Skolbiblioteken

Välkomna till Simrishamns kommunala skolbibliotek!

Vi arbetar för barns och ungas läsning i Simrishamn

skolbibliotek

På bilden från vänster: Karna Nyström, litteraturpedagog. Christine Valvis Bergstrand, skolbibliotekarie. Gunilla Arvidsson, skolbibliotekarie. Richard Sturesson, skolbibliotekarie. Henrietta Denward, skoldepåansvarig. Iman Chibbani, barnavdelningen på Simrishamns bibliotek. Frida Sundling, skolbibliotekarie/ungdomsbibliotekarie.

Bokens dag på Borrby skola

Tisdagen den 13 november var det Bokens Dag på Borrby skola, med aktiviteter hela dagen som hade med läsning och skrivande att göra. Eleverna fick bland annat lyssna på högläsning av kommunens skolbibliotekarier: Gunilla och Richard läste Katarina von Bredows novell "Olivia" för mellanstadiet och Christine läste "Mamma Mu åker bob"för lågstadiet.

Eleverna fick även besöka Bokhuset där man visade upp det stora antikvariatet och berättade om Borrby Bokby, som är den enda bokbyn i Sverige! Ystads allehanda har en helsida om denna dag på skolan! Bilden nedan är en del av artikeln och fotograf var reportern Torun Börtz.

ya

Lånekort för elever

Alla elever i förskoleklass och uppåt får ett eget lånekort genom skolbiblioteket. Lånekortet kan sedan användas genom hela skoltiden och även för lån på de kommunala biblioteken. För att få ett lånekort ska en vårdnadshavare (eller myndig elev) skriva på en ansökan. Ansökan lämnas till skolbibliotekarien.

Lånekortsansökan för barn (svensk text)

Låneansökan för barn (arabisk text)

Låneansökan för barn (dari/farsi text)

Lånekortsansökan för myndiga elever 

Lånekort för pedagoger

Arbetar du som pedagog på någon av kommunens skolor? Då kan du ansöka om ett lärarlånekort, där du kan låna böcker till dig själv eller din klass. Ansökan lämnas till skolbibliotekarien.

Lånekortsansökan för pedagoger

Vi hjälper dig på skolbiblioteken!

Våra skolbibliotek är bemannade varje vecka och vi har ett gemensamt bokbestånd för eleverna att låna ur. Skolbibliotekarierna arbetar i ett team för att ständigt utveckla skolbiblioteken och lyfta barns och ungas läsning samt skolbibliotekens del i skolornas pedagogiska arbete.

SkolbibliotekarieTelefonSkolbibliotek

Gunilla Arvidsson

gunilla.arvidsson(at) simrishamn.se

0414-

81 95 78

Simrislundsskolan,

Piratenskolan,

Sankt Olof skola

Richard Sturesson

richard.sturesson(at) simrishamn.se

0414-

81 98 38

Österlengymnasiet/Särskolan/

Fredsdalsskolan,

Borrby skola

Frida Sundling

frida.sundling(at)simrishamn.se

0414-

81 93 26

 

Nova Academy

(Simrishamns bibliotek)

Christine Valvis Bergstrand

christine.valvis.bergstrand(at)simrishamn.se

0414-

81 95 23

Korsavadsskolan,

Gärsnäs skola

Skoldepån

I källarplan på Simrishamns bibliotek finns kommunens Skoldepå, som är en gemensam boksamling för kommunens skolor att låna ur. Här kan du som pedagog få hjälp att samla faktaböcker till olika teman, samla skönlitteratur till olika teman samt låna grupp- eller klassuppsättningar av böcker till din klass.

Du kan antingen kontakta Skoldepån för hjälp att plocka samman böcker, eller själv besöka Skoldepån och låna med ditt lärarkort därifrån. Om du beställer böcker från Skoldepån levereras de med kommunens postgång påföljande torsdag till anvisad plats på respektive skola. Återlämning av böcker sker på samma plats. Viktigt att returkassarna med böcker då markeras med "Åter till Simrishamns bibliotek".

Böckerna i Skoldepån är synliga i bibliotekskatalogen (Arena), men går ej att reservera där utan man måste kontakta Skoldepån. Skoldepån tar gärna emot inköpsförslag! 

SkoldepåansvarigTelefon

Henrietta Denward

skoldepan(at)simrishamn.se 

0414-

81 93 06

Legimus - för elever med läshinder

Legimus

Elever som behöver stöd i sin läsning kan ansöka om lösenord till Legimus, som gratis erbjuder tusentals olika inlästa talböcker. Dessa talböcker kan man med lösenord lyssna på i mobilapp, eller ladda ned till sin dator. Skolbiblioteket hjälper till med löseord. Nedanstående avtal måste skrivas på för att Legimus ska kunna användas.

Avtal för Legimus (talböcker) (PDF)

LänkarBeskrivning
länk Arena. Den gemensamma katalogen för sydöstra Skånes folkbibliotek. Logga in med ditt lånekort för att reservera böcker, fjärrlåna böcker, låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan även se Skoldepåns böcker i katalogen.
 länk Barnens bibliotek. Massor av roliga flikar och även möjlighet att låna e-böcker! Perfekt för dig som gillar att läsa!
logo Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information.
ebok E-böcker. Du kan låna e-böcker via datorn med lånekort från Simrishamns bibliotek. Logga in med lånekortsnummer och pin-kod. Lånetiden är en månad på e-böckerna. Fråga bibliotekarien om du vill ha hjälp!
ljudbok E-ljudböcker. Du kan lyssna på ljudböcker på din dator, med lånekort från Simrishamns bibliotek. Fråga bibliotekarien om du behöver hjälp!
länk Kolla källan. Skolverkets sida med lathund och tips på hur du kan tänka källkritiskt när du ska skriva ett skolarbete. Bra för lärare som vill ta upp källkritik med sina elever.
länk Litteraturbanken. Denna sida gör svenska klassiker tillgängliga i pålitliga digitala versioner. 
länk Länkskafferiet. Här finns länkar till 4500 webbplatser och andra digitala lärresurser som passar bra för skolarbete.
länk Nationalencyklopedin - det största uppslagsverket på svenska. Vill du läsa NE hemifrån så kan du skapa ett eget konto.  Du måste dock skapa kontot när du är inloggad i nätverket på skolan.
länk Svenska akademiens ordlista. Undrar du över vad ett ord betyder? Slå upp det i denna e-boksversion av den klassiska ordlistan.