Yrkesprogram - Gymnasium

Hos oss är du halva tiden i arbetslivet!

Yrkesgymnasiet i Simrishamn

Vår specialitet är yrkesprogram som lärlingsutbildning. Skolan erbjuder grundläggande högskoleprofil på alla program dvs Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Du har också möjlighet att ha fotboll på schemat. Lärlingarna är halva tiden i skolan och halva tiden på sina praktikplatser.

Vi har även ett förmånligt Elprogram i samarbete med ETG (Elteknikbranschens gymnasium). Programmet är till skillnad från lärlingsutbildningarna utformat som ett yrkesprogram.

För att kunna ta sig till praktikplatserna får våra elever busskort. Praktikplatsen kan ligga i Simrishamns kommun men det finns också möjlighet att praktisera på andra platser i Skåne, Sverige och i Europa.

Filmen om våra program

Här kan du se en film om våra utbildningar. Klicka på denna länk!

Sökbara program i gymnasievalet 2018

Klicka på bilderna för att läsa om de olika programmen!

länk länk
länk länk
länk länk

Varför gå en yrkesutbildning?

Några av de elever som tagit studenten hos oss berättar om varför de valde att läsa en yrkessutbildning:

"Jag har valt Barn- och fritidsprogrammet för att det innehåller mycket praktik. Funderar på att läsa vidare till antingen idrottslärare eller fritidspedagog och går därför högskoleförberedande kurser. "

"Jag valde El- och energiprogrammet för att jag är intresserad av teknik. Det har varit nyttigt och viktigt att lära sig om elsäkerhet och lärlingstiden har gjort att jag kommit in i vuxenlivet."

"Jag har valt Handels- och administrationsprogrammet då jag är intresserad av handel och ekonomi inom bank. Efter studenten vill jag antingen fortsätta att studera ekonomi direkt eller internutbilda mig på bank."

"Jag vill jobba som reseledare, därför passar Hotell- och turismprogrammet mig. Att få jobba praktiskt under hela utbildningen gör att jag lär mig på ett helt annat sätt än om jag suttit i skolan hela tiden. När jag tar studenten har jag en hel del arbetslivserfarenhet med mig, vilket är en styrka när jag söker jobb."

"Jag valde Restaurang- och livsmedelsprogrammet då jag har velat bli kock sedan jag var liten. Det passar mig att göra stora delar av utbildningen ute på praktikplatserna. Jag lär mig bra när jag jobbar praktiskt."

"Jag valde Vård- och omsorgsprogrammet då jag tycker om att jobba med människor i olika situationer. I den här utbildningen får man pröva många olika arbetsplatser. Det är kul och spännande att lära sig nya saker i det verkliga livet."

Lärlingsutbildningar säker väg till jobb!

"Nästan 1 200 före detta gymnasiala lärlingselever som fått del av Skolverkets statsbidrag har svarat på en enkätundersökning om vad de gör efter sin utbildning. 86 procent svarade att de har ett arbete ett och ett halvt år efter sin utbildning. De allra flesta arbetar inom den bransch som de utbildat sig i. Många svarar också att lärlingsutbildningen varit avgörande för att få jobb." Läs hela pressmeddelandet här.