Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Entré till utställningarna.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

18feb 016Österlens museums samlingar blir sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. I höstas hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 går vi dock ut stort och lägger till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de blir sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under sommaren blir samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där kommer till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål kunna beskådas över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

veronica på yxornas hällYxornas häll – en resa 3500 år tillbaka i tiden

Hela sommaren 21, 22, 23 och 30 juni, 5,7,12,14,19,21,26 och 28 juli, 2,4,9 och 11 augusti kl 16-17

Samling på P-platsen vid hällristningen vid Kustvägen mellan Simrishamn och Brantevik. Arkeolog och museipedagog Veronica Jeppsson från Österlens museum visar hällristningarna på Yxornas häll och berättar om livet under bronsåldern och den senaste forskningen kring hällristningar och bronsåldern. Hon har med sig bronsålderskläder, bronsredskap och ipads ut på hällen. Vår tid möter bronsåldern. Visningen görs på både svenska och engelska. OBS den 22 juni enbart på engelska. Pris:50 kr, deltagare upp till 18 år gratis. Ingen föranmälan krävs.

veronica på yxornas hällThe rock of the axes - a journey 3,500 years back in time

21,22,23 and 30 June, 5,7,12,14,19,21,26 och 28 July, 2,4,9 och 11 August at 4-5 p.m.

Assembly at the car park next to the rock carving along the road between Simrishamn and Brantevik: Archaeologist and museum educator Veronica Jeppsson of Österlens museum will show the "Rock of the axes" and talk about life during the Bronze Age as well as recent developments within Bronze Age research. She will be bringing along clothing, tools and iPads - a modern take on the Bronze Age. The excursion will be in English. Fee: 50 SEK for participants over the age of 18 only. No advance booking is needed.

IMG_4441Fixarverkstad

Hela juli: 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 och 28 juli kl 12-14.30

Vårt motto är laga istället för att slänga! Gör dina söndriga saker användbara.

Laga dina trasiga saker, lär dig böda nät eller lappa söndriga kläder m. m. Vad kan man skapa av t. ex. en gammal t-shirt? Återvinning behöver inte betyda att man kastar, man kan även återanvända. Här kan du få idéer och skapa nytt av det gamla som bara ligger och skräpar därhemma. Verkstaden är kopplad till utställningen "Tillbaka till framtiden". För alla åldrar. Pris: Entré till museet och fixarverkstaden 40 kr, besökare upp till 20 år gratis i vuxens sällskap.

V. 27 Kläder, V. 28 Kartonger och papp, V. 29 Leksaker & aluminiumburkar, V. 30 Böda nät & vinyl-/CD-skivor

nöjesliv CeciliaStadsvandringar: ”Vi leva som i en nöjesvirvel”

Torsdagar 7, 14, 21 juli och 4 augusti kl 18

Årets upplaga av museets dramatiserade stadsvandringar har nöjesliv som tema. En gång i tiden under dansbanornas tid, kring 1900, sprudlade det av nöjen i Simrishamn. Ambulerande teatersällskap och menagerier besökte staden, Rådhus och Teaterbiograf invigdes, det dansades på hotellen och i Södra planteringen, föreläsningar och folkfester avlöste varandra. Det infördes till och med ett nöjesförbud på 1870-talet efter alltför festliga begivenheter! Vandringen leds av museichef Lena Alebo och skådespelare Cecilia Granquist Dahmén. Samling på Österlens museum, Storgatan 24 i Simrishamn. Biljetter 125 kr inkl kaffe och kaka. Deltagare upp till 20 år 50 kr. Föranmälan krävs, ring 0414-819670 eller till osterlens.museum(at)simrishamn.se.

bronzetechNy utställning: BronzeTech

Den 11 juni 2016 invigdes utställningen "BronzeTech - en digital presentation om handel och resor från Östersjön till Nordsjön under bronsåldern". BronzeTech, som står utställd i Rian, är en uppföljare till publiksuccén Petroglyfiskt. Det handlar om Österlens bronsålder, kopparns väg från södra Europa till Kivik och Brantevik, hur ny teknik och naturvetenskaper kan ge ny förståelse och kunskap om bronsåldern. En utställning för hela familjen.  I samarrangemang med Lunds universitet/Humlab och Arkeologi/ Museologi och Göteborgs universitet/ Institutionen för Historiska studier.

10 DennisFöredrag: Allmoge, IKEA och Scandinavian Modern

Tisdag 12 juli kl 19

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Dennis Dahlqvist, konst- och designkritiker, föreläser om design så alla förstår. Hur placerar man ett änglaskåp i en modern 60-talsvilla? De färgglada och ornamentala änglaskåpen sticker ut rejält i en modern inredning eftersom moderna möbler är väldigt sparsmakade och enkla i jämförelse. I alla fall ytligt sett. I själva verket finns det gott om gemensamma nämnare som man kan använda sig av för att få stilarna att fungera tillsammans. Och visst är det viktigt att allmogemöblerna används i våra moderna hem – och inte bara blir museiobjekt, eller hur? Plats: Skeppet, Marint centrum. Pris: Medlemmar 80 kr övriga 100 kr. Betalas kontant i entrén.Bokning: Begränsat antal platser. Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.

höra hemmaVisning av Österlenkonsten

Onsdagar 13, 20 och 27 juli kl 15-16

Museichef Lena Alebo visar den äldre Österlenkonsten i utställningen ”Höra hemma - bilden av Österlen”. Här finns verk av Ellen Trotzig, Holger Almqvist, Willy Weberg, Henry Mayne, Frans Berg, Gerhard Wihlborg, Bror Ljunggren,  m fl. Pris: 60 kr. Ingen föranmälan krävs.

Målningen intill: Utsnitt av "Blick mot Löderups kyrka" av Fritz Kärfve 1929.

11 hantverksdagEn dag för gamla och nya hantverk

Torsdag 14 juli kl 13-16

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Välkommen till den årliga hantverksdagen på lantbruksmuseet i Hammenhög. I år slår vi på stort och inbjuder extra många hantverkare som visar sina färdigheter och låter barn och alla andra besökare prova på träsnideri, luffarslöjd, innovativ jeanslagning och mycket mer. Plats: Lantbruksmuseet, Hammenhög. Pris: Gratis entré. Ingen bokning.

PaviljongenGumman bjuder in - vandring till norra koloniområdet

Onsdagar 20 och 27 juli kl 19-20.30

Norra koloniområdet fyller i år 100 år. En av de första kolonisterna var Maria Nilsson och hennes familj som består av 8 personer. Kring 1920 skriver Maria varje vecka brev till sin son som vid tiden gör studieresor i England och Tyskland på Ehrnbergs Läders bekostnad. Museichef Lena Alebo som är barnbarnbarn till Maria berättar utifrån brevsamlingen om livet i hantverkskvarteren kring Stora Norregatan och om vad som odlades i trädgårdar och kolonilotter vid den tiden. Plats : Samling på Österlens museum. Gemensam vandring genom staden och koloniområdet till paviljongen. Pris: 100 kr inkl kaffe och kaka.Föranmälan på Österlens museum 0414819670 eller osterlens.museum(at)simrishamn.se.

12 a ånglokResa med ånglokståg för hela familjen

Lördag 23 juli kl 13.30-16

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Följ med på en spännande resa med ånglokståg för hela familjen Brösarp – S:t Olof t.o.r. I sakta mak, precis som för 100 år sedan, reser vi genom Österlens natursköna landskap. En clown roar barnen under tågresan till S:t Olof, och där på stationen kommer Barberare Perssons orkester att spela för oss.  I S:t Olof bjuder Föreningen på korv, glass och dricka. Plats: Avgång från Brösarp kl 13.30. Biljetter: Vuxen 100 kr, barn 6 – 11 år 50 kr, familj (2 vuxna och 3 barn) 200 kr. Förhandsbetalning till föreningens plusgiro 30 84 13-4 eller bankgiro 5636-4425 senast den 1 juli 2016. Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.  

13 Maria PerssonÖsterlenmat under 100 år

Lördag 13 augusti kl 15

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Upplev en matsafari fylld med smaker och traditioner från de österlenska köken tillsammans med Maria Persson på Österlen Kokkonst. Här sätter vi in de österlenska smakerna i ett historiskt och kulturellt sammanhang, och bjuder på en lång rad maträtter som österleningar ätit i helg och söcken under 100 år. Det hela försiggår i hennes lantkök på gården i Tågarp. Plats: Österlen Kokkonst, Tågarp. Pris: Medlemmar 200 kr, övriga 250 kr. Betalas kontant på plats. Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670

14 b skinnVi garvar fiskskinn på Garverimuseet

Onsdag 24 augusti – lördag 27 augusti kl 13-16

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Lax, ål och kanske en och annan sill kommer att förvandlas från blöt fisk till mjukt skinn med hjälp av pilebark, alun, rapsolja, lökskal m.m. Välkommen att titta, ställa frågor och känna på skinnen i de olika processerna. Plats: Garverimuseet, Strömmens strädde. Pris: Fri entré, men bidrag mottages tacksamt. Ingen bokning.

17 dösen i VikArkeologidagen – en bussfärd i fornfaddrarnas spår

Söndag 28 augusti kl 10-15 (observera tiden!)

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Följ med på en utflykt ut i Österlens forntid. Med buss gör vi en tur ut till några av de fornminnen i landskapet som tack vare fornfaddrar och markägare idag vårdas och åter levandegörs. Möt faddrarna och hör dem berätta om de osynliga hällristningarna vid Bragestenarna I Gislöv, den bortglömda dösen vid Skärabäcken i Vik och det forntida landskapet vid Stenstuan i Gladsax och mycket mer. Utställningar i det fria, forntidsbuffé och strapatser i förfädernas spår utlovas.Plats: Hamnen i Simrishamn. Pris: Gratis. Begränsat antal platser! Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.

18 knarrströmSkåne i brand – om skånska kriget 1676-1679

Lördag 1 oktober kl 14

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Bo Knarrström, slagfältsarkeolog och expert på stormaktstid föreläser om inbördeskriget och försvenskningen och hur den påverkade Österlen. Svensk slagfältsarkeologi har kastat nytt ljus över gamla konflikter och det finns all anledning att ifrågasätta gamla sanningar. Vilka var egentligen de snapphanar och friskyttar som vände vapnen mot svenskarna? Skall de betraktas som frihetskämpar eller landsförrädare? Vilka vapensystem hade man, hur var taktiken och vad åstadkoms i slutänden? Plats: Skeppet, Marint centrum. Pris: Medlemmar 80 kr övriga 100 kr. Betalas kontant i entrén.Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

DSC02716Mögelsanering i textilsamlingarna

I januari upptäcktes mögel på textilierna i museets textilmagasin, vi har haft problem med fukt och läckor i detta källarmagasin under hösten och vintern. Nära 500 ylledräkter och andra textilier samt läderskor var drabbade. Men nu är saneringen klar, som tur är har möglet gått att dammsuga bort med speciella borstar och filterförsedd dammugare. Fukten, men även trängseln, har gjort att textilierna har drabbats - det finns ca 30 000 textilier i samlingarna. Det har varit ett digert inventerings- och rengöringsarbete.

 

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

P�� Österlens museum finns det möjlighet att ta del av de flesta tidsperioder. Vi har flera olika utställningar och ute i landskapet finns det olika hällristningar att besöka. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning, forntidsresa och olika program här på muséet tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Om man vill prova på lite forntida hantverk så kan vi ordna med workshops och även tillsammans med läraren sätta ihop ett program som passar just er. Dessutom finns möjligheten att prova på en bronsåldersbuffé. Vi har även en uppsökande verksamhet där vår pedagog kommer ut till er i klassrummet och berättar. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byvandring utifrån era önskemål. Dessutom kan vår pedagog komma ut i skolan och berätta om forntiden och visa upp lite fynd från trakten ni kommer ifrån. Vi kan nu också erbjuda lärarfortbildning för olika tidsperioder. Kontakta gärna vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter på Veronica.Jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 810414 - 81 96 81. Priser:

Besök på muséet                         350 kr (+10 kr/elev)

Hällristningsvisning                     350 kr (+10 kr/elev)

Uppsök                                       350 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                                  350 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

101_2099Medeltiden App-solut

Välkommen på en medeltida stadsvandring i Simrishamn med vår nya app! Mobiler och surfplattor finns nästan i var mans hand i dagens samhälle. Tack vare vår nya mobil-app så kan du gå en guidad stadstur när du vill. Du kan själv välja om du vill gå ensam eller i grupp. På museet får ni hjälp att installera appen för rundan som tar er runt i den medeltida staden. Appen fungerar både på iPhone, iPad och Android och den är kostnadsfri. Ladda hem en instruktion hur du laddar hem appen här.

tillbaka till framtidenUtställning: Tillbaka till framtiden – vad kan samtidsdesignen lära av allmogehantverket?

Kom och upptäck ornamenten på nytt och se kopplingarna mellan då och nu! Och för att citera utställningsproducenten, Kulturnyheternas konst-och designkritiker Dennis Dahlqvist: ”Den som påstår att det var bättre förr blir ofta betraktad som ett slags bakåtsträvande bromskloss. Men en hel del saker var faktiskt bättre förr. Under det senaste decenniet har många av våra främsta unga designers till exempel börjat arbeta för hand igen precis som allmogen. Men beröringspunkterna mellan den samtida designen och allmogens formgivning är betydligt fler än så.” I samarrangemang med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstra Skåne 100 år.

höra hemmaUtställning: ” Höra hemma - konst insamlad under 100 år”

Konst har samlats in av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne under 100 år. 2016 jubilerar Föreningen och museet som förvaltar konstsamlingen har valt ut verk ur samlingen i en jubileumsutställning under rubriken ”Höra hemma”. Här finns konstnärer från 1790 och fram till 1970 representerade. Utställningen kompletteras med två verk i halm av Emma Karp Lundström. Bertil Torekull invigde utställningen den 3 oktober.

Målningen ovan: Utsnitt av "Blick mot Löderups kyrka" av Fritz Kärfve 1929.

geologiUtställning: Geologi på Österlen

Lördagen den 30 maj öppnade en miniutställning på Österlens museum om geologin på Österlen. Utställningen är tänkt att inspirera besökarna till att göra vidare utflykter till geologiska platser runt om i landskapet. Österlens geologi är intressant och komplicerad. Här finns allt från det 1500 miljoner år gamla urberget och kambriska sandsten med spår efter maskgångar från en tid då Skåne låg vid ekvatorn för ca 550 miljoner år sedan till yngre perioder då bärnsten och flinta bildades.

IMG_1179_Svea o Ella EkenstamUtställning: Österlens trädgårdar

I utställningen ”Österlens trädgårdar-glädje, kunskap och trender” ingår en trädgårdshistorisk utställning på museet, Trädgårdsrunda med guide till öppna trädgårdar runt omkring i sydöstra Skåne och ett Trädupprop på Facebook där man kan lägga in en berättelse och foto på sitt favoritträd. Österlen har en lång trädgårdshistoria som vi i utställningen väljer att kliva in på 1920-talet. Då bodde och verkade länsträdgårdsmästaren Carl Ekenstam på Österlen där han planterade en av de första fruktodlingarna, fungerade som inspiratör och ritade offentliga och privata trädgårdar.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

riktlinjer rediveradeRiktlinjer för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra riktlinjer för insamling och gallring i våra samlingar. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är riktlinjerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan ett par år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här!

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Österlens museum har ökat mest!

Österlens museum är det skånska museum som ökat mest i antalet besökare sedan 1991! Information från P4 Kristianstad: En av vinnarna när det gäller turismen i Skåne är det tidigare nedläggningshotade Österlens museum i Simrishamn - där har besökarna blivit nästan tio gånger så många de senaste 20 åren. 6000 besökare år 1991. 57000 besökare år 2009. Och mellan åren 2004 och 2005 nära tredubblades besöksantalet enligt siffror från Turism i Skåne.

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.