Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Entré till utställningarna.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

 

K4c.106_51Blå timmen – Simrishamn, musikalernas stad

Torsdag 27 oktober kl 18

Som en fortsättning på sommarens berättarfest samlas vi nu när höstmörkret lagt sig och kylan börjar krypa in för att utbyta berättelser under den blå timmen. I samarbete med Österlen berättar och Studieförbundet Vuxenskolan. Bo Ewald berättar minnen från musikalerna som sattes upp av och med elever från Jonebergsskolan och Friaborgskolan i Simrishamn. Pris: 120 kr (inklusive fika bestående av skånsk äpplekaka). Föranmälan krävs. Bokas på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-819670.

höstHalloweenverkstad

Tisdag 1 november kl 13-15

Gå inte och köp Halloween-pynt. Kom till Österlens museum och gör ditt eget. Spindlar, spöken, monster eller andra läskigheter endast din fantasi sätter gränserna. Pris: 20 kr (0-4 år gratis i vuxens sällskap)

ST_Betlykta_2_487086eKarva bedelojtor i grupp

Tisdag-fredag 1-4 november

Ta del av den skånska traditionen att karva en bedelojta som kan skrämma iväg mörkrets varelser. Är ni några stycken som vill komma samtidigt så går det att boka in en tid under vecka 44. Grupper bokas på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-819670. Pris: 30 kr per lykta

höstHöstlovsworkshop

Onsdag 2 november kl 13-15

Kom och skapa under vägledning av museipedagogen Veronica Jeppsson med material som kan hittas ute i naturen. Större grupp bokas på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-819670. Pris: 20 kr

Rock art through timeNy forskning kring Österlens hällristningar

Torsdag 3 november kl 18

Peter Skoglund från Göteborgs universitet kom nyligen ut med boken Rock Art through time – Scanian rock carvings in the Bronze Age and Earliest Iron Age. Då det största beståndet av skånska hällristningar finns på Österlen har Österlens museum bjudit in Peter för att dela med sig av sin senaste forskning och tolkningar av ristningarna. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Föranmälan till osterlens.museum(at)simrishamn.se eller på 0414-819670. Pris: 120 kr inkl kaffe och äpplekaka.

Sittunderlag-litenLär dig tova

Fredag 4 november kl 13-15

Marianne Davidsson kommer till Österlens museum och håller en workshop som är öppen för alla åldrar där du lär dig tova ull. Det kommer även att finnas möjlighet att prova på felting (torrtovning). Arrangemanget är kostnadsfritt och en arabisk tolk finns tillgänglig.

ST_Betlykta_2_487086eKarva en bedelojta

Lördag 5 november kl 16-18

Ta del av den skånska traditionen att karva en bedelojta som kan skrämma iväg mörkrets varelser. Större grupp bokas på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-819670. Pris: 30 kr per lykta.

DSC09668Fickling på stan

Lördag 5 november kl 18.30-20

När mörkret har lagt sig beger vi oss ut för att upptäcka staden i ficklampans sken. Vad gömmer sig runt hörnet? Vem bodde här? Vad fanns det här? Varför heter gatan såhär? och mycket mer kan du få svar på under denna vandring. Pris: 40 kr (0-4 år gratis)

arkivens dagArkivens dag på Österlens museum - Välkommen hem

Lördag 12 november kl 10-14

För 18 året i rad firas Arkivens dag runt om i Sverige med öppet hus, föreläsningar och visningar. Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för demokrati och det fria ordet. Ett samarrangemang av Österlens museum, Fornminnesföreningen, kommunarkivet i Simrishamn, Österlens släktforskarförening och Skånes Arkivförbund. För mer info om Arkivens dag se nationell webbplats: www.arkivensdag.nu

höstJulstöka som förr i tiden

Söndag 27 november kl 14-18

När julen står för dörren och stressen börjar komma krypande ta då en liten paus, kom in till oss på museet och var med på vårt julstök. Under årets julskyltning  öppnar vi dörrarna och ger er en möjlighet att skapa ditt eget julpynt som man gjorde förr i tiden innan allt köptes färdigt. Det finns 5 olika stationer igång där ni kan göra girlanger, fläta hjärtkorgar, tillverka smällkarameller, göra kristyränglar och ni kan även prova på traditionell halmslöjd. Pris: 20 kr

höstFöredrag om Julen

Lördag 10 december kl 14-16

Museichef Lena Alebo berättar för vuxna om julen under gångna tider med traditioner, seder och bruk och under tiden berättar museipedagog Veronica Jeppsson för barn om hur barnens jul kunde vara och vi får även besök av gloson. Pris: Vuxen 50 kr Barn: 20 kr

18feb 016Österlens museums samlingar blir sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. I höstas hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 går vi dock ut stort och lägger till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de blir sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under sommaren blir samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där kommer till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål kunna beskådas över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

DSC02716Mögelsanering i textilsamlingarna

I januari upptäcktes mögel på textilierna i museets textilmagasin, vi har haft problem med fukt och läckor i detta källarmagasin under hösten och vintern. Nära 500 ylledräkter och andra textilier samt läderskor var drabbade. Men nu är saneringen klar, som tur är har möglet gått att dammsuga bort med speciella borstar och filterförsedd dammugare. Fukten, men även trängseln, har gjort att textilierna har drabbats - det finns ca 30 000 textilier i samlingarna. Det har varit ett digert inventerings- och rengöringsarbete.

 

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av de flesta tidsperioder. Vi har flera olika utställningar och ute i landskapet finns det olika hällristningar att besöka. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning, forntidsresa och olika program här på muséet tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Om man vill prova på lite forntida hantverk så kan vi ordna med workshops och även tillsammans med läraren sätta ihop ett program som passar just er. Dessutom finns möjligheten att prova på en bronsåldersbuffé. Vi har även en uppsökande verksamhet där vår pedagog kommer ut till er i klassrummet och berättar. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byvandring utifrån era önskemål. Dessutom kan vår pedagog komma ut i skolan och berätta om forntiden och visa upp lite fynd från trakten ni kommer ifrån. Vi kan nu också erbjuda lärarfortbildning för olika tidsperioder. Kontakta gärna vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter på Veronica.Jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 810414 - 81 96 81. Priser:

Besök på muséet                         350 kr (+10 kr/elev)

Hällristningsvisning                     350 kr (+10 kr/elev)

Uppsök                                       350 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                                  350 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

101_2099Medeltiden App-solut

Välkommen på en medeltida stadsvandring i Simrishamn med vår nya app! Mobiler och surfplattor finns nästan i var mans hand i dagens samhälle. Tack vare vår nya mobil-app så kan du gå en guidad stadstur när du vill. Du kan själv välja om du vill gå ensam eller i grupp. På museet får ni hjälp att installera appen för rundan som tar er runt i den medeltida staden. Appen fungerar både på iPhone, iPad och Android och den är kostnadsfri. Ladda hem en instruktion hur du laddar hem appen här.

bronzetechUtställning: BronzeTech

Den 11 juni 2016 invigdes utställningen "BronzeTech - en digital presentation om handel och resor från Östersjön till Nordsjön under bronsåldern". BronzeTech, som står utställd i Rian, är en uppföljare till publiksuccén Petroglyfiskt. Det handlar om Österlens bronsålder, kopparns väg från södra Europa till Kivik och Brantevik, hur ny teknik och naturvetenskaper kan ge ny förståelse och kunskap om bronsåldern. En utställning för hela familjen.  I samarrangemang med Lunds universitet/Humlab och Arkeologi/ Museologi och Göteborgs universitet/ Institutionen för Historiska studier.

tillbaka till framtidenUtställning: Tillbaka till framtiden – vad kan samtidsdesignen lära av allmogehantverket?

Kom och upptäck ornamenten på nytt och se kopplingarna mellan då och nu! Och för att citera utställningsproducenten, Kulturnyheternas konst-och designkritiker Dennis Dahlqvist: ”Den som påstår att det var bättre förr blir ofta betraktad som ett slags bakåtsträvande bromskloss. Men en hel del saker var faktiskt bättre förr. Under det senaste decenniet har många av våra främsta unga designers till exempel börjat arbeta för hand igen precis som allmogen. Men beröringspunkterna mellan den samtida designen och allmogens formgivning är betydligt fler än så.” I samarrangemang med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstra Skåne 100 år.

höra hemmaUtställning: ” Höra hemma - konst insamlad under 100 år”

Konst har samlats in av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne under 100 år. 2016 jubilerar Föreningen och museet som förvaltar konstsamlingen har valt ut verk ur samlingen i en jubileumsutställning under rubriken ”Höra hemma”. Här finns konstnärer från 1790 och fram till 1970 representerade. Utställningen kompletteras med två verk i halm av Emma Karp Lundström. Bertil Torekull invigde utställningen den 3 oktober.

Målningen ovan: Utsnitt av "Blick mot Löderups kyrka" av Fritz Kärfve 1929.

geologiUtställning: Geologi på Österlen

Lördagen den 30 maj öppnade en miniutställning på Österlens museum om geologin på Österlen. Utställningen är tänkt att inspirera besökarna till att göra vidare utflykter till geologiska platser runt om i landskapet. Österlens geologi är intressant och komplicerad. Här finns allt från det 1500 miljoner år gamla urberget och kambriska sandsten med spår efter maskgångar från en tid då Skåne låg vid ekvatorn för ca 550 miljoner år sedan till yngre perioder då bärnsten och flinta bildades.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

riktlinjer rediveradeRiktlinjer för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra riktlinjer för insamling och gallring i våra samlingar. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är riktlinjerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan ett par år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här!

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Österlens museum har ökat mest!

Österlens museum är det skånska museum som ökat mest i antalet besökare sedan 1991! Information från P4 Kristianstad: En av vinnarna när det gäller turismen i Skåne är det tidigare nedläggningshotade Österlens museum i Simrishamn - där har besökarna blivit nästan tio gånger så många de senaste 20 åren. 6000 besökare år 1991. 57000 besökare år 2009. Och mellan åren 2004 och 2005 nära tredubblades besöksantalet enligt siffror från Turism i Skåne.

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.