Biblioteket

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Simrishamns bibliotek - översikt

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra olika aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar och tidskrifter, läsa tidskrifter från jordens alla hörn i tidskriftstjänsten PressReader eller studera i vårt tysta avdelning. Blir du sugen på en kopp kaffe, te eller choklad kan du köpa det för 10 kr med betalkort i vår kaffeautomat. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

 

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

 

Aktuellt på biblioteket:

 

20180301:

Talboken kommer -  med en knapptryckning!

Simrishamns bibliotek erbjuder från och med 1 mars 2018 en ny tjänst för dem som prenumererar på taltidningar. Nu kan även talböcker komma hem till låntagarna med en enkel knapptryckning.

Taltidningar och talböcker är till för dem som av någon anledning inte kan läsa en fysisk bok eller tidning. För att kunna lyssna på taltidningen eller på en talbok krävs en särskild spelare. Prenumererar man på en taltidning erbjuds en taltidningsspelare kostnadsfritt. 

Nu kan man alltså via taltidningsspelaren även ladda hem bibliotekets talböcker på digital väg. Ägaren av spelaren behöver själv inte ha internetuppkoppling i hemmet. Talböckerna laddas hem till låntagarens maskin bara någon timme efter det att en bokreservation har gjorts av låntagaren. Tidigare behövde bibliotekets personal köra ut och lämna fysiska medier till de låntagare som själva inte kunde ta sig till biblioteket, och låntagare kunde få vänta i flera dagar.

Talboken kommer

"Det är dock viktigt att behålla den sociala kontakten med våra låntagare, säger Rozalia Kozma, bibliotekarie ansvarig för tjänsten. Nu kan de alltså läsa sina böcker samma dag, men vi kommer ändå att köra ut till låntagarna för att upprätthålla den sociala kontakten och prata böcker och tidningar." 

Den som kan ta sig till biblioteket kan lyssna på Ystads Allehanda som taltidning i bibliotekets egen maskin. 

Är man intresserad av tjänsten är man välkommen att kontakta biblioteket. 

 

Detta händer på biblioteket:


 BroderiProva på -

 Pärl- och   frihandsbroderi

  Lördag 21 april
  kl. 11.30

Är du nyfiken på broderi? Välkommen att prova när Anna-Karin Blomström visar och lär ut pärlbroderi och frihandsbroderi. Hon har även med sig egna alster som inspiration. Material finns på plats.  Antal: max 8

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

BrittMarie KonradssonFörfattarbesök för barn:

BrittMarie Konradsson

Lördag 21 april
kl. 11.30

Hej och hopp! Nu blir det skoj! Den här lördagen kommer författaren BrittMarie Konradsson på besök, och vi välkomnar familjer med barn mellan 4-10 år. Det blir ett litet författarevent, en happening där BrittMarie berättar lite sagor sådär lagom kusligt och spännande och hon kommer också att läsa ur någon av sina böcker. Barnen kommer att få måla bilder och ta med sig hem, ur Brittas Böcker. Vi går sedan ut och bakar pinnbröd med barnen över öppen eld, föräldrarna bjuds på kaffe. Det blir också visning av levande bin!  

Begränsat antal platser.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se


 Österlen berättarÖsterlen berättar

 Tisdag 24 april
 kl 18.00

Österlen Berättar kommer hit med berättelser på temat världsberättelser och berättar om sin kommande berättarfestvecka 24/6- 1/7.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se


Teknik-drop inDigitalt på bibblan -
Teknik-drop in

Torsdag 26 april
kl. 14.00

Vill du ha vägledning till den digitala tekniken? Ta med din bärbara dator, surfplatta eller telefon till vårt drop in så hjälper vi dig!


 

Terapeutiskt skrivandeProva på -
Terapeutiskt skrivande 

Lördagen 28 april
kl. 11.00-13.30

För dig som var med förra gången och för dig som missade! Att skriva på ett kreativt och fritt sätt hjälper oss att gräva, att avslöja, att sålla och sortera. I denna workshop står det terapeutiska skrivandet i centrum. Workshopen riktar sig till dig som bär på upplevelser som du vill bearbeta genom ditt skrivande, men också till dig som bara är nyfiken på att ta en promenad i ditt inre och se vart det leder. Det finns inga krav på förkunskaper.

Kursledare Emelie Hill Dittmer är frilansjournalist och skrivpedagog. Hon har arbetat som kursledare i terapeutiskt skrivande i England. 2016 tilldelades hon Write Your Selfs licensstipendium, ett program och en metodik där personer som upplevt trauma får hjälp att skriva sig igenom och ur traumat.

 Antal: max 8

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se


Dator-drop inExtra dator-drop in

Lördag 28 april
kl. 11.00-14.00

Extrainsatt lördags-drop in för dig som har bekymmer med din dator. Mikael Therén finns på plats på biblioteket för att hjälpa dig. Ingen föranmälan.

 

 

Bokcirkel för ungaBokcirkel för unga

Onsdag 2 maj
OBS! Ändrad tid:
kl. 17.00-18.30

Är du 16 år och uppåt och älskar att läsa samt vill tala om dina läsupplevelser med andra?  Gå med i bibliotekets bokcirkel för unga! Bokcirkeln träffas ungefär en gång i månaden och inför varje tillfälle har vi läst en gemensamt vald ungdomsbok. Till denna gång har vi läst ”Idag är allt” av Nicola Yoon. Biblioteket bjuder på fika!

Är du intresserad av att vara med? Skicka ett mejl till: frida.sundling@simrishamn.se

 

stickkaféStickkafé

Torsdag 3 maj
kl. 17.00-19.00

Sticka Sveriges stickförening håller i stickkafé på biblioteket där alla är välkomna att deltaga, få inspiration, utbyta tips och idéer eller bara dela sitt intresse med andra. Det är drop-in för alla åldrar och alla nivåer.

Sticka Sveriges stickförening är en ideell förening som vänder sig till alla som är intresserade av stickning, virkning och andra garntekniker, vare sig man är nybörjare eller rutinerad med stickorna. Föreningen Sticka Sverige bildades i mars 2004 med syftet att värna om stickning, virkning och andra liknande garnteknikers tradition, mönster och teknik. Man ville främja och inspirera till utveckling inom dessa tekniker och förmedla kontakter främst inom Sverige men även utanför landets gränser.

Sista träffen.

Robotprogrammering

Robot-
programmering

Lördag 5 maj
kl. 11.30-13.30

Idag finns robotar och datorer överallt och det är möjligt att lära sig hur de styrs med hjälp av lite programmering. Med Vattenhallens introduktion så får du prova på programmering, på ett roligt och häftigt sätt. Programmering kan utföras av både barn och vuxna. Vi introducerar också konceptet ”dansprogrammering” och ger tips om hur och var du kan lära sig mer om detta. Max antal platser: 20 personer. Ålder: 8-16 år.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Bokcirkel för unga

Bokcirkel på lätt svenska

Måndag 14 maj
kl. 10.30-11.30

Simrishamns bibliotek och SFI anordnar en bokcirkel på lätt svenska för den som behöver träna sina svenska språkkunskaper. Träffarna sker en gång i månaden på biblioteket under ledning av SFI. Biblioteket tipsar om böcker på lätt svenska och erbjuder guidade turer till bibliotekets resurser. Alla är välkomna.

Sista träffen.

BokbubbelBokbubbel

Tisdag 15 maj
kl. 16.00

Bibliotekets personal presenterar personliga favoriter. Gammalt och nytt. Deckare och romance. Skönlitteratur och fakta. Enkelt och svårt. Alltid lockande, alltid intressant. Ta gärna med ditt eget boktips! Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se 

   

 LegimusDigitalt på bibblan  -
 Legimus

 Torsdag 17 maj
 kl. 14.00

Alla ska ha möjlighet att läsa! Har du eller känner du någon som har en läsnedsättning? Många har behov av att få tryckta böcker anpassade på något sätt för att kunna läsa. Vi informerar om Legimus som erbjuder inlästa böcker och böcker i punktskrift. Vi visar också appen Legimus där du kan ladda hem inlästa böcker själv.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

 

Bokcirkel för ungaBokcirkel på lätt svenska

Måndag 11 juni
kl. 10.30-11.30

Simrishamns bibliotek och SFI anordnar en bokcirkel på lätt svenska för den som behöver träna sina svenska språkkunskaper. Träffarna sker en gång i månaden på biblioteket under ledning av SFI. Biblioteket tipsar om böcker på lätt svenska och erbjuder guidade turer till bibliotekets resurser. Alla är välkomna.