Simrishamn på Österlen

Håll om mig - livsavgörande samtal om kärlek

Inbjudan till er som vill utveckla och fördjupa er parrelation.

Välkommen till ett utbildningsprogram åtta måndagar under två terminer. Vi träffas på familjerådgivningen i Hässleholm med start 16/10 kl. 15-18. Kostnad: 800 kronor per person. Ni som är intresserade ringer senast den 28/9 för mer information och anmälan till familjerådgivningen i Hässleholm: 044-13 20 11. Arrangör: Familjerådgivningen i kommunal samverkan.

Socialnämnden har haft sammanträde

Här kan du läsa en sammanfattning av de viktigaste besluten från socialnämndens sammanträde den 17 augusti.

Kommunstyrelsen har haft sammanträde

Kommunstyrelsen hade under onsdagen sitt första sammanträde efter sommaren. Ett axplock av de viktigaste besluten hittar du här. Alla handlingar till sammanträdet hittar du om du klickar på kallelsen på den här sidan.

Skolskjuts och elevresor

Skolskjuts för kommunala grundskolor.

Nya, preliminära, tidtabeller för elever i förskoleklass till årskurs 6 finns nu på sidan om skolskjutsar. Tidtabellerna gäller för elever i Skolområde Simrislund, Syd och Nord. Tidtabeller för matarbussar för en del elever i årskurs 7-9 Korsavadsskolan finns också på sidan. 

Busskort för elever på Korsavadsskolan samt gymnasieelever

  • Elever som går på Korsavadsskolan får sina busskort av skolan första skolveckan.
  • Elever som går på Österlengymnasiet och Nova Academy får sina busskort av skolan första skolveckan.
  • Elever som går på gymnasieskolor i andra kommuner får sina busskort hemskickade om ansökan är inlämnad till barn- och utbildningsförvaltningen. Om eleven inte har sökt om busskort, går det bra att inkomma med en ansökan så snart det är möjligt.

Alla elever som åker buss/tåg med Skånetrafiken får åka gratis till och från skolan de första fem dagarna. De fem dagarna räknas från första skoldagen på respektive skola/program.

Information och blanketter hämtar du här.

Tänk på att detta inte gäller fristående grundskolor eller elever som går på grundskola i Simrishamn och är skrivna i annan kommun.

Bredbandsnytt (uppdaterad 16/8)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i vår kommun.

Gå och bada?

Information om våra stränder, badvattnets kvalitet, hur man tar sig till stranden etc. hittar du här.

Sillens dag 26 augusti 

Sillens Dag

Vad vore Simrishamn utan sillen? På Sillens dag står sillen i centrum! Visning av rökeriet, uppträdanden, tävlingar och så sill förstås! Sill i mängder och i alla sorts varianter på stadens restauranger. Marknadsstånd på hamnplan, musikunderhållning och uppträdande. Se hela programmet här.

Tobisviks camping

Kultur- och fritidsnämnden informerar: Med anledning av att upphandlingen av drift av Tobisviks camping (avtalsstart 1 januari 2018) är överklagad till förvaltningsrätten, domstolsutslag i frågan väntas först under hösten, måste vi berätta att vi för dagen inte kan uttala oss om den framtida driften så länge processen pågår. Vi återkommer med information när det finns någon vi kan ge, t.ex. till dig som redan nu planerar din vistelse hos oss 2018. För löpande, praktiska frågor som gäller Tobisviks camping ansvarar dock som tidigare den nuvarande driftsentreprenören Fritid Österlen Holding AB fram t.o.m. årsskiftet.

Parkering under loppmarknaden på Suckarnas gång

Polisen och kommunen vill påminna om de regler som gäller för parkering av fordon under loppisen vid Suckarnas gång! Det är inte tillåtet att parkera på gräsmattorna, då dessa blir förstörda. Vid avlastning får får du ställa bilen på grusgången, som öppnar på lördagsmorgonen. Tänk också på att Kristianstadsvägen är en huvudled, vilket innebär att parkering är förbjuden där. Ställ dig inte med bilen så att du blockerar för exempelvis räddningsfordon och regionbussar! Kommunens parkeringsvakter gör tillsyn vissa tider, och du riskerar böter om du bryter mot reglerna. Här kan du se en karta över var bilar får stå uppställda.

Varenda vattendroppe räknas!

Våra vattensmarta tips om hur du kan njuta av sommaren men spara på vattnet.

Att vara vattensmart betyder inte att vara jättesnål med vattnet, utan att vara vattensmart handlar om att bli medveten om hur mycket dricksvatten man använder och vad man använder det till. Det mesta av vattnet i hushållen går till personlig hygien, men dricksvattnet används även till matlagning, tvätt, städning och bevattning av gräsmattor och rabatter samt fyllning pooler och dammar. Bli vattensmart! Ta del av tipsen och hjälp oss att hitta fler smarta vattensparartips i vardagen.

Gågata i Simrishamn

28 april-15 oktober är Storgatan mellan Järnvägsgatan och hamnen gågata. Det innebär att endast varutransporter, fastighetsägare, sjuktransporter, hemtjänst m.fl. tillåts köra på sträckan – allmän trafik är således inte tillåten. Vill du parkera på parkeringsplatsen vid Stortorget gäller infart endast från Järnvägsgatan. För att nå hamnen kan du förslagsvis köra Stenbocksgatan vid stationen. Vi ber alla trafikanter uppmärksamma förändringarna. Karta finner du här.

Myndighetsnämnden har bytt namn

Den 1 maj bytte myndighetsnämnden namn och heter framöver byggnadsnämnden.

Nyfiken på Greater Copenhagen?

Nu finns det en ny hemsida som beskriver samarbetet. Välkommen att göra ett besök!

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar, kontakta hamnkontoret: Benita Kvant, 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Tomtmark för bostadsprojekt till salu

Simrishamns kommun har tomtmark till salu för uppförande av bostäder i genuin miljö, i "Gamla stan". Läs mer här

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier. I morgon finns det fler!

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på turistbyrån.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.