VO: Vård och omsorg

Vård och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av kropp och hälsa och vill göra skillnad?

Denna utbildning passar dig som är lyhörd, omtänksam och tycker om människor. Du får praktik på ett flertal olika arbetsplatser vilket ger dig fina kontakter i arbetslivet. Många elever får både sommarjobb och goda chanser till jobb direkt efter programmet!

Efter yrkesexamen kan du arbeta som exempelvis undersköterska, habiliteringsassistent eller personlig assistent. Om du hellre vill bli exempelvis hälsopedagog, brandman, polis eller psykolog så är en vårdutbildning en bra början för vidare studier och karriärer!

Varför inte jobba som betald undersköterska i England, Australien, eller Nya Zeeland? Du har Norge på nära håll, som söker vårdpersonal och betalar bra! Du kanske vill jobba med bistånd, operation Smile, Sightsaver, Läkare utan gränser? Behovet i världen är stort!

Vårdarbetet är omväxlande och redan under första terminen är du ute på en praktikplats och följer en utbildad handledare. Du får möjlighet att göra praktik inom flera viktiga områden, som vårdcentraler, äldrevården, psykiatrin och sjukhus.

Dina arbetstider blir samma som arbetsplatsens tider vilket innebär att du provar på hur det är att arbeta på kvällar och helger. Vill du arbeta med akutvård, friskvård eller hälsa? Starta eget? Österlengymnasiet erbjuder kurser inom detta.

Skolverkets programinformation hittar du här.

Skolverkets programstruktur hittar du här.