Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Fri entré till utställningarna från 2018.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

26_augusti_Österlens_museum_Arkeologidagen_foto_Maria_HeijbelArkeologi på Stenbergska tomten - lunchvisningar

Onsdagar 5, 12, 19, 26 september kl 12.30

OBS Extrainsatt kvällsvisning torsdagen den 20 september kl 18.30!

Är du nyfiken på vad som händer bakom staketet? En utgrävning i centrala Simrishamn hör inte till vanligheterna. Särskilt inte på en plats som denna, där 1700-talsbebyggelsen legat som ett skyddande lock över äldre epoker i stadens historia. Här finns spår från stenålder fram till medeltid som ligger och väntar på att bli hittade av arkeologerna.

Kom och hör berättas om de senaste fynden och upptäckterna! Arkeolog Veronica Jeppsson från Österlens museum visar och berättar. Läs mer om resultaten av utgrävningen på Sydsvensk arkeologis hemsida här

Samling vid St. Rådmansgatan, ingången till Netto. Ingen föranmälan.

Vandring i jättens spårVandring i jättens spår

Söndag 23 september kl 13-15

Enligt en urgammal sägen ligger en jätte begravd strax utanför Gröstorp, i utmarkerna till Jarlens ägor i Järrestad. Nu gör vi en smygpremiär och provgår den nya jättevandringen, som kommer att invigas nästa sommar. Den nya leden kommer att tillgängliggöra Kvejsahöj, Stenstuan utanför Gröstorp och Pittjestenen – en vandring som omfattar stenåldern, bronsåldern och järnåldern i det österlenska landskapet. Följ med oss i jättens spår och lyssna till berättelser om jättar av olika slag. Samling och parkering vid Bengtssons loge (Vandrarhem och pub) i Gröstorp. Vandringen är ca 3,5 km sammanlagt. Pris: 60 kr. Medtag egen kaffekorg. Föranmälan till osterlens.museum@simrishamn.se eller på 0414-81 96 70.

Växtmarknad och löklördagVäxtmarknad och löklördag

Lördag 6 oktober kl 10-14

Ta med egna plantor och fynda andras i Österlens museums trädgård. Höstens växtmarknad och löklördag arrangeras i samarbete med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlenrosor. Eva Fristedt och Cecilia Wingård med projektet ”Narciss & Tulpan” kommer med nya lökar. Kl 10.00 berättar de om årets plantering i museets trädgård. De säljer också både gammaldags, sällsynta och moderna, odlingsvärda lökar. Se gärna www.narcissochtulpan.se för sorter. Medlemmar får 10 % rabatt mot uppvisande av medlemskort. Fritt inträde.

28_juni_Kakberättelser_från_Simrishamn_BerättarfestenStadsvandring med kakberättelser

Lördag 6 oktober kl 14-15.30

Stadsberättarvandringen  i Simrishamns värsta kakkvarter.med start från Österlens museum tar oss via redardrottningens gård och hennes vattenbakelser, genom sjalettastans gator till systrarna Wollins affär för hyacinter och brunekakor, förbi Ida Thulins konditori till hamnkvarteren där kage-kvingorna residerade. Under vägen avnjutes kakor efter recept förknippade med stadens historia.. En sockrad, inte helt PK historia på vårt eget vis. Vandringen leds av Lena Alebo, Håkan Cerne och Cecilia Granquist Dahmén. Pris: 120 kr, inklusive smakkakor och en påse Samarin. Max 40 personer. Föranmälan till osterlens.museum@simrishamn.se eller på 0414-81 96 70.

Lär_dig_nålbinda_foto_Noelia_Fuentes_2018-07-18Lär dig nålbinda

Lördag 13 oktober kl 10-14

Nålbindning är en forntida teknik som förekom innan stickningen för att tillverka strumpor, vantar och mössor. I våra nordiska grannländer finns arkeologiska fynd av nålbundna föremål från järnåldern, i Sverige finns fynd från medeltiden, bl a Lundavanten från utgrävningar i de medeltida lagren i Lund. Vid nålbindning används en stor nål av trä, ben, horn eller metall och garnet bör vara ett flertrådigt ullgarn, då man vid skarvning tovar ihop garnändarna. Sakkunnig handledning av textilarkeolog Petra Holmstedt. Pris: 100 kr. Max 6 deltagare. Endast vuxna. Föranmälan till osterlens.museum@simrishamn.se eller på 0414-81 96 70.

Nördcafé_beskurenPremiär: Nördcafé

Lördag 13 oktober kl 11-14

Nördcafé startade hösten 2008 på Tekniska museet. Idén kommer från Nils Olander som är intendent på museet. Sedan dess har många passionerade nördar berättat om det de brinner för och Nördcafé har även fått uppföljare ute i landet. Man kan ”nörda in sig” på precis vad som helst exempelvis cosplay, krig av olika slag, stickning, R2-D2, spel, modelljärnvägar, böcker, modellbygge osv i det oändliga. För en äkta nörd är inget ämne för smalt. En nörd är en passionerad människa, en mästare som med nyfikenhet hoppar mellan teori och praktik. Detta är ett tillfälle för utbyte av kunskap och erfarenheter. De ämnen som tas upp behöver inte vara datorrelaterade. Tanken är att vi turas om och ”föreläser” för varandra. I samarbete med Tekniska museet i Stockholm. OBS! Har du någon djup kunskap som du vill dela med dig av? Anmäl ditt intresse och ämne till: noelia.fuentes.manriquez@simrishamn.se Fritt inträde. Ingen föranmälan. Fika finns att köpa.

Föredrag_Design för folkhemmet_foto Hans-Eric Jonsgården_2018-05-14_beskurenFöredrag i utställningen Design för folkhemmet

Lördag 13 oktober kl 14

Thomas Lindblad har i många år samlat föremål från folkhemstiden, skrivit flera böcker om moderna bruksföremål i svensk design och producerat den aktuella utställningen Design för folkhemmet. Unika och handgjorda föremål byttes ut till förmån för massproducerade i plast, pressglas, rostfritt stål och aluminium. Hushållsassistenten, dammsugaren och brödrosten blev moderna och efterfrågade. Thomas Lindblad gästar oss och  håller föredrag om svenska bruksföremål som designades och masstillverkades för det framväxande folkhemmet under 1930-talet och fram till 1970-talet. Eftermiddagsfika efter föredraget. Pris: 120 kr/inkl. eftermiddagsfika. Föranmälan till osterlens.museum@simrishamn.se eller på 0414-81 96 70.

Busstur till Österlens slott och ruinerBusstur till Österlens slott och ruiner

Söndag 14 oktober kl 10-16

Följ med på en busstur till några av Österlens sevärda slott och ruiner. Vi besöker Gladsaxehus, Gyllebo, Tunbyholm, Grevlunda, Vallen, Tosterup, Bollerup och Glimmingehus. Med reservation för vissa ändringar. Guide på turen är Anders Ödman, docent i arkeologi från Lunds Universitet. Bussturen ordnas av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i Sydöstra Skåne tillsammans med Österlens Museum. Medtag egen matsäck/kaffe. Toalett finns på bussen. Pris 350 kr/person. För medlemmar 300 kr/person. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Lär dig våt-tovaLär dig våt-tova

Lördag 20 oktober kl 11-13

Vi tovar med våt ull och såpa, en gammal forntida teknik att bereda ull. Ull är ett tacksamt material att arbeta med, den är lätt att forma och det går att göra många olika saker av den. Idag får du göra en egen väska under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. Pris: 100 kr/väska inkl. material. Max 15 deltagare. För vuxna. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

26_augusti_Österlens_museum_Arkeologidagen_foto_Maria_HeijbelFöredrag: Och vad hittar vi här?

Lördag 20 oktober kl 14

Sydsvensk Arkeologi har fått uppdraget att genomföra en arkeologisk utgrävning av Stenbergska tomten i centrala Simrishamn. Här finns kulturlager från stenåldern och fram till medeltiden som ger ny kunskap om havslinjen, tidiga bosättningar och terrasserade odlingar på platsen. Arkeologerna berättar om nya fynd som kan skriva om Simrishamns allra tidigaste historia. Fritt inträde. Eftermiddagskaffe och kaka 50 kr. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Lär dig nål-tova_2Lär dig nål-tova

Lördag 27 oktober kl 11-13

Vi tovar med torr ull och nål, en teknik som även kallas felting. Att tova ull är något man gjort sen forntiden, men att torr-tova med nål är en ny teknik som passar bra när man vill göra mindre figurer eller detaljer. Passa på att dekorera din tovade väska med ull i olika färger under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. Pris: 100 kr inkl. material. För vuxna. Max 15 deltagare. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

20150603_131452Insamlingsstopp 2018-2019!

Österlens museum ska flytta till ett nytt magasin! Beslutet om att vi ska få ett nytt, ändamålsenligt magasin för de stora samlingarna och arkivet är efterlängtat och något vi jobbat för i många år. Det nya magasinet blir i det så kallade Lyckebyhuset på Skansens industriområde här i Simrishamn. Här kommer vi att kunna samla alla föremål under ett och samma tak. På sikt ska allmänheten kunna komma och titta på samlingarna på plats i det nya magasinet.

Flytten kommer att ta all vår uppmärksamhet och kraft under en ganska lång period. Det tar tid att packa, flytta och packa upp 230 000 föremål. Därför kommer vi att ha insamlingsstopp under flyttperioden. Det träder ikraft den 1 december 2017 och gäller sedan under hela 2018 och 2019.

Har du föremål, foton eller arkivalier som du vill skänka? Vi ber er ha tålamod under flyttperioden och behålla era saker därhemma fram tills vi är på plats igen år 2020.

Har du frågor kring våra samlingar eller om gåvor till samlingarna - kontakta gärna vår föremålsantikvarie Ulrika Wallebom per mail ulrika.wallebom(at)simrishamn.se

Skrabban_170127Utställning: Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en helt ny våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen är en plats för verkstäder och andra program året runt med lördagsevenemang och lovprogram. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras. Utställningens verkstäder är bemannade tisdag - fredag kl. 12-15.30 under perioden 26/6-10/8.

Design för folkhemmet_2_beskurenDesign för folkhemmet

Vi utlovar en utställning med hög igenkänningsfaktor! Här visas moderna bruksföremål som berättar om hur hemarbetet förändrades, hur det förenklades och hur kvinnornas dagliga slit blev lättare, mindre tidskrävande. Det är en del av vår moderna kvinnohistoria. Från 1930-talet fram till 70-talet fanns en rad framstående svenska tillverkare av bruksföremål, och formgivare med olika bakgrund engagerades som designers. Aluminium, rostfritt stål och plast var mindre tyngda av traditioner än de traditionella materialen och visade sig vara lämpliga för serietillverkning. Hemmens Forskningsinstitut (HFI) grundades 1944 och gav husmödrarna inflytande över produktionen av bruksföremål. HFI var en statlig myndighet som testade nya apparater och ny utrustning för hemmet. Det var produkter med lång livslängd där form, funktion och ekonomi samspelade. Svenska bruksföremål av glas, rostfritt stål, aluminium och plast väckte uppmärksamhet även i utlandet. De prisbelöntes på internationella utställningar och mässor. Produktionen var som mest intensiv under 1950-60-70-talen och klingade därefter av, för att idag nästan helt ha upphört. Utställningen är producerad av Thomas Lindblad, som i många år samlat föremål från Folkhemmets tid och som skrivit flera böcker om moderna bruksföremål i svensk design. Utställningen öppnar skärtorsdagen 29 mars och pågår fram till 10 januari 2019. 

Älskade tekanna Pia och Staffan_beskurenÄlskade tekanna

Välkommen till årets fräckaste tekalas! 55 moderna svenska tekannor som blivit signerade konstobjekt. Signe Persson Melin, Gösta Grähs, Inger Persson, Stig Lindberg, Rolf Sinnemark med flera. Från elegant 1950-tal via poppigt 1960-tal till postmodernistiskt 1980-tal. Den unika samlingen keramik har designprofilerna Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein samlat sedan de första gången träffades över en kopp te. Nu har Österlens museum glädjen att få visa och ta del av detta stycke god svensk designhistoria. Utställningen öppnar skärtorsdagen den 29 mars och pågår t o m 29 september 2018.

Skörda regnvattenSkörda regnvatten

"Skörda regnvatten" är en installation som skapats i museets trädgård av Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park. Fri entré, inträde vid visning.

ÖM_35-56Digital utställning: Skeppsmodeller i samlingarna

I samlingarna på Österlens museum finns ett femtiotal skeppsmodeller och flaskskepp som skildrar den historiskt viktiga sjöfarten i sydöstra Skåne. Modellerna föreställer ofta välkända och karaktäristiska skepp hemmahörande i hamnarna i Simrishamn och fiskelägena längs kusten. Många av modellerna är namngivna och har rik information om såväl skeppens historik som modellbyggaren, men en hel del av modellerna saknar dokumentation om namn och tillverkare. Har du information om skeppsmodellerna? Hör i så fall gärna av dig till Österlens museums antikvarie på ulrika.wallebom(at)simrishamn.se. Se utställningen här!

18feb 016Österlens museums samlingar har blivit sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. Förra hösten hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 gick vi dock ut stort och lade till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de har blivit sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under hösten 2016 blev samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där finns till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål till beskådan över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av lokalhistoria eller använda museets samlingar och arkiv i skolarbetet. Vi arbetar också ute i landskapet. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning där vi besöker en eller flera av de många hällristningar som finns i kommunen. Det går också att boka en forntidsresa och olika program i museets nya avdelning ”Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum” tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Museet har även uppsökande verksamhet där pedagogen kommer ut till er i klassrummet och berättar och visar upp fornsaker från er trakt. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byavandring utifrån era önskemål. Även lärarfortbildning i lokalhistoria eller hantverk går att beställa. Kontakta vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter: veronica.jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 81. 

Priser:

Besök på muséet       400 kr

Workshop                 600 kr/grupp + materialkostnad (max 20 barn/grupp)

Hällristningsvisning   400 kr

Uppsök                     450 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                400 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

Insamlings- och gallringsregler rev mars 2018 inkl bilagor_Sida_01Regler för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra regler för insamling och gallring i  samlingarna. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är reglerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan några år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här.

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.