Aktuella utställningar

Aktuella utställningar på Österlens museum i Hafreborg.

Skrabban_170127Skrabban – nya aktiva och interaktiva rum

Våning 1, Hafreborg

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en helt ny våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen är en plats för verkstäder och andra program året runt med lördagsevenemang och lovprogram. Fri entré. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras.

Älskade tekanna Pia och Staffan_beskurenÄlskade tekanna

Våning 2, Hafreborg

55 unika tekannor, formgivna av svenska formgivare under 1900-talets andra hälft och samlade av Pia Staël von Holstein och Staffan Bengtsson, båda kända från kulturproduktioner i SVT och deltidsboende på Vik. Vandringsutställningen premiärvisas över våren och sommaren på Österlens museum och invigdes i påskas av paret själva. Fri entré. Pågår fram till 29 september 2018.

Design för folkhemmet_2_beskurenDesign för folkhemmet

Våning 2, Hafreborg

Vi utlovar hög igenkänningsfaktor - här visas strykjärnet, dammsugaren och husgeråden som många av våra besökare säkert har ett förhållande till. Thomas Lindblad har under många år samlat in föremål i pressglas, plast, aluminium och rostfritt stål tillverkade i Sverige under Folkhemmets tid. Gamla bruksting byttes ut mot moderna, bättre, mer funktionella redskap. Plåthinkarna ersattes av plasthinkar, kopparkastruller av rostfria. Thomas Lindblad själv invigde utställningen i påsken 2018. Fri entré. Pågår fram till 10 januari 2019.

Särken först - om kläder och människor på Österlen

Våning 3, Hafreborg

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

Skörda regnvattenSkörda regnvatten

"Skörda regnvatten" är en installation i museets trädgård, skapad av Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbetet med Samhällsbyggnadsförvaltningen. Fri entré, inträde vid visning.