 november kl. 13.00

Visste du att biblioteken i Skåne Sydost abonnerar på 13 olika databaser? Vissa kan man komma åt hemifrån medan andra bara kan användas på bibliotekens datorer. I våra databaser kan du bland annat läsa tidningar och tidskrifter från hela världen, använda ordböcker, söka fakta om världens alla länder och söka bidrag och stipendier. Kom och lär dig mer om bibliotekens digitala gömmor!

Föranmälan till biblioteket.


 

Mat som medicin med Louise Brunkwall

Forskarturnén: Mat som medicin med Louise Brunkwall

Tisdag 15 november kl. 12.00

Louise Brunkwall är näringsfysiolog/nutritionist och folkhälsovetare och doktorand vid medicinska fakulteten på Lunds universitet där hon forskar kring drycker, tarmbakterier och metabol hälsa. Hon har en passion för mat och människor! Hennes föredrag kommer att handla om mat och vetenskap. Vad  är bra för oss att äta och hur kan vi veta detta? Och varför är det så svårt att äta ”rätt”?

Föranmälan till biblioteket. I samarbete med Lunds universitet.


Sagostund på arabiska

Sagostund på arabiska

 

Måndag 17 november kl. 9.30

För barn mellan 3-6 år. Vi berättar en saga, sjunger eller rimmar och ramsar! 

Föranmälan till biblioteket. 

  

Kulturfest på Simrishamns bibliotek!

Kulturfest på Simrishamns bibliotek!

Torsdag 17 november kl. 16.00-20.00

Kl 16.00  Musik och dans för barn
KL. 16.45-17.00 Röstverkstan sjunger 
Kl 17.00 Renacer spelar latinamerikansk musik och folkmusik från Boliva
Kl 18.00 Öppen scen för dig som vill spela, dansa sjunga, läsa poesi mm
Kl 19.00 Shater band spelar arabisk musik
Vi bjuder på enklare vegetarisk mat. Hjärtligt välkomna!


 


Teater: SagornaBarnteater: Sagorna

Lördag 19 november kl. 11.30 och 13.30

Sagor har ofta färdats i många tusen år. Från mun till mun och till sist landat på ett papper i en sagobok. Med inspiration av många olika sagoskatter flätas bland annat nordiska och syriska sagor samman till en föreställning för barn från 5 år. Häng med när de tre sagoberättarna öppnar en väska packad med berättelser på svenska och arabiska, med en massa musik!

Föranmälan till biblioteket. I samarbete med Malmö Stadsteater.

 

 

 

 


Bokbubbel

Bokbubbel: Lär känna din bibliotekarie!

Måndag 21 november kl. 12.00

Bibliotekets personal presenterar personliga favoriter. Gammalt och nytt. Deckare och romance. Skönlitteratur och fack. Enkelt och svårt. Alltid lockande, alltid intressant. Kom och lär känna personerna bakom biblioteksdisken!

Föranmälan till biblioteket.

 


 UKON

Glömskans bibliotek - UKON

Fredag 25 november kl. 12.00 (OBS! Ändrad tid!)

Ulf Karl Olov Nilsson, ibland kallad UKON, är författare, psykolog och psykoanalytiker. Hans senaste bok ”Glömskans bibliotek” är en essä om demens, vansinne och litteratur. Utifrån fallbeskrivningar, exempel ur sitt eget liv och ur litteraturen kommer han att tala om demens, vansinne och dess förhållande till språk och dikt. Blir man en ny, mer förvirrad version av sig själv om man drabbas av demens eller blir man en annan? Bir man friskare av kultur? Hur skulle ett poesins apotek kunna se ut?  

Föranmälan till biblioteket. I samarbete med Folkuniversitetet.

  


Sagostund på arabiska

Sagostund på rumänska/Ziua povestii romanesti

Onsdag 30 november kl. 15.00

För barn mellan 3-6 år. Vi berättar en saga, sjunger eller rimmar och ramsar! Föranmälan till biblioteket. Te așteptäm la ziua povestii românesti la biblioteca. Cântäm, povestim si ascultäm povesti împreunä. Înregistrare la bibliotecä!

 


 

Novemberboken

Avslutning Novemberboken

Onsdag 30 november kl. 15.00 - 17.00

Alla som varit med i Novemberboken är välkomna till bibliotekets tårtkalas. Vi delar med oss av våra lästips och tillsammans gör vi en utställning med alla teckningar och recensioner. 

 


 


 

Digitala biblioteket

Digitala biblioteket: Kom igång med sociala medier! 

Måndag 5 december kl. 13.00

Hur kommer man igång med sociala medier? Vilka appar ska man ladda ner? Hur delar man bilder privat eller offentligt? Bibliotekets personal hjälper dig att komma igång med Facebook, Instagram och Twitter, och lyfter för- och nackdelar med att vara en del av gemenskapen på sociala medier.

 Föranmälan till biblioteket.

 


SagostundSagostund på ungerska/Magyar mesenap

Tisdag 6 december kl. 15.00

För barn mellan 3-6 år. Vi berättar en saga, sjunger eller rimmar och ramsar!  Föranmälan till biblioteket.

3 – 6  éves gyerekeket szeretettel várunk a magyar mesedélutánra. Mesélünk, mondókákat mondunk és énekelünk közösen. Várjuk jelentkezésedet a könyvtárban.