Biblioteket

Bokbytarhylla, dagstidningar

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Schack för barn

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra språkkaféer och andra aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar, läsa tidskrifter från jordens alla hörn i PressReader eller studera i vårt tysta läsrum. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

Bokbuss upphandlad

Simrishamns kommun har upphandlat sin första bokbuss. Kontraktet är skrivet och leveranstiden är beräknad till tio månader. 

Bokbussen kommer att väga cirka 7,5 ton, det vill säga i mellanviktsklassen, rymma upp till 1800 kilo medier och är tänkt att besöka runt tjugo byar, förskolor, samt äldre- och asylboenden. 

Vinnande anbudsgivare blev nordirländska Nu-Track, som levererar bokbussar i mellanviktsklassen inte bara på Irland, utan även till England och Skottland. Anbudsgivaren uppfyllde samtliga kommunens krav och hade ett lägre pris än den svenska anbudsgivaren.

- Att säga att vi är jätteglada är en underdrift, säger bibliotekschef Helena Strömquist.

- Vi har slitit länge med upphandlingen och alla turer med överklagande och förvaltningsrätt har verkligen varit tålamodsprövande för alla. Mina medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete. Kultur och fritidsnämnden ska också ha tack för sitt engagemang och förtroende under upphandlingsarbetet. Nu ser vi fram mot att få bygga bussen och få ut den till alla byar i Simrishamn.

Utöver sina vanliga stopp kommer bokbussen också att användas för olika evenemang, såsom sagostunder, högläsning för äldre och digital vägledning för de som har behov av att förbättra sin digitala kompetens.

- Bussen kommer inte bara att leverera medier, utan även läsfrämjande och kulturella  upplevelser, digital delaktighet och gemenskap, säger Helena Strömquist.

Nu är Simrishamns bibliotek ett meröppet bibliotek. Skaffa ett meröppetlånekort du också!

Konceptet ”Meröppet” innebär att du kan besöka biblioteket både före och efter ordinarie öppettider. Biblioteket är obemannat och du tar dig in med ett speciellt lånekort. Vill du skaffa ett meröppetkort är du välkommen till biblioteket vardagar kl. 10.30-16. Tiderna då du kan använda det meröppna biblioteket hittar du i här i högerspalten.

 

Aktuellt på Simrishamns bibliotek:


Sommarboken bsso

Sommarboken

9 juni - 31 augusti

Nu är sommarlovet här och då har man tid att läsa många roliga, spännande, sorgliga och härliga böcker. Du som är mellan 6 och 16 år - missa inte "Sommarboken"! Läser du fem böcker får du en bok.

Skriv om böckerna du läst i vår folder (finns att hämta på biblioteket) eller på www.biblioteksso.se och kom sedan till biblioteket och hämta din gåvobok. 

Max 2 två gåvoböcker per person.

Familjeboken

Familjeboken/högläsningsboken

9 juni - 9 augusti
Avslutning med bokfika på biblioteket 9 augusti kl. 14.00-16.00

Upptäck högläsningens magi! Låna och läs första delen i serien om syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snicket. Läs högt för varandra under sommaren. Vi ses onsdagen den 9 augusti kl 14-16 på bokfika för att prata om boken. Föranmälan till bokfika. Tel. 0414-81 93 00, biblioteket@simrishamn.se

RådRum

RådRum Simrishamn

Tisdagar kl. 15.00-19.00
(Sommaruppehåll 28 juni-14 augusti)

Behöver du hjälp i kontakt med myndigheter, har du frågor kring brev och blanketter, eller har du andra frågor om det svenska samhället? RådRum kan hjälpa dig. Deras frivilligfrådgivare är välutbildade, konfidentiella och flerspråkiga.

Genom att tillhandahålla gratis, neutrala, konfidentiella och opartiska råd ska RådRum öka förutsättningarna för att nyanlända, anhöriginvandrare, tredjelandsmedborgare och arbetskraftsinvandrare ska kunna tillvarata sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samma utsträckning som resten av befolkningen. Målet är att öka tilliten till och delaktigheten i det svenska samhället, stärka förmågan till egenmakt och stärka det sociala kontraktet.

VIS - volontärer i Simrishamn

VIS - BoJoUt!

Onsdagar kl 16.00-17.00
(sommaruppehåll 19 juli - 31 augusti)

På onsdagar kl 16-17 är du som har fått uppehållstillstånd välkommen till biblioteket för att få tips av VIS-volontärer på hur du söker bostad, jobb och utbildning (studier) här och i hela Sverige! Ta med din mobiltelefon.