Välkommen till yrkesgymnasiet i Simrishamn!

Skolan som tar dig ut i arbetslivet

Österlengymnasiet är en kommunal gymnasieskola och vi var en av de första gymnasieskolorna i Sverige som började med lärlingsutbildningar. Idag är gymnasiala yrkesutbildningar vår specialitet , och fem av våra sex yrkesprogram driver vi i lärlingsform.

Vårt El- och energiprogram ser annorlunda ut, då vi har valt att samarbeta med Elteknikbranschens gymnasium (ETG)  för att våra elever ska kunna få sitt yrkesbevis som elektriker redan under gymnasietiden. Detta gör att våra el-elever har ett stort försprång på arbetsmarknaden jämfört med de som gått ett vanligt elprogram! Våra elever kan börja arbeta som elektriker med högre ingångslön direkt efter sin utbildning. Det finns endast två skolor i Skåne som har denna specialutbildning, varav vi är den ena.

Vi har ett långt och gott samarbete med många attraktiva arbetsplatser och våra lärare och handledare arbetar för att du ska få en riktigt bra yrkesutbildning under din gymnasietid.

Måste man välja mellan en yrkesutbildning och framtida högskolestudier? Inte på vår skola! Vi erbjuder alla våra elever att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Då har du både en yrkesutbildning när du tar studenten - och möjligheten att välja om du vill läsa vidare på högskolan!

På vår skola har vi även IM, ett Introduktionsprogram där vi hjälper ungdomar att bli behöriga till gymnasieskolan.

Dubbla pedagoger säkerställer undervisningen

På Österlengymnasiet är det få lektioner som ställs in. Vi arbetar med dubbla pedagoger i samtliga gymnasiegemensamma ämnen vilket innebär att det finns en lärare i klassen om den andra blir sjuk eller åker på kurs.

Vår modell med dubbla pedagoger ger bättre förutsättningar för undervisning och elevhandledning. Våra lärare är ett sammansvetsat team och de täcker också upp för varandra om så behövs.

Intervjuer och information om våra utbildningar

Är du nyfiken på hur det ser ut att utbilda sig som lärling på vårt Restaurang- och livsmedelsprogram? Våra lärare och elever berättar här. Österlengymnasiet har även en attraktiv specialutbildning till elektriker, i samarbete med ETG (Elteknikbranschens gymnasium). Här kan du läsa om hur det är att gå på denna specialutbildning. Här finns en samling bilder från Elprogrammet

Charlotta Wasteson har intervjuat och tagit bilder på några av våra lärlingar och intervjuerna hittar ni här, på Barn- och utbildningsförvaltningens blogg. Här är ett album med bilder av några av våra elever på deras praktikplatser!

Hur gick det för Österlengymnasiets elever efter studenten?