Simrishamn på Österlen

Sillens dag 2015

Läs allt om Sillens dag här! Välkommen!

Antikrundan kommer till Simrishamn

Antikrundan till SimrishamnSveriges Televisions Antikrundan spelar in nya program i augusti/september med 20 experter och Anne Lundberg som programledare. Till Simrishamn och Autoseum kommer man den 3 september och inspelningen sker kl. 12-18.  Läs mer här!

Fabriksgatan avstängd

Observera, att den 3 september, under inspelningen av ”Antikrundan”, är en del av Fabriksgatan i anslutning till Autoseum avstängd kl. 8–19.

Prata om Östersjön med en europaparlamentariker

Hur mår vårt känsliga innanhav och vad gör politikerna?

Just nu förhandlas den nya förvaltningsplanen för Östersjön. Träffa europaparlamentariker Linnéa Engström (MP), vice ordförande i fiskeutskottet, och diskutera den nya fiskepolitiken.

  • Onsdag 2 september kl. 18 på Marint centrum

Mer information här.

Bredbandsnytt (uppdaterad 25/8)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i kommunen.

Det nya gångfartsområdet i Simrishamn – vad tycker du?

Del av Storgatan, Stora Rådmansgatan och Lilla Norregatan har under sommaren (22 juni–17 augusti) varit gångfartsområde. Gångfartsområdet har utsmyckats med blomlådor för att sänka hastigheten och göra gatan trevligare för gångtrafikanter och näringsidkare. Tycker du att det har fungerat bra eller kan något göras bättre till nästa år? Vi vill gärna ha dina synpunkter, skicka dem till niklas.hedberg(at)simrishamn.se eller Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, 272 80 Simrishamn, senast 1/9. Tack på förhand!

Torrt i skog och mark - ökad brandrisk!

Räddningstjänsten informerar: Med anledning  av den senaste periodens värme i kombination med blåst så torkar det nu upp rejält i södra Skåne. Enligt brandriskprognoserna (SMHI) så flukturerar värdena från dag till dag men generellt ligger vi och pendlar mellan 4-5E just nu (femgradig skala där värdet 5 är högst och E står för extremt torrt). Under helgen t.o.m. måndag ökar området med de högsta brandriskprognoserna till att omfatta hela södra Skåne varför vi nu överväger eldningsförbud om prognoserna håller i sig under nästa vecka. Det är alltså extremt torrt och ökad brandrisk, vi uppmanar till försiktighet.

Kommunfullmäktige sammanträder

Måndagen den 31 augusti sammanträder kommunfullmäktige för första gången efter sommaren. Kungörelsen med de ärenden som är aktuella återfinns här. Kommunfullmäktiges sammanträden är offentliga. Det betyder att vem som vill får komma och lyssna. Välkommen!

Biblioteket informerar

Begränsad service på biblioteket: 1–2 september uppgraderar biblioteket sitt biblioteksdatasystem. Vi har öppet som vanligt, men vår service är begränsad till lån och återlämning av media.

Vi stänger tidigare 11 september: Fredag 11 september stänger biblioteket redan kl. 12. Bibliotekets medarbetare är på utbildning.

Ny vuxenutbildning på gång!

Barn- och utbildningsförvaltningen har beslutat starta en vård- och omsorgsutbildning med tjugo platser. Som all annan vuxenutbildning i vår kommun kommer den att organiseras av Forum Ystad. Utbildningen kommer att vara förlagd till Simrishamn och bedöms kunna starta senare i höst. Mer information kommer!

Slaghackningsarbetena inom kommunen inleds i månadsskiftet

Kommunen slaghackar ("grov gräsklippning") två gånger om året på allmänna platser. Andra omgången inleds under första veckan i september.

Asfalteringsarbeten på gång i Skillinge

Under veckorna 34-37 (med reservation för ändringar) kommer en del gator i SKillinge att asfalteras: Parkgatan, S:t Knutsgatan, Motormansgatan, Propellergatans norra del, Mastgatan, Möllevångsgatan mellan Kaptensgatan och "Ankaret" samt Skolgatan (trottoarer). Arbetena kommer att påbörjas dagligen från kl. 6. Vi ber om överseende för den olägenhet detta eventuellt kan medföra. Fastighetsägare som inte har beskurit sin vegetation intill fastighetsgräns kommer att få lapp i sin brevlåda om detta. När de planerade arbetena är klara i Skillinge står Brantevik på tur.

Sverige får nya sedlar och mynt

I oktober i år börjar Riksbanken ge ut nya 20-, 50- och 1000-kronorssedlar. Dessutom får vi en ny sedelvalör: en 200-kronorssedel. De nya sedlarna har nya motiv och är mindre än de nuvarande.  Läs mer här.

Upphandlingsbloggen

Missa inte upphandlingsbloggen, där vår inköpsansvarige Marcus Bäckström berättar om aktuella upphandlingar och ger tips och råd till dig som vill bli leverantör till kommunen och andra offentliga verksamheter.

Våra badstränder

Här hittar du informati om våra fina, vidsträckta badstränder. På den delen av vår hemsida hittar du också information om badvattenkvalitet och algblomning. Viktiga förändringar av t.ex. algblomningen finns under "aktuellt" här till höger. 150812: Satellitbilder och provtagning visar just nu att det nu förekommer kraftiga ytansamlingar av blågrönalger (cyanobakterier) i hela södra Östersjön. Vid pålandsvind driver algbältena in mot kusten, vilket varit fallet de senaste dagarna. Bad i algbemängt vatten kan leda till hälsoproblem, särskilt om man råkar svälja havsvatten. Barn och hundar bör undvika bad.


Nyfångad fisk i Hemmahamnen!

Köp färsk fisk direkt vid båten

För fjärde året i rad kan du köpa helt nyfångad fisk direkt från båt i Simrishamn genom projektet Hemmahamnen. Fiskförsäljningen sker från kajen nedanför turistbyrån kl. 12–14 tisdag och lördag (inget slutdatum satt!), som alltid med reservation för väder och vind. Passa på att träffa en fiskare och njut av lokalt fångad färsk fisk! För mer information och uppdateringar om försäljningen se Hemmahamnens sida på Facebook.

Kultur- och fritidsförvaltningens administration har flyttat till Björkegrenska gården

Under sommaren flyttade kultur- och fritidsförvaltningens administration in på Björkegrenska gården, Storgatan 22, Simrishamn (granne med Österlens museum och samhällsbyggnadsförvaltningen). Våra öppettider är måndag-fredag kl. 9-12, 13-16. Välkommen!

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier. I morgon finns det fler!

Naturboken 2014Natur på Österlen - ny upplaga!

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, har kommit i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på turistbyrån.

Flyktingmottagandets A-Ö

För dig som är nyfiken på vem som ansvarar för vad när det gäller flyktingmottagande, läs mer här.

"Kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre"

Så lyder Simrishamns vision. Läs mer här. Kommunens målsättningar för 2014 hittar du här (pdf-fil).

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun. Du kan antingen läsa den här som pdf eller beställa ditt eget pappersexemplar.

Can't find what you're looking for?

Can't find what you're looking for at simrishamn.se because everything is in Swedish? Try Google's translation tool or give us a call!

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.