Biblioteket

Bokbytarhylla, dagstidningar

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Schack för barn

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra språkkaféer och andra aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar, läsa tidskrifter från jordens alla hörn i PressReader eller studera i vårt tysta läsrum. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

 

Nu är Simrishamns bibliotek ett meröppet bibliotek. Skaffa ett meröppetlånekort du också!

Konceptet ”Meröppet” innebär att du kan besöka biblioteket både före och efter ordinarie öppettider. Biblioteket är obemannat och du tar dig in med ett speciellt lånekort. Vill du skaffa ett meröppetkort är du välkommen till biblioteket vardagar kl. 10.30-16. Tiderna då du kan använda det meröppna biblioteket hittar du i här i högerspalten.

 

Aktuellt på Simrishamns bibliotek:


Sommarboken bsso

Sommarboken

9 juni - 31 augusti

Nu är sommarlovet här och då har man tid att läsa många roliga, spännande, sorgliga och härliga böcker. Du som är mellan 6 och 16 år - missa inte "Sommarboken"! Läser du fem böcker får du en bok.

Skriv om böckerna du läst i vår folder (finns att hämta på biblioteket) eller på www.biblioteksso.se och kom sedan till biblioteket och hämta din gåvobok. 

Max 2 två gåvoböcker per person.

Familjeboken

Familjeboken/högläsningsboken

9 juni - 9 augusti
Avslutning med bokfika på biblioteket 9 augusti kl. 14.00-16.00

Upptäck högläsningens magi! Låna och läs första delen i serien om syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snicket. Läs högt för varandra under sommaren. Vi ses onsdagen den 9 augusti kl 14-16 på bokfika för att prata om boken. Föranmälan till bokfika. Tel. 0414-81 93 00, biblioteket@simrishamn.se

RådRum

RådRum Simrishamn

Tisdagar kl. 15.00-19.00
(Sommaruppehåll 1-31 juli)

Behöver du hjälp i kontakt med myndigheter, har du frågor kring brev och blanketter, eller har du andra frågor om det svenska samhället? RådRum kan hjälpa dig. Deras frivilligfrådgivare är välutbildade, konfidentiella och flerspråkiga.

Genom att tillhandahålla gratis, neutrala, konfidentiella och opartiska råd ska RådRum öka förutsättningarna för att nyanlända, anhöriginvandrare, tredjelandsmedborgare och arbetskraftsinvandrare ska kunna tillvarata sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samma utsträckning som resten av befolkningen. Målet är att öka tilliten till och delaktigheten i det svenska samhället, stärka förmågan till egenmakt och stärka det sociala kontraktet.

VIS - volontärer i Simrishamn

VIS - BoJoUt!

Onsdagar kl 16.00-17.00
(sommaruppehåll 19 juli - 31 augusti)

På onsdagar kl 16-17 är du som har fått uppehållstillstånd välkommen till biblioteket för att få tips av VIS-volontärer på hur du söker bostad, jobb och utbildning (studier) här och i hela Sverige! Ta med din mobiltelefon.

Som nyanländ måste du bli mer aktiv och kunnig i att själv söka bostad och jobb. Du behöver förstå hur Sverige fungerar: om kommunala bostadsbolag och privata hyresvärdar, lagar och regler för hyresrätt, att välfärd (vård, skola, omsorg) och allmänna kommunikationer finns i hela landet och att vi volontärer kan hjälpa dig igång med ett vardagsliv genom att visa sökvägar till bostad, jobb och utbildning. Det gör vi på BoJoUt-träff för nyanlända (med uppehållstillstånd) med volontärer i VIS onsdagar kl 16-17 på biblioteket för att lära sig hur man söker bostad, jobb och utbildning både här och i alls kommuner i hela Sverige, hur man skriver ett kort, anpassat CV, hittar jobb och får länkar och vad man ska tänka på i en jobbansökan. Simrishamn är en av 290 kommuner i Sverige. Alla bor och är folkbokförda i en kommun. Man kan bo i en kommun och jobba i en annan kommun. Träffen är som komplement till det Arbetsförmedlingen gör för dig i etableringen.

VIS e-postadress: volontarisimrishamn@gmail.com

Råd och tips från VIS:

* Sök bostad i hela Sverige! Det är bättre att du har en bra bostad, ett bra jobb i en annan kommun, än en dålig bostad / dåligt jobb i den kommun du bor nu!

* Sök jobb i hela Sverige! Det finns jobb, men kanske inte där du bor nu! Vänta inte, sök jobb i hela Sverige! Bara ett mail räcker inte. Ta kontakt!

* Arbetsgivaren, kommunen, en volontärorganisation kan ge tips på bostad och kanske jobb i kommunen.

* Gå hela SFI. Kan du inte svenska, blir det mycket svårt för dig att få ett bra jobb eller att studera.

* Utbilda dig mer för att få större chans till jobb, ett bra jobb! Folkhögskolor finns på många orter. På KomVux (via kommunerna) kan du studera för att få grundskole-och gymnasiekompetens som krävs för många jobb. Universitet och högskolor finns också på många orter i Sverige.

Välkommen till BoJoUt! Lycka till!