Simrishamn på Österlen

Socialnämnden har haft sammanträde

På onsdagen hade socialnämnden sammanträde och här kan du läsa ett axplock av de beslut som togs.

Bredbandsnytt (uppdaterad 23/5)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i vår kommun. 

Ventilbyte 29/5 Nyhem, Vik

På grund av byte av vattenventil vid Aromavägen 6 på Nyhem, Vik, kommer det att vara störningar i vattenförsörjningen under dagtid måndag 29/5 från kl. 9 till tisdag 30/5 kl. 16. Berörda är Aromavägen 1-10, Lilla Viksvägen 21 och Viks stora väg 34, 36. Tappa gärna upp vatten för eget bruk innan avstängning. När vattnet åter släpps på, låt det rinna en stund innan användning för att minska luft och missfärgning.

Vattenavstängning i Sankt Olof 30/5

På grund av ventilbyte på Byvägen 11 i Sankt Olof måste vi stänga av vattnet tisdag 30/5 ca kl. 8-12. Berörda är Byvägen 11, 13 A-F och Stubbedamsvägen 3, 4, 6. Tappa upp vatten för eget bruk innan avstängning. När vattnet åter släpps på, låt det rinna en stund innan användning för att minska luft och missfärgning.

Ventilbyten?

Som du säkert märkt, informerar vi just nu ofta om ventilbyten. Anledningen är att vi går igenom alla rapporterade ventiler som inte fungerar och åtgärdar dem efter hand. Många är s.k. servisventiler till våra kunder som våra tekniker upptäcker inte funkar när det har varit dags för vattenmätarbyten. Andra är huvudventiler som helt enkelt inte funkar längre och som därför behöver bytas ut. I sommar byter vi bara de mest akuta, men i höst fortsätter vi beta av listan över krånglande ventiler.

Varenda vattendroppe räknas!

Våra vattensmarta tips om hur du kan njuta av sommaren men spara på vattnet.

Att vara vattensmart betyder inte att vara jättesnål med vattnet, utan att vara vattensmart handlar om att bli medveten om hur mycket dricksvatten man använder och vad man använder det till. Det mesta av vattnet i hushållen går till personlig hygien, men dricksvattnet används även till matlagning, tvätt, städning och bevattning av gräsmattor och rabatter samt fyllning pooler och dammar.

Bli vattensmart! Ta del av tipsen och hjälp oss att hitta fler smarta vattensparartips i vardagen.

En riktigt reko dag 27 maj kl.10-14

En dag för alla åldrar i centrala Simrishamn, med hållbarhet i fokus.

Det händer mycket på Storgatan, mellan museet och torget: Pop-up-park, återvinningsverkstad, bibliotekets bokbord ger bra REKOmmendationer, bokbytarhylla, utomhusyoga, stadsvandring på tema hållbar historia, dialog om kollektivtrafiken m.m. Läs mer här

Webbsändning av kommunfullmäktige

Vi sänder våra kommunfullmäktigsammanträden på internet. Sammanträdet går att följa i direktsändning men även i efterhand. Länk till sändningen hittar du här

Nästa sammanträde är den 29 maj kl. 18 på Skeppet på Marint centrum.

"Vägval" - projektet har startat!

I projektet "Vägval" ska runt 300 gator och vägar som inte heter någonting få ett namn under 2017 och 2018. Det innebär att tusentals personer i vår kommun kommer att kunna skriva sin alldeles egna nya adress.

Här kan du läsa mer om projektet "Vägval" och här finns pressinformation i samma ämne.

Östersjöprojekt om spökgarn nominerat till internationellt miljöpris

MARELITT Baltic är ett internationellt projekt vars syfte är att kartlägga problematiken med och minska antalet förlorade fiskeredskap i Östersjön. Projektet, med nio partners från Estland, Polen och Tyskland, leds av Marint centrum i Simrishamn är nu nominerat till det internationella miljöpriset ”Baltic Sea Clean Maritime Award”. Läs mer här.

Kulturpris, föreningsledarstipendium och idrottspris 2017

Simrishamns kommun har nu utsett de pristagare som tilldelas 2017 års kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium. Kulturpriset går till Boel Marie Larsson, skådespelare, regissör och dramatiker, idrottspriset går till Österlens ridklubb och föreningsledarpriset går till Lena Hall, Sankt Olofs gymnastikförening. Priserna delas ut i samband med firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni kl. 11 i Brunnsparken i Simrishamn. Simrishamns kommun gratulerar pristagarna! Läs motiveringarna här.

Funktionshinderplan 2017-2024

Socialnämnden har antagit en funktionshinderplan som ger riktning för verksamhetsområdena  socialpsykiatri och LSS fram till 2024. Läs mer här.

Nytt nummer av nyhetsbrevet för näringslivet.

Läs mer här.

Frukostmöte för företagare 14/6

Välkommen till ett frukostmöte för företagare, onsdagen den 14 juni kl. 7.30–9.30 på rådhuset i Simrishamn! Temat är företagens möjlighet till kompetensförsörjning och rekrytering. Mer information kommer inom kort. Föranmälan till frukostmötet görs till näringslivsutvecklare Lars Persson: 0414-81 91 22, lars.persson@simrishamn.se. Välkommen!

Gågata i Simrishamn

28 april-15 oktober är Storgatan mellan Järnvägsgatan och hamnen gågata. Det innebär att endast varutransporter, fastighetsägare, sjuktransporter, hemtjänst m.fl. tillåts köra på sträckan – allmän trafik är således inte tillåten. Vill du parkera på parkeringsplatsen vid Stortorget gäller infart endast från Järnvägsgatan. För att nå hamnen kan du förslagsvis köra Stenbocksgatan vid stationen. Vi ber alla trafikanter uppmärksamma förändringarna. Karta finner du här.

Är du intresserad av att bli en del av det lokala säkerhetsarbetet?

Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, vår räddningstjänst, söker löpande brandmän till stationerna i Simrishamn och Borrby. Ditt arbete som deltidsbrandman innebär att du deltar i övningsverksamhet samt att du har beredskap dygnet runt var tredje vecka. Du utrustas då med personsökare för att vid larm ta dig till brandstationen och ta dig med räddningsfordon till olyckan. Räddningstjänstuppdragen varierar och kan bland annat innebära räddningsarbete vid bränder, trafikolyckor samt att ge första hjälpen vid sjukdomsfall. Verkar det intressant? Kontakta Håkan Andersson på Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund: hakan.andersson@sorf.se.

Myndighetsnämnden har bytt namn

Den 1 maj bytte myndighetsnämnden namn och heter framöver byggnadsnämnden.

Nyfiken på Greater Copenhagen?

Nu finns det en ny hemsida som beskriver samarbetet. Välkommen att göra ett besök!

Sommar på Österlen?

Nu söker vi semestervikarier till: distrikts- och sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter, undersköterskor/vårdbiträden, biståndshandläggare, omsorgsassistenter, behandlingsassistenter, arbetshandledare. Läs mer på vår sajt för lediga jobb. Välkommen med din ansökan!

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar, kontakta hamnkontoret: Benita Kvant, 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Tomtmark för bostadsprojekt till salu

Simrishamns kommun har tomtmark till salu för uppförande av bostäder i genuin miljö, i "Gamla stan". Läs mer här

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier. I morgon finns det fler!

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på turistbyrån.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.