Simrishamn på Österlen

Nytt system för "Viktigt meddelande till allmänheten" via telefonen

SOS Alarm har fått i uppdrag av staten att ta fram en teknik för att vid en kris kunna varna befolkningen genom ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) via mobilen och den fasta telefonen. Först ut är den fasta telefonin den 1 september. Läs mer här.

Miljöpris 2014

Dags att nominera till miljöpris 2014 - läs mer här.

Kulturskoledax!

Kulturskolan i Simrishamn har mycket att erbjuda. Utöver instrumentundervisningen, ensembler och orkestrar finns tre körer, fotokurs, dans för de yngsta, och konstverkstad på Tjörnedalagården. Läs mer här.

Kulturnytt

"Städerskan", karibisk festival, invigning av "Njord", fotoutställning, teknik-drop-in, författarbesök, filmvisning, "Madam Rot" - det händer mycket på biblioteket och på Österlens museum. Läs mer här.

Sillens dag den 30 augusti

Dags för ett av sensommarens stora evenemang i Simrishamn – för 18:e gången arrangeras Sillens dag, i år med fler aktiviteter än någonsin!

Vad vore Simrishamn utan sillen? På Sillens dag står sillen i centrum! Visning av segelfartyg, rökeriet, uppträdanden – och så sill förstås! Sill i mängder och i alla sorts varianter på stadens restauranger.

- Det är mysigt att strosa omkring på hamnplan bland marknadsstånden, här finns både konsthantverk och mer matnyttiga saker, säger Sofie Bredahl. I år bjuds det även på boule av hög kvalitet i Södra planteringen då ett hundratal spelare från hela södra Sverige gör upp om titeln i Sillacupen.

Sillens dag lockar besökare från hela södra Sverige och det är ett digert program man kan ta del av med något för alla åldrar. Lax- och sommarfiske kan bokas i förväg, på Nya rökeriet kan man lära sig hur man gör flaskskepp, Autoseum har bilkortege, man kan boka matvandring på silltema, besöka Simrishamns varv, avnjuta Simrishamns segelsällskaps aktiviteter under dagen, köpa nyfångad fisk i ”hemmahamnen” direkt från båt m.m. Läs mer här.

Aktuellt för företagare

Tillväxtsatsning för företag i sydöstra Skåne

Efter starten med Warren Greshes och Hasse Olsson på Ystads teater den 19 maj drar nu höstens säljutbildningar igång. Medlemmar och vänner i Tillväxt Syd erbjuds möjlighet att kostnadsfritt delta vid ett webbinar och workshop på Marint centrum i Simrishamn torsdagen den 28 augusti kl. 13–16. Warren Greshes medverkar via länk från USA. Anmäl dig till webbinaret och läs mer om höstens alla utbildningar på tillvaxtsyd.se.

Årets Företagarkväll den 16 oktober

Reservera kvällen den 16 oktober för årets stora företagarfest. Mingel, fest och underhållning. Utdelning av årets alla utmärkelser. Kvällens meny är en symfoni av smaker och delikatesser från Österlen. Inom kort kommer mer information om festen at finnas på simrishamn.se/naringsliv.

Funderar du på att starta eget?

Inspirationsträffen är en minikurs för dig som vill veta mer om hur det går till att starta eget företag. Höstens inspirationsträffar (kl. 18–19):

  • 9 september, Marint centrum, Simrishamn
  • 7 oktober, Forum Ystad
  • 11 november, kommunhuset, Tomelilla

Fördjupningsträffen är en minikurs för dig som har kommit en bit på väg mot eget företag. Höstens fördjupningsträffar (kl. 18.00–20.30 inkl. paus):

  • 23 september, Marint centrum, Simrishamn
  • 21 oktober,  Forum Ystad
  • 25 november, kommunhuset, Tomelilla

Alla träffar är kostnadsfria och anmälan görs till ystad@nyforetagarcentrum.se. Mer information om Nyföretagarcentrum Ystad-Österlenregionen, tidsbokning för rådgivning samt information om annan service och hjälp till nyföretagare: nyforetagarcentrum.se/ystad. Nyföretagarinformation finns även här på hemsidan.

Bredbandsnytt (uppdaterat 6 augusti)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i kommunen.

Dags för hemmahamn igen

Till och med lördagen den 30 augusti, måndag till lördag kl. 12-15 (med reservation för väder samt tillgång) kan du handla färska fisk vid kajen utanför turistbyrån i Simrishamn. Hemmahamnen återupprättar en direktkontakt mellan yrkesfiskare och intresserade konsumenter genom att skapa en marknad för försäljning av hel fisk direkt från båt. Dessutom ges möjlighet att träffa och prata med de lokala yrkesfiskarna

Flyktingmottagandets A-Ö

För dig som är nyfiken på vem som ansvarar för vad när det gäller flyktingmottagande, läs mer här.

Webbkamera Joneberg

Följ bygget av Projekt Joneberg här.

Upphandlingsbloggen

Marcus är Simrishamns kommuns nye upphandlare och i hans blogg kommer du att få information om upphandlingar som är på gång, om avtal som är slutna och annat smått och gott inom upphandlingsområdet. Läs mer här.

"Kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre"

Så lyder Simrishamns vision. Läs mer här. Kommunens målsättningar för 2014 hittar du här (pdf-fil).

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun. Du kan antingen läsa den här som pdf eller beställa ditt eget pappersexemplar.

Can't find what you're looking for?

Can't find what you're looking for at simrishamn.se because everything is in Swedish? Try Google's translation tool or give us a call!

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.