Aktuella utställningar

Aktuella utställningar på Österlens museum i Hafreborg.

Skrabban_170127Skrabban – nya aktiva och interaktiva rum

Våning 1, Hafreborg

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en helt ny våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen är en plats för verkstäder och andra program året runt med lördagsevenemang och lovprogram. Besökare upp till 20 år går gratis på museet. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras. Utställningarnas verkstäder är bemannade tisdag-torsdag kl 12-15 under perioden 27/6-10/8. Inträde för vuxna 40 kr (gäller som biljett till alla museets utställningar).

Gröna trädKarlsson x 2

Våning 2, Hafreborg

Årets utställning visar svartvita foton och färgsprakande textil av far och dotter Karlsson; Stig T Karlssons foton från 1961 på Österlen och Lisa Karlssons textila verk.

Stig T Karlsson föddes i Lund 1930 och utbildade sig under två år på Stockholms stads yrkesskolor. Han arbetade som frilansfotograf från 1955, gav ut sin första fotobok 1958 och reste sedan runt i världen på fotoreportage, framför allt i Asien, ofta i samarbete med författarna Folke Isaksson och Lasse Berg. Björn Ranelid har skrivit texterna till fotoboken ”Minnesbilder från Österlen” som gavs ut 2002.

Lisa Karlsson är textilkonstnär och arbetar med lapptäckesteknik i den äldsta konstnärliga traditionen – det dekorativa ornamentet. Hon har under många år fördjupat sig inom det textila hantverket och som dotter till Stig T Karlsson blev hon tidigt uppmuntrad att se. Arbetet med lapptäcken är en långsam process där gamla textilier återvinns och fogas samman, bit för bit, till nya, komplexa helheter i ett samspel mellan historia och samtid. Utställningen visas t o m 13 januari 2018.

Särken först - om kläder och människor på Österlen

Våning 3, Hafreborg

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

Skörda regnvattenSkörda regnvatten

"Skörda regnvatten" är en installation i museets trädgård, skapad av Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbetet med Samhällsbyggnadsförvaltningen. Fri entré, inträde vid visning.