Spara vatten

Att vara vattensmart betyder inte att vara jättesnål med vattnet, utan att vara vattensmart handlar om att bli medveten om hur mycket dricksvatten man använder och vad man använder det till.Det mesta av vattnet i hushållen går till personlig hygien, men dricksvattnet används även till matlagning, tvätt, städning och bevattning av gräsmattor och rabatter samt fyllning pooler och dammar.

Bli vattensmart! Ta del av tipsen nedan och hjälp oss att hitta fler smarta vattensparartips i vardagen.

Smarta vattensparartips

I badrummet:

Välj att duscha istället för att bada i badkar. Ett standardbadkar rymmer ca 200 liter vatten. Testa själv genom att ha proppen i badkaret när du duschar, så får du ett hum om hur mycket vatten du använder.

Duscha snabbt och stäng av vattnet när du schamponerar och tvålar in dig. Installera strypbrickor eller snålspolande duschmunstycken.

Låt inte oanvänt dricksvatten bara rinna ut när du borstar tänderna. Fyll ett tandborstglas istället eller stäng kranen.

Laga rinnande toaletter och droppande kranar. Det finns exempel på rinnande toaletter som förbrukat väldigt mycket vatten under ett år. De flesta nyare toaletter är snålspolande eller har valmöjlighet att använda mindre vatten beroende på behov.

I köket och tvättstugan:

Diska disken i balja och skölj i en sköljbalja. Eller använd diskpropp i vasken. Diska inte under rinnande vatten. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter kan det gå åt hela 100 liter vatten!

Vid diskning i diskmaskin, se till att fylla diskmaskinen ordentligt. Oftast behövs ingen föravsköljning av disken. Använd vattensnåla program.

Fyll tvättmaskinen när du ska tvätta och välj tvättprogram efter behov.

Om du vill ha riktigt kallt dricksvatten, fyll en tillbringare och ställ i kylen. Alternativt spara och ta hand om det vatten du spolar ut till annat, t.ex. vattna blommorna med.

Läcker det?

Titta på vattenmätaren. Är alla kranar stängda ska den stå still. Om inte, kan det betyda att det finns en läcka.

Gå ett varv och besiktiga exempelvis din lägenhet, ditt hus, gård, fastighet och trädgård. Laga onödiga läckor som du hittar! Det kan vara en dålig packning, en sliten flottör, en droppande kran, sprucken bevattningsslang eller en läckande vattenslang. Många små läckor förbrukar mycket vatten!

Dubbelkolla ditt fritidshus efter läckor och stängda kranar och slangar innan du åker ifrån huset eller när stänger för vintern. Stäng huvudventilen och frostskydda vattenlås och ledningar.

Utomhus:

Samla så mycket regnvatten i kar och tunnor du behöver för bevattning av både trädgården och växter inomhus.

Använd regnvatten till så mycket du kan, t.ex. fylla fågelbad, dammar, vattenspeglar och städning som kanske inte kräver dricksvatten.

Tvätta bilen i en miljöbiltvätt istället för hemma. Polera och putsa går bra hemma. Tvätta inte bilen på gatan eller hårdgjord uppfart med avloppsbrunn för då rinner all smuts och miljöfarliga partiklar ner i antingen avloppsledningarna till reningsverket eller ner i dagvattenbrunnar och ut i våra åar och vattendrag.  Måste du tvätta bilen hemma, välj gräsmatta eller grus där smutsen kan filtreras innan den når ner i grundvattnet.

Vid vattenbrist:

Undvik att fylla stora pooler, barnpooler, badtunnor eller spaanläggningar med vatten när det råder brist på vatten eller riskerar att bli brist på vatten. Vid mindre behov fyll på vid lågsäsong. Vid bevattningsförbud är det förbjudet att fylla villapooler.

Respektera när det är utlyst bevattningsförbud! Det är då förbjudet att vattna med dricksvattnet. Om du bevattnar med dricksvattnet kan detta medföra att inte alla invånare får dricksvatten. Detta kan drabba känsliga abonnenter hårt bland andra äldreomsorgen, sjukhus, förskolor och skolor.