Biblioteket

Bokbytarhylla, dagstidningar

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Schack för barn

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra språkkaféer och andra aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar, läsa tidskrifter från jordens alla hörn i PressReader eller studera i vårt tysta läsrum. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

 

Bokbuss upphandlad

Simrishamns kommun har upphandlat sin första bokbuss. Kontraktet är skrivet och leveranstiden är beräknad till tio månader. 

Bokbussen kommer att väga cirka 7,5 ton, det vill säga i mellanviktsklassen, rymma upp till 1800 kilo medier och är tänkt att besöka runt tjugo byar, förskolor, samt äldre- och asylboenden. Utöver sina vanliga stopp kommer bokbussen också att användas för olika evenemang, såsom sagostunder, högläsning för äldre och digital vägledning för de som har behov av att förbättra sin digitala kompetens.

Läs mer om bokbusskontraktet här.

Nu är Simrishamns bibliotek ett meröppet bibliotek. Skaffa ett meröppetlånekort du också!

Konceptet ”Meröppet” innebär att du kan besöka biblioteket både före och efter ordinarie öppettider. Biblioteket är obemannat och du tar dig in med ett speciellt lånekort. Vill du skaffa ett meröppetkort är du välkommen till biblioteket vardagar kl. 10.30-16. Tiderna då du kan använda det meröppna biblioteket hittar du i här i högerspalten.

 

Aktuellt på Simrishamns bibliotek:


Sommarboken bsso

Sommarboken

9 juni - 31 augusti

Nu är sommarlovet här och då har man tid att läsa många roliga, spännande, sorgliga och härliga böcker. Du som är mellan 6 och 16 år - missa inte "Sommarboken"! Läser du fem böcker får du en bok.

Skriv om böckerna du läst i vår folder (finns att hämta på biblioteket) eller på www.biblioteksso.se och kom sedan till biblioteket och hämta din gåvobok. 

Max 2 två gåvoböcker per person.

Studera i höst?

Studera i höst?

Onsdag 30 augusti 
Kl. 16.00

Ska du börja läsa på högskola eller universitet? Studerar du redan men vet inte vad biblioteket kan hjälpa dig med? Vill du veta vilken biblioteksservice du kan få av oss när du är studerar, kom till bibliotekets informationsträff för studenter. Ingen föranmälan.

RådRum

RådRum Simrishamn

Varje tisdag kl. 15.00-19.00

Behöver du hjälp i kontakt med myndigheter, har du frågor kring brev och blanketter, eller har du andra frågor om det svenska samhället? RådRum kan hjälpa dig. Deras frivilligfrådgivare är välutbildade, konfidentiella och flerspråkiga.

Genom att tillhandahålla gratis, neutrala, konfidentiella och opartiska råd ska RådRum öka förutsättningarna för att nyanlända, anhöriginvandrare, tredjelandsmedborgare och arbetskraftsinvandrare ska kunna tillvarata sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samma utsträckning som resten av befolkningen. Målet är att öka tilliten till och delaktigheten i det svenska samhället, stärka förmågan till egenmakt och stärka det sociala kontraktet.

VIS - volontärer i Simrishamn

VIS - BoJoUt!

Varje onsdag kl 16.00-17.00
Fr.o.m. 6 september

På onsdagar kl 16-17 är du som har fått uppehållstillstånd välkommen till biblioteket för att få tips av VIS-volontärer på hur du söker bostad, jobb och utbildning (studier) här och i hela Sverige! Ta med din mobiltelefon.