Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Fri entré till utställningarna från 2018.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

Lär dig våt-tovaLär dig våt-tova

Lördag 20 oktober kl 11-13

Vi tovar med våt ull och såpa, en gammal forntida teknik att bereda ull. Ull är ett tacksamt material att arbeta med, den är lätt att forma och det går att göra många olika saker av den. Idag får du göra en egen väska under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. Pris: 100 kr/väska inkl. material. Max 15 deltagare. För vuxna. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

26_augusti_Österlens_museum_Arkeologidagen_foto_Maria_HeijbelFöredrag: Och vad hittar vi här?

Lördag 20 oktober kl 14

Sydsvensk Arkeologi har fått uppdraget att genomföra en arkeologisk utgrävning av Stenbergska tomten i centrala Simrishamn. Här finns kulturlager från stenåldern och fram till medeltiden som ger ny kunskap om havslinjen, tidiga bosättningar och terrasserade odlingar på platsen. Arkeologerna berättar om nya fynd som kan skriva om Simrishamns allra tidigaste historia. Fritt inträde. Eftermiddagskaffe och kaka 50 kr. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Lär dig nål-tova_2Lär dig nål-tova

Lördag 27 oktober kl 11-13

Vi tovar med torr ull och nål, en teknik som även kallas felting. Att tova ull är något man gjort sen forntiden, men att torr-tova med nål är en ny teknik som passar bra när man vill göra mindre figurer eller detaljer. Passa på att dekorera din tovade väska med ull i olika färger under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. Pris: 100 kr inkl. material. För vuxna. Max 15 deltagare. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

höstHalloween-verkstad

Onsdag 31 oktober kl 13-15

Kom till Österlens museum och gör ditt eget Halloween-pynt. Spindlar, spöken, monster och andra läskigheter – fantasin har inga gränser! Pris: 40 kr (0-4 år gratis i vuxens sällskap). Familjepris: 120 kr.

Karva bedelojtorKarva bedelojtor

Torsdag och fredag 1 och 2 november kl 13-15

Ta del av den skånska traditionen att ”karva en bedelojta” som kan skrämma iväg mörkrets makter. Alla är välkomna! Barn under 9 år i vuxens sällskap. Pris: 30 kr per lykta.

3_november_2018_Österlens_museum_Skånska_helgonlegenderSkånska helgonlegender

Lördag 3 november kl 14

Museipedagog Mats Larsson föreläser om de färgstarka bygdehelgon som vördats i Skåne under medeltiden, men även senare. Helgon som S:t Erik och Heliga Birgitta var stora, nationellt dyrkade helgon. Ofta påivrades sådana kulter av adelsfamiljer och kyrkan. Men det fanns även folkliga gestalter- lokala personer vars ofta orättvisa och grymma död gjorde att de hölls för heliga. Vi återupplivar okända och bortglömda skånehelgon från det dunkla folklivet som S:t Benediktus i Engeltofta, S:ta Sissela i Borrby och S:ta Magnhild av Fulltofta. Hör om dramatiska livsöden, undergörande offerkällor och om svårutrotade kulter. En berättelse om när folket själv bestämde vem som var helig, varför, samt hur man vördade. Pris: 120 kr inkl. eftermiddagsfika. Föranmälan behövs till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Lena vid dörren till nya magasinet_foto Maria HeijbelInvigning av vårt nya magasin

Fredag 9 november kl 13-16

Välkomna till öppet hus i Garvaren, huset som ska inrymma det nya 3 000 kvadratmeter stora museimagasinet och arkivet och kommunens möbellager. Invigningen sker under högtidliga former med invigningstal av Kultur-och fritidsnämndens ordförande Gunilla Aastrup Persson och dop kl. 13 samt program: visningar, musik, filmvisning, tårtkalas, magasinsutställning av Ellen Trotzigs konst, höghjulscykling, styltgång mm mellan kl. 13.30 och 16. Alla är välkomna att fira händelsen som betyder att LSS får ändamålsenliga lokaler och att Österlens kulturarv räddas. 

Lokalerna är belägna på industriområdet, strax bakom stationen, adress Lädergatan i kvarteret Garvaren.

Arkivens dag_fest och glädjeArkivens dag

Lördag 10 november kl 10-14

Temat för årets nationella satsning Arkivens dag är Fest och glädje. På Österlens museum firar vi detta med festliga och glädjefyllda föredrag. Österlens släktforskarförening firar dagen med att hjälpa dig att komma igång med din egen forskning. Österlens museum har plockat fram några extra festliga föremål och arkivalier som visas för intresserade kl. 11.

 Kl 13: Magnus Lindskog, ordförande i Österlens släktforskarförening, föreläser om ja-öl (förlovningsfester) och bröllop i allmogesamhället. Fritt inträde.

 Kl 14: Professor emeritus Göran Burenhult föreläser om glädje och fest i vår egen forntid i jämförelse med kulturer från hela världen. Inträde: 75 kr.

Begränsat antal platser till föredragen. Föranmäl gärna till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

17_november_2018_Österlens_museum_DNA-kafé_beskurenDNA-forskning för släktforskning

Lördag 17 november kl 10-14

Släktforskaren Niklas Hertzman, från företaget Arkiv Digital, berättar om DNA-test som en metod att söka efter och hitta okända släktingar. Med hjälp av DNA-test, som görs med en enkel topsning, kan man verifiera sin pappersforskning, hitta fader okänd, få kontakt med släktingar världen över och kartlägga släkten bortom skriftliga källor. Niklas Hertzmans intresse för släktforskning väcktes redan under gymnasietiden i Ystad och han har nu 30 års erfarenhet i ämnet.

 Erfarna dna-släktforskare finns på plats under dagen och hjälper kostnadsfritt till med topsning. De har med sig test-kit från företaget Family Tree DNA och hjälper också till med registrering av dna-testet samt hur det går till att betala för registrering och testresultat, som sker via Internet. Priset beror på vilket test man tar och hur omfattande uppgifter man vill få fram. Vill du skicka iväg ditt test så är det porto till USA som gäller. För mer information om priser och för att beställa ett eget test-kit gå in på https://www.familytreedna.com/  Det tar ca 1 månad att få hem ett test-kit i brevlådan. Fritt inträde. Eftermiddagskaffe och kaka 50 kr. Föranmälan behövs till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Nördcafé_beskurenNördcafé på Österlens museum

Lördag 24 november kl 11-14

Nördcafé startade hösten 2008 på Tekniska museet. Idén kommer från Nils Olander som är intendent på museet. Sedan dess har många passionerade nördar berättat om det de brinner för och Nördcafé har även fått uppföljare ute i landet. Man kan ”nörda in sig” på precis vad som helst exempelvis cosplay, krig av olika slag, stickning, R2-D2, spel, modelljärnvägar, böcker, modellbygge osv i det oändliga. För en äkta nörd är inget ämne för smalt. En nörd är en passionerad människa, en mästare som med nyfikenhet hoppar mellan teori och praktik. Detta är ett tillfälle för utbyte av kunskap och erfarenheter. De ämnen som tas upp behöver inte vara datorrelaterade. Tanken är att vi turas om och ”föreläser” för varandra. I samarbete med Tekniska museet i Stockholm. OBS! Har du någon djup kunskap som du vill dela med dig av? Anmäl ditt intresse och ämne till: noelia.fuentes.manriquez@simrishamn.se Fritt inträde. Ingen föranmälan. Fika finns att köpa.

2_december_2018_Österlens_museum_Invigning_av_utställningen_Local_Heroines_foto_Torun_BörtzInvigning av utställningen Local Heroines

Söndag 2 december kl 16

Somliga odlar jorden, andra får konsten att spira. Någon driver företag, en annan sprider kunskap. Vissa är födda här, andra har flyttat hit. Fotografen Torun Börtz har porträtterat några av alla de kvinnor som på olika sätt ger Österlen dess särprägel. Kultur- och Fritidsförvaltningens chef Anders Johnsson inviger utställningen. Fritt inträde.

JulpysselJulpyssel i Skrabban

Lördag 8 december kl 11-13

När julen står för dörren är du välkommen att ta en liten paus i julstressen på Österlens museum. Vi julpysslar och gör bland annat girlanger, flätade hjärtkorgar, smällkarameller, garntomtar och kristyränglar. Pris: 40 kr, familjepris 120 kr.

20150603_131452Insamlingsstopp 2018-2019!

Österlens museum ska flytta till ett nytt magasin! Beslutet om att vi ska få ett nytt, ändamålsenligt magasin för de stora samlingarna och arkivet är efterlängtat och något vi jobbat för i många år. Det nya magasinet blir i det så kallade Lyckebyhuset på Skansens industriområde här i Simrishamn. Här kommer vi att kunna samla alla föremål under ett och samma tak. På sikt ska allmänheten kunna komma och titta på samlingarna på plats i det nya magasinet.

Flytten kommer att ta all vår uppmärksamhet och kraft under en ganska lång period. Det tar tid att packa, flytta och packa upp 230 000 föremål. Därför kommer vi att ha insamlingsstopp under flyttperioden. Det träder ikraft den 1 december 2017 och gäller sedan under hela 2018 och 2019.

Har du föremål, foton eller arkivalier som du vill skänka? Vi ber er ha tålamod under flyttperioden och behålla era saker därhemma fram tills vi är på plats igen år 2020.

Har du frågor kring våra samlingar eller om gåvor till samlingarna - kontakta gärna vår föremålsantikvarie Ulrika Wallebom per mail ulrika.wallebom(at)simrishamn.se

Skrabban_170127Utställning: Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en helt ny våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen är en plats för verkstäder och andra program året runt med lördagsevenemang och lovprogram. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras. Utställningens verkstäder är bemannade tisdag - fredag kl. 12-15.30 under perioden 26/6-10/8.

Design för folkhemmet_2_beskurenDesign för folkhemmet

Vi utlovar en utställning med hög igenkänningsfaktor! Här visas moderna bruksföremål som berättar om hur hemarbetet förändrades, hur det förenklades och hur kvinnornas dagliga slit blev lättare, mindre tidskrävande. Det är en del av vår moderna kvinnohistoria. Från 1930-talet fram till 70-talet fanns en rad framstående svenska tillverkare av bruksföremål, och formgivare med olika bakgrund engagerades som designers. Aluminium, rostfritt stål och plast var mindre tyngda av traditioner än de traditionella materialen och visade sig vara lämpliga för serietillverkning. Hemmens Forskningsinstitut (HFI) grundades 1944 och gav husmödrarna inflytande över produktionen av bruksföremål. HFI var en statlig myndighet som testade nya apparater och ny utrustning för hemmet. Det var produkter med lång livslängd där form, funktion och ekonomi samspelade. Svenska bruksföremål av glas, rostfritt stål, aluminium och plast väckte uppmärksamhet även i utlandet. De prisbelöntes på internationella utställningar och mässor. Produktionen var som mest intensiv under 1950-60-70-talen och klingade därefter av, för att idag nästan helt ha upphört. Utställningen är producerad av Thomas Lindblad, som i många år samlat föremål från Folkhemmets tid och som skrivit flera böcker om moderna bruksföremål i svensk design. Utställningen öppnar skärtorsdagen 29 mars och pågår fram till 10 januari 2019. 

Älskade tekanna Pia och Staffan_beskurenÄlskade tekanna

Välkommen till årets fräckaste tekalas! 55 moderna svenska tekannor som blivit signerade konstobjekt. Signe Persson Melin, Gösta Grähs, Inger Persson, Stig Lindberg, Rolf Sinnemark med flera. Från elegant 1950-tal via poppigt 1960-tal till postmodernistiskt 1980-tal. Den unika samlingen keramik har designprofilerna Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein samlat sedan de första gången träffades över en kopp te. Nu har Österlens museum glädjen att få visa och ta del av detta stycke god svensk designhistoria. Utställningen öppnar skärtorsdagen den 29 mars och pågår t o m 29 september 2018.

Skörda regnvattenSkörda regnvatten

"Skörda regnvatten" är en installation som skapats i museets trädgård av Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park. Fri entré, inträde vid visning.

ÖM_35-56Digital utställning: Skeppsmodeller i samlingarna

I samlingarna på Österlens museum finns ett femtiotal skeppsmodeller och flaskskepp som skildrar den historiskt viktiga sjöfarten i sydöstra Skåne. Modellerna föreställer ofta välkända och karaktäristiska skepp hemmahörande i hamnarna i Simrishamn och fiskelägena längs kusten. Många av modellerna är namngivna och har rik information om såväl skeppens historik som modellbyggaren, men en hel del av modellerna saknar dokumentation om namn och tillverkare. Har du information om skeppsmodellerna? Hör i så fall gärna av dig till Österlens museums antikvarie på ulrika.wallebom(at)simrishamn.se. Se utställningen här!

18feb 016Österlens museums samlingar har blivit sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. Förra hösten hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 gick vi dock ut stort och lade till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de har blivit sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under hösten 2016 blev samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där finns till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål till beskådan över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av lokalhistoria eller använda museets samlingar och arkiv i skolarbetet. Vi arbetar också ute i landskapet. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning där vi besöker en eller flera av de många hällristningar som finns i kommunen. Det går också att boka en forntidsresa och olika program i museets nya avdelning ”Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum” tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Museet har även uppsökande verksamhet där pedagogen kommer ut till er i klassrummet och berättar och visar upp fornsaker från er trakt. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byavandring utifrån era önskemål. Även lärarfortbildning i lokalhistoria eller hantverk går att beställa. Kontakta vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter: veronica.jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 81. 

Priser:

Besök på muséet       400 kr

Workshop                 600 kr/grupp + materialkostnad (max 20 barn/grupp)

Hällristningsvisning   400 kr

Uppsök                     450 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                400 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

Insamlings- och gallringsregler rev mars 2018 inkl bilagor_Sida_01Regler för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra regler för insamling och gallring i  samlingarna. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är reglerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan några år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här.

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.