Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Entré till utställningarna.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

Från vecka 1 till vecka 5 håller vi stängt för ombyggnad av butik och bottenvåning. Välkomna åter den 7 februari 2017 då vi inviger den nya butiken.

Bilder lilla digitalkameran 078Invigningsvecka i museibutiken

Tisdag 7 februari - fredag 10 februari kl 12-16

Ny ger vi museibutiken en ansiktslyftning, skapar en tydligare entré och en hel våning, ”Skrabban”, för barn och unga. Därför håller Österlens museum stängt under veckorna 1, 2, 3, 4 och 5. Vi öppnar den nya museibutiken och entrén den 7 februari kl 12. Under invigningsveckan har vi flera fina erbjudanden och samma vecka inleds årets upplaga av Fastlagsbulleföredragen.

Välkommen in!

För den som vill beställa smycken mm under stängningsveckorna går det att skicka ett mail på: osterlens.museum(at)simrishamn.se med beställningen.

ÖM_35-56Ny digital utställning: Skeppsmodeller i samlingarna

I samlingarna på Österlens museum finns ett femtiotal skeppsmodeller och flaskskepp som skildrar den historiskt viktiga sjöfarten i sydöstra Skåne. Modellerna föreställer ofta välkända och karaktäristiska skepp hemmahörande i hamnarna i Simrishamn och fiskelägena längs kusten. Många av modellerna är namngivna och har rik information om såväl skeppens historik som modellbyggaren, men en hel del av modellerna saknar dokumentation om namn och tillverkare. Har du information om skeppsmodellerna? Hör i så fall gärna av dig till Österlens museums antikvarie på ulrika.wallebom(at)simrishamn.se. Se utställningen här!

penny-farthing-26075_640Fastlagsbulleföredrag: Berättelser kring fem cyklar

Torsdag 9 februari kl 14-15.30

Fem cyklar har plockats fram ur museets samlingar, alla med anknytning till Björkegrenska gården. Lena Alebo berättar om cyklarna och de personöden som finns kopplade till dem och andra cyklar i staden. Ta gärna med ett eget cykelminne. Arkitekt Per-Olof Kippel kommer och berättar om sin produktion av nytillverkade höghjulingar och visar hur man kommer upp på dem! Efter föredraget dricker vi kaffe med hembakade fastlagsbullar. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan sydost. Pris: 125 kr inkl. kaffe och fastlagsbulle. Föranmälan till 0414-81 96 70 eller på osterlens.museum(at)simrishamn.se

adlercreuz_luitgard_largeFastlagsbulleföredrag: Sorgeliga saker hände

Torsdag 16 februari kl 14-15.30

Sommaren 1889 flydde Elvira Madigan och Sixten Sparre till Danmark. Kvar blev Sixtens hustru, Luitgard Adlercreutz, född i Rörum. Affären mellan cirkusprinsessan och dragonofficeren har besjungits som den ultimata kärlekssagan. Här berättar Sixtens och Luitgards barnbarnsbarn, radiojournalisten Kathinka Lindhe, historien ur den svikna hustruns perspektiv. Efter föredraget dricker vi kaffe med  hembakade fastlagsbullar. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan sydost. Pris: 125 kr inkl. kaffe och fastlagsbulle Föranmälan till 0414-81 96 70 eller på osterlens.museum(at)simrishamn.se

21_februari_2017_DockedansenSportlovsaktivitet: Dockedansen

Tisdag 21 februari kl 14-16

Musikäventyr med svensk och amerikansk folkmusik! Följ med på en resa ut över Atlanten, en färd lindad i sång, musik, lek och dans. Efter tre veckor till havs kliver vi i land i Amerika, där vi bland annat lär oss att tala engelska och spela på en pilbåge. På vår väg möter vi allehanda kreatur och människor, som en dansande docka och massor med kor. Det blir ett hejdundrande äventyr med konsert (40 min) och efterföljande workshop (60 min). För barn två till fem år. Max 50 barn. Pris: 50 kr. Förköp på Österlens museum, 0414-81 96 70, osterlens.museum(at)simrishamn.se, eller i entrén en timme innan föreställning. Arrangör: Kulturkullerbyttan i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen, Österlens museum och Musik i Syd.

kattSportlovsaktivitet: Slå katten ur tunnan!

Onsdag 22 februari kl 12.45 

För andra året i rad får vi vara med om en gammal, traditionell dansk-skånsk lek, där vi tävlar som i en skånsk piñata om vem som blir årets Kattakung/drottning. I fjol fick vi en Kattadrottning, blir det en kung i år? Biljett: 20 kr/barn, vid deltagande i sportlovsverkstaden nedan 50 kr/barn för båda aktiviteterna. Åldersgräns 5 år. Ingen föranmälan. 

 

 

hållbart hantverkSportlovsverkstad

Onsdag 22 februari kl 13-16

Skapa av skräp. Vi fortsätter hållbarhetstemat från förra sommaren och gör nya saker av sånt vi annars slänger bort. Släng inte, skapa nytt istället! Vi gör fina askar, plånböcker, mobilfodral, självvattnande krukor och mycket annat. Pris: 40 kr/person. Familjepris: 100 kr. Ingen föranmälan.

 

Avstand_FicklampaSportlovsaktivitet: Fickling på stan

Torsdag 23 februari kl 18-19.15

När mörkret lagt sig ger vi oss ut för att upptäcka staden i ficklampans sken. Vad gömmer sig runt hörnet? Vem bodde här? Vad fanns det här? Varför heter gatan såhär? Biljett: 40 kr. Från 5 år. Familjepris: 100 kr. Föranmälan till Österlens museum 0414-81 96 70 eller osterlens.museum(at)simrishamn.se

239287031_2ee873bd-8648-48b9-aa13-b67ad347ffa9Fastlagsbulleföredrag: Flickornas historia

Torsdag 23 februari kl 14-15.30

Hur såg flickornas möjligheter ut i Simrishamn i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet?Lena Alebo plockar fram historier ur den kommande boken om Simrishamn. Hur ser flickornas historia ut i våra arkiv och magasin? På den frågan svarar antikvarie Ulrika Wallebom som har plockat fram exempel ur samlingarna. Efter föredraget dricker vi kaffe med  hembakade fastlagsbullar. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan sydost. Pris: 125 kr inkl. kaffe och fastlagsbulle. Föranmälan till 0414-81 96 70 eller på osterlens.museum(at)simrishamn.se

2_mars_2017_Fastlagsbulleforedrag_med_Henrik_ValentinFastlagsbulleföredrag: Ohälsan tiger still

Torsdag 2 mars kl 14-15.30

TBC var en utbredd och fruktad folksjukdom som ända fram på 50-talet drabbade unga och gamla, fattiga och rika. Omfattande insatser gjordes för att stoppa spridningen av den dödliga lungsoten och försöka bota de drabbade. Författaren och dramatikern Henrik Valentin lyfter fram såväl okända fakta som gripande och verkliga livsöden i ett gestaltande bildföredrag. Efter föredraget dricker vi kaffe med hembakade fastlagsbullar. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan sydost. Pris: 125 kr inkl. kaffe och fastlagsbulle. Föranmälan till 0414-81 96 70 eller på osterlens.museum(at)simrishamn.se

 

Släktforskningens dagSläktforskningens dag

Lördag 18 mars kl 10-14

Varje år arrangeras släktforskningens dag och årets tema är "Sjöfolk". Österlens släkt­forskarförening kommer att hålla till på Österlens museum och bistå allmänheten med sitt stora kunnande. Här kan du få hjälp med hur du ska börja söka dina förfä­ders historia eller hur du ska komma vidare i din forskning. Föredrag och bildvisning om Sjöfolk från Österlen. Fritt inträde. Ing­en föranmälan krävs. http://www.genealo­gi.se/verksamhet/slaektforskningens-dag

18feb 016Österlens museums samlingar har blivit sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. Förra hösten hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 gick vi dock ut stort och lade till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de har blivit sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under hösten 2016 blev samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där finns till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål till beskådan över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

DSC02716Mögelsanering i textilsamlingarna

I januari upptäcktes mögel på textilierna i museets textilmagasin, vi har haft problem med fukt och läckor i detta källarmagasin under hösten och vintern. Nära 500 ylledräkter och andra textilier samt läderskor var drabbade. Men nu är saneringen klar, som tur är har möglet gått att dammsuga bort med speciella borstar och filterförsedd dammugare. Fukten, men även trängseln, har gjort att textilierna har drabbats - det finns ca 30 000 textilier i samlingarna. Det har varit ett digert inventerings- och rengöringsarbete.

 

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av lokalhistoria eller använda museets samlingar och arkiv i skolarbetet. Vi arbetar också ute i landskapet. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning där vi besöker en eller flera av de många hällristningar som finns i kommunen. Det går också att boka en forntidsresa och olika program i museets nya avdelning ”Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum” tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Museet har även uppsökande verksamhet där pedagogen kommer ut till er i klassrummet och berättar och visar upp fornsaker från er trakt. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byavandring utifrån era önskemål. Även lärarfortbildning i lokalhistoria eller hantverk går att beställa. Kontakta vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter: veronica.jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 81. 

Priser:

Besök på muséet       375 kr (+10 kr/elev i klass som kommer från annan kommun)

Workshop                 575 kr/grupp + materialkostnad (max 20 barn/grupp)

Hällristningsvisning   375 kr (+10 kr/elev i klass som kommer från annan kommun)

Uppsök                     375 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                375 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

101_2099Medeltiden App-solut

Välkommen på en medeltida stadsvandring i Simrishamn med vår nya app! Mobiler och surfplattor finns nästan i var mans hand i dagens samhälle. Tack vare vår nya mobil-app så kan du gå en guidad stadstur när du vill. Du kan själv välja om du vill gå ensam eller i grupp. På museet får ni hjälp att installera appen för rundan som tar er runt i den medeltida staden. Appen fungerar både på iPhone, iPad och Android och den är kostnadsfri. Ladda hem en instruktion hur du laddar hem appen här.

geologiUtställning: Geologi på Österlen

Lördagen den 30 maj öppnade en miniutställning på Österlens museum om geologin på Österlen. Utställningen är tänkt att inspirera besökarna till att göra vidare utflykter till geologiska platser runt om i landskapet. Österlens geologi är intressant och komplicerad. Här finns allt från det 1500 miljoner år gamla urberget och kambriska sandsten med spår efter maskgångar från en tid då Skåne låg vid ekvatorn för ca 550 miljoner år sedan till yngre perioder då bärnsten och flinta bildades.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

riktlinjer rediveradeRiktlinjer för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra riktlinjer för insamling och gallring i våra samlingar. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är riktlinjerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan ett par år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här!

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Österlens museum har ökat mest!

Österlens museum är det skånska museum som ökat mest i antalet besökare sedan 1991! Information från P4 Kristianstad: En av vinnarna när det gäller turismen i Skåne är det tidigare nedläggningshotade Österlens museum i Simrishamn - där har besökarna blivit nästan tio gånger så många de senaste 20 åren. 6000 besökare år 1991. 57000 besökare år 2009. Och mellan åren 2004 och 2005 nära tredubblades besöksantalet enligt siffror från Turism i Skåne.

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.