Simrishamn på Österlen

Inbjudan till informationsmöte om fiberutbyggnad till mindre orter och enskilt belägna fastigheter

Välkommen på möte i rådhuset i Simrishamn torsdagen den 2 oktober kl. 18 i fullmäktigesalen i kommunhuset. Vi informerar om hur fastigheter i en mindre ort i Simrishamns kommun ska kunna få fiber. Vi bjuder på kaffe och fralla.

I första hand vill vi informera om när och hur alla som bor och verkar utanför de tolv största tätorterna ska få möjlighet att bli fiberuppkopplade inom en inte alltför lång tid. Vi ska berätta och ge exempel på vad du kan använda en fiberuppkoppling till. Det är ju viktigt att du, som är intresserad av att själv få fiber, har alla argument och fördelar klart för dig så att även du kan hjälpa grannarna som är tveksamma att besluta sig för att installera fiber. För ju fler som beställer fiber, desto lägre blir etableringskostnaden på orten, eftersom alla som beställt då delar på kostnaden. Beställer man senare blir det dessutom betydligt dyrare.

Kommunens målsättning är att ingen ska behöva betala mer än den som bor i tätort gör idag för en anslutning. Då krävs att många beställer, att utbyggnaden sker etappvis i lämpligt tempo och att en del eget arbete görs. Dessutom krävs att kommunen lyckas få en del av de nya stödpengar som redan nästa år kommer att finnas möjlighet att söka via Länsstyrelsen inom ramen för Landsbygdsprogrammet. Passa också på att ställa dina frågor! Anmäl ditt deltagande hos kommunens växel, 0414-81 90 00, senast tisdag 30 september. Välkommen!

Frivilliga sökes

Svenska kyrkan och Rotary söker frivillig hjälp med mottagning/hantering/utdelning av kläder och skor till våra 350 asylsökande, varav en del transitboende, från vår lokal på Österlengymnasiet i Simrishamn. Omväxlande arbete, lättare städning och sopkörning ingår. Lön: stor tacksamhet och vänligt bemötande. Kontaktperson: Ann Björkhem, Svenska kyrkan, 0730-28 16 69, annbjorkhem (at) gmail.com.

Farligt avfall-bilen kommer

Ökrab påminner om att på tisdag 23/9 kommer insamlingsbilen att besöka Borrby, Gärsnäs, Hammenhög och Tommarp. Hushållen kan då passa på att lämna in sitt farliga avfall, t.ex. färg- och lackrester, batterier, kemikalier, bekämpningsmedel, spillolja, lampor mm. Det går även bra att lämna elprodukter upp till en mikrovågsugns storlek. Läs mer här.

Ankaret i Skillinge fyller 10 år!

Öppet hus på Ankaret 25/9 kl. 13–15

Kom och fira tio år med Ankaret. Vi bjuder på lättare förtäring och du har möjlighet till en rundtur på boendet. På plats är också socialnämndens ordförande Maria Linde Strömberg (M), vård- och omsorgschef Åsa Nejdebring, Ankarets Vänner och givetvis all personal och boende på Ankaret. Alla hälsas hjärtligt välkomna!

Nationella anhörigdagen firas

Den 6 oktober är det den Nationella Anhörigdagen, instiftad på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005. Runt om i landet arrangerar kommuner, föreningar och andra aktörer aktiviteter och manifestationer på temat att vara anhörig för att uppmärksamma de anhörigas insatser. Anhörigstödet i Simrishamn arrangerar ett eftermiddagsprogram på Seglarpaviljongen i Simrishamn kl. 13–16. Så här ser programmet ut:

 • 13–15 ”Se möjligheterna – att hantera stress som anhörig”, en föreläsning med Linda Grann
 • 15      Paus med kaffe och kaka
 • 15.15  Kommunens omsorgshandläggare informerar om vilka insatser som finns att få för anhöriga
 • 15.30 Demenssjuksköterska berättar om tidiga tecken på begynnande demens
 • 15.45 Anhörigkonsulent och anhörigombud berättar om verksamheten
 • 16–16.30 Individ- och familjeomsorgen informerar om hur de arbetar utifrån anhörigperspektivet
Eftermiddagen är kostnadsfri, observera att det är ett begränsat antal platser! Anmälan om deltagande lämnas senast 29 september till anhörigkonsulent Linda Jacobson, 0414-81 91 65. Välkommen till en givande, intressant och lärorik eftermiddag!

Tredje gången gillt?

Simrishamn är en av åtta kommuner som tävlar om att bli ”Årets nyföretagarkommun” och kamma hem 100 000 kronor till insatser för lokalt entreprenörskap. Tävlingen ”Årets nyföretagarkommun” arrangeras av Visma Spcs i samarbete med NyföretagarCentrum. I år delas priset ut för tionde året. Simrishamn är bland de åtta för tredje gången. Läs mer här.

Skåneveckan för psykisk hälsa

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk ohälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser. Läs mer om det späckade programmet (som fortfarande kompletteras med fler aktiviteter) här.

Bredbandsnytt (uppdaterat 24 augusti)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i kommunen.

Miljöpris 2014

Dags att nominera till miljöpris 2014 - läs mer här.

Aktuellt för företagare

Funderar du på att starta eget?

Inspirationsträffen är en minikurs för dig som vill veta mer om hur det går till att starta eget företag. Höstens inspirationsträffar (kl. 18–19):

 • 7 oktober, Forum Ystad
 • 11 november, kommunhuset, Tomelilla

Fördjupningsträffen är en minikurs för dig som har kommit en bit på väg mot eget företag. Höstens fördjupningsträffar (kl. 18.00–20.30 inkl. paus):

 • 23 september, Marint centrum, Simrishamn
 • 21 oktober, Forum Ystad
 • 25 november, kommunhuset, Tomelilla

Alla träffar är kostnadsfria och anmälan görs till ystad@nyforetagarcentrum.se. Mer information om Nyföretagarcentrum Ystad-Österlenregionen, tidsbokning för rådgivning samt information om annan service och hjälp till nyföretagare: nyforetagarcentrum.se/ystad. Nyföretagarinformation finns även här på hemsidan.

Flyktingmottagandets A-Ö

För dig som är nyfiken på vem som ansvarar för vad när det gäller flyktingmottagande, läs mer här.

Webbkamera Joneberg

Följ bygget av Projekt Joneberg här.

"Kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre"

Så lyder Simrishamns vision. Läs mer här. Kommunens målsättningar för 2014 hittar du här (pdf-fil).

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun. Du kan antingen läsa den här som pdf eller beställa ditt eget pappersexemplar.

Can't find what you're looking for?

Can't find what you're looking for at simrishamn.se because everything is in Swedish? Try Google's translation tool or give us a call!

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.