Simrishamn på Österlen

Bredbandsnytt (uppdaterad 27/2)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i kommunen.

Föreläsning: Syrien och flyktingarna, bakgrund och läget idag

Lördagen den 7 mars kl. 10-12, Skeppet på Marint centrum, Simrishamn

Inte i något annat land i världen har lidande och flyktingströmmar varit större än i Syrien under de senaste åren. Vladislav Savic, tidigare Sveriges Radios korrespondent i området, ger en bakgrund och en nulägesbeskrivning av konflikten, av situationen i grannländerna, av stormakternas intressen i området och vad detta kan betyda för framtiden. Samarrangemang mellan Röda Korset och Socialförvaltningen/Världens hus. Anmälan: sofia.osburn@simrishamn.se. Begränsat antal platser, först till kvarn...! Välkommen! 

Översiktsplanen ställs ut igen

I höstas sammanställdes en slutlig version av kommunens översiktsplan som antogs av kommunfullmäktige 2014-09-29. Antagandebeslutet överklagades avseende utställningstidens längd. Förvaltningsrätten överprövade frågan om utställningstiden, biföll överklagandet och upphävde antagandebeslutet. Översiktsplanen behöver därför ställas ut igen. Kommunstyrelsen beslöt 2015-02-11 att godkänna översiktsplanen för ny utställning. Planen kommer att finnas utställd under tiden den 28 februari–11 maj. Läs mer här.

Nominera en kandidat till Simrishamns kommuns kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium

Simrishamns kommun delar årligen ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium. Dessa priser delas ut i samband med firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni i Brunnsparken i Simrishamn. Du är välkommen att nominera någon/några som du tycker gjort en insats inom kultur, idrott eller föreningsliv. Nominera senast den 10 april. Läs mer om priserna här.

Fullsatt på Nova Academy!

Fullsatt på Nova AcademyHela 105 personer har sökt till Nova, varav 63 i första hand. Vi har 60 platser till hösten på våra fyra utbildningar, så det blir fullsatt från start även i år. Andelen sökande från andra städer har ökat sedan förra året, samtidigt som många vill byta till Nova från andra gymnasieskolor och väljer att ställa sig på kö till de utbildningar som startade i höstas. Dock har ingen av Novas elever bytt till en annan gymnasieskola, så än så länge har inga platser blivit lediga. Går du i nian och är intresserad av Nova Academy bör du söka från start, det blir svårt att komma in i efterhand.

"Hemmahamnen" fortsätter

Läs mer om projektet "Hemmahamnens" fortsättning här.

Information från ideella krafter i flyktingmottagandet 

Svenska kyrkan driver sedan augusti 2014 en s.k. gåvoshop för våra asylsökande, "Klädberget", där en liten stab frivilliga tar emot och fördelar insamlade kläder och skor så rättvist som möjligt. Vi håller till på Österlengymnasiet och har just nu utdelning tisdagar kl. 10-13.

Punktinsamling 28 februari: Ska du vårstäda huset? Har du en mattstump, en liten byrå eller ett nattduksbord till övers? Eller ett par köksstolar och/eller några muggar och skålar, gärna i hårdplast?  Klädberget, Svenska kyrkan, tar tacksamt emot allt detta lördagen den 28 februari kl. 13-16 på (obs!) förläggningen, Ambulansvägen 11, baksidan av sjukhuset. Inga kläder den här gången, tack! Läs mer här.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier. I morgon finns det fler!

Är du en blivande Sommarlovsentreprenör?

Ungdomar i Simrishamns kommun som är födda 1998 eller 1999 kan till sommaren få möjlighet till en ferieungdomsplats som Sommarlovsentreprenör! Under tre sommarveckor finns en unik möjlighet att med professionell handledning utveckla en egen affärsidé. Man kan även få prova på att starta och utveckla ett litet företag. Satsningen Sommarlovsentreprenörer genomförs 22/6–10/7 och 13/7–31/7.´Mer förhandsinformation om Sommarlovsentreprenörer i Simrishamns kommun ges av näringslivsutvecklare Lars Persson, lars.persson(at)simrishamn.se

Kommunernas Kvalitet i Korthet 2014

Nu är resultatet i SKL, Sveriges Kommuner och Landstings årliga mätning publicerat. Läs här hur Simrishamn står sig i konkurrensen.

Semestervikarier

Sommar på Österlen? Nu söker vi semestervikarier till vår socialförvaltning. Distrikts- och sjuksköterskor, undersköterskor/vårdbiträden, omsorgshandläggare, omsorgsassistenter, ledsagare, behandlingsassistenter, pedagoger, arbetshandledare. Läs mer här. Välkommen med din ansökan!

Naturboken 2014Natur på Österlen - ny upplaga!

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, har kommit i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum och på turistbyrån med säljstart den 9 januari.

Mötesplats Rosenborg i Gärsnäs

Du som bor i Gärsnäs med omnejd är hjärtligt välkommen att delta i våra aktiviteter på Rosenborg på Stibyborgsgatan. Kom gärna med egna förslag! Du kan även äta lunch som serveras i vår matsal, där man även kan ta en fika och umgås. Lunch beställer du dagen innan. Öppet: måndag–fredag kl. 10–16, telefon 0414-506 06. Välkommen!

Funderar du på att starta eget?

Inspirationsträff är en minikurs för dig som vill veta mer om hur det går till att starta eget företag. Vårens inspirationsträffar (kl. 18–19):

  • 17/3: Marint centrum, Simrishamn
  • 14/4:  Kommunhuset, Tomelilla

Fördjupningsträff är en minikurs för dig som har kommit en bit på väg mot eget företag. Vårens fördjupningsträffar (kl. 18–21 inkl. paus):

  • 19/3: Marint centrum, Simrishamn
  • 16/4: Kommunhuset, Tomelilla

Träffarna är kostnadsfria och föranmälan görs till ystad(at)nyforetagarcentrum.se. Mer information om Nyföretagarcentrum Ystad-Österlenregionen, tidbokning för rådgivning samt information om annan service och hjälp till nyföretagare, hittar du här. Nyföretagarinformation finns även på våra näringslivssidor.

Flyktingmottagandets A-Ö

För dig som är nyfiken på vem som ansvarar för vad när det gäller flyktingmottagande, läs mer här.

"Kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre"

Så lyder Simrishamns vision. Läs mer här. Kommunens målsättningar för 2014 hittar du här (pdf-fil).

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun. Du kan antingen läsa den här som pdf eller beställa ditt eget pappersexemplar.

Can't find what you're looking for?

Can't find what you're looking for at simrishamn.se because everything is in Swedish? Try Google's translation tool or give us a call!

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.