Bokbuss i Simrishamns kommun

Simrishamns kommun har upphandlat sin första bokbuss. Kontraktet är skrivet i början av juli 2017 och leveranstiden är beräknad till tio månader. 

Bokbussen kommer att väga cirka 7,5 ton, det vill säga i mellanviktsklassen, rymma upp till 1800 kilo medier och är tänkt att besöka runt tjugo byar, förskolor, samt äldre- och asylboenden. 

Vinnande anbudsgivare blev nordirländska Nu-Track, som levererar bokbussar i mellanviktsklassen inte bara på Irland, utan även till England och Skottland. Anbudsgivaren uppfyllde samtliga kommunens krav och hade ett lägre pris än den svenska anbudsgivaren.

- Att säga att vi är jätteglada är en underdrift, säger bibliotekschef Helena Strömquist.

- Vi har slitit länge med upphandlingen och alla turer med överklagande och förvaltningsrätt har verkligen varit tålamodsprövande för alla. Mina medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete. Kultur och fritidsnämnden ska också ha tack för sitt engagemang och förtroende under upphandlingsarbetet. Nu ser vi fram mot att få bygga bussen och få ut den till alla byar i Simrishamn.

Utöver sina vanliga stopp kommer bokbussen också att användas för olika evenemang, såsom sagostunder, högläsning för äldre och digital vägledning för de som har behov av att förbättra sin digitala kompetens.

- Bussen kommer inte bara att leverera medier, utan även läsfrämjande och kulturella  upplevelser, digital delaktighet och gemenskap, säger Helena Strömquist.