Simrishamn på Österlen

Hjälp oss att spara vatten - bevattningsförbud från och med 5 juli i hela Simrishamns kommun.

I hela Simrishamns kommun råder det bevattningsförbud. Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Genom att vara sparsam med dricksvattnet kan alla hjälpas åt så att vattnet räcker till äldreboenden, näringsliv och vardagslivet hemma även om vi får en torr sommar.

Bevattningsförbudet gäller för samtliga VA-abonnenter i Simrishamns kommun som har kommunalt vatten. Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär enkelt uttryckt att du inte får använda vattenslang. Mer i detalj gäller:

 • Dricksvattnet ska främst användas till mat, dryck och hygien.
  Ha gärna en bringare i kylen istället för att spola för att få kallt vatten.
 • Du får inte bevattna varken nyplanterad eller befintlig växtlighet, annat än med vattenkanna. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
 • Du får inte fylla pooler eller badtunnor.
 • Du får inte bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande.
 • Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.
 • Du får inte använda dricksvatten till att tvätta fasader, altaner och staket eller liknande. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.
 • Diska och tvätta med fulla maskiner.
 • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
 • Duscha kortare.

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och situationen med vattenbrist kan bara lösas om vi alla hjälps åt. Varje liter du kan spara är viktig! Vi ber alla att undvika användning av kommunalt dricks­vatten till sådant som inte är nödvändigt för hälsa och hygien.

Utdelning av miljötrattar i Kivik

Vi har dela ut miljötrattar till några av våra abonnenter i bland annat Kivik. Det är ett sammarbete mellan Tomelilla kommun, Simrishamns kommun och Ökrab.

Det är en punktinsats för att minska inkommande fett till reningsverken. Miljötratten är en specialdesignad tratt som sätts på en petflaska för att enklare kunna återvinna matolja och matfett. Hjälp oss att hålla fettet borta från våra gemensamma avloppsledningar och underlätta reningsprocessen i reningsverken. Miljötratten gör det enkelt och bekvämt att ta hand om ditt överblivna matfett utan kladd och lukt. Mer information om Miljötratten hittar du här.

Du kan bland annat hämta din egen miljötratt på kommunhusen i Simrishamn och Tomelilla samt på Ökrabs återvinningscentraler.

Bredbandsnytt (uppdaterad 26/6)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i vår kommun.

Vägval

Genom projekt Vägval har de 321 vägar som tidigare inte har hetat någonting nu fått ett förslag till namn. Alla vägar och namnförslag som nu har kungjorts och mer om projektet finns att se här.

Eldningsförbud!

Från den 23/5 och tills vidare råder eldningsförbud utomhus i Simrishamns, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner. Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Mer information hittar du på Sörf:s webbplats.

Översiktsplanen - du kan ta del av den på flera sätt

Du kan ta del av vår översiktsplan på olika sätt:

 • Den finns på den här sidan, både som en blädderbar version du inte behöver ladda ner och med kapitel för kapitel som du kan ladda ner.
 • Det finns också blädderexemplar i Kontakt Simrishamn/receptionen i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn och på biblioteket.
 • Den som vill äga ett alldeles eget exemplar kan köpa ett: de finns till försäljning i Kontakt Simrishamn/receptionen i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn och kostar 300:-/st.

Näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen

Missa inte våra bloggar, här hittar du dem: näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen.

Nyfiken på Greater Copenhagen?

Nu finns det en hemsida som beskriver samarbetet. Välkommen att göra ett besök!

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar? Välkommen att kontakta hamnkontoret: 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på vårt turistcenter.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 90 00 måndag-fredag kl. 8.00-16.30; övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Personuppgifter

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter.