Ungdomens hus/Bénka-dí

Öppettider på Bénka-dí från och med 24 augusti 2018

  • Måndag - torsdag kl. 16 - 19.
  • Fredagar 16 – 22.

Verksamheten välkomnar ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år. Verksamheten är gratis och drogfri. Öppettiderna gäller ej under jul- och sommarlov. 


Vad är Bénka-dí?

Samtal där vi hör och ser varandra. Små stunder av tillit. Barriärer som bryts. Ett öppet, varmt, generöst, familjärt vardagsrum. Lekfullhet och glädje. Drogfrihet och trygghet. Integration och omtänksamhet. Respekt och tacksamhet. Regnbågsflaggan som välkomnar alla. Att få drömma och vara med och testa, skapa, utan prestation. Mångfald och kontraster. Soffsamtal där vi duger som vi är. Utflykter, graffiti, trädklättring och mobilfria stunder. Filmkvällar och mys. Berättelser om det som vi aldrig satt ord på förr. Tid att andas. Sårbarhet, stöd, inspiration. Konstnärliga yttringar som inte blir bedömda. En plats där vi kan laga mat från hela världen eller dansa hela kvällen i en rosa ballerinakjol. De udda tingens varande, öppna dörrar vi inte ens visste fanns. En levande värdegrund. Underbara misstag och modet att komma tillbaka dagen efter allt blev fel. Nya perspektiv från delade upplevelser. En plats där alla äger rätten att måla, spela, röra sig till musik, skapa och uttrycka sig, för själva skapandets och upplevelsens skull. En plats där vi har tid att lyssna och vi får lov att betyda oerhört mycket för varandra. En plats som är välkommande och där allt är gratis.

Nytt för hösten 2018 - Bénka-dí öppnar flera eftermiddagar för ungdomar

Fredagen den 24 augusti öppnar Bénka-dí, Simrishamns kommuns ungdomsverksamhet, med nya utökade öppettider. Bénka-dí kommer att ha öppet fem dagar i veckan istället för tre, från måndagar till torsdagar kl. 16.00 - 19.00 och fredagar kl. 16.00 - 22.00. Verksamheten välkomnar ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år. Seth Selleck, ungdomssamordnare och verksamhetsledare, har sett hur ungdomars vanor har ändrats under åren. "Nu är ungdomar ute på stan mest på vardagseftermiddagar och fredagskvällar. Många ungdomar har frågat varför Bénka-dí inte skulle kunna ha öppet flera dagar i veckan. Nu har vi hittat möjligheter att omprioritera våra personalresurser för att kunna möta ungdomars behov. Vi kommer att ha lite kortare kvällar men detta betyder att vi kan ha öppet varje vardag från kl. 16.00." säger Seth. "Ungdomar som bor i byarna vinner mycket med dessa nya öppettider. Även på fredagar kommer ungdomar att kunna komma till oss redan kl. 16.00 och vara delaktiga i vår populära fredagskvällsverksamhet.” Cirka 50 ungdomar brukar besöka Bénka-dí på vardagseftermiddagar och cirka 100 ungdomar kommer på fredagskvällar, med jämn fördelning mellan flickor och pojkar. ”Vi tror att våra nya öppettider kommer att innebära att flera ungdomar kan ta del av verksamheten på Bénka-dí.”


Om du vill veta vad som händer på Bénka-dí, följ oss på Facebook. Vi heter "Bénka-dí".

Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder att vara tillsammans är bra.

Vi finns på Facebook, Instagram och Snapchat!

Om du vill veta vad som händer på Bénka-dí eller vill veta vad andra ungdomar har på gång på Bénka-dí, kom in och prata med oss när vi har öppet eller följ oss på sociala medier:

Facebook: Bénka-dí Simrishamn
Instagram: benkadi.simrishamn
Snapchat: Benkadi

Bénka-dí - baka cupcakes!


På Bénka-dí kan du fika, slappa, umgås...

…baka, repa, spela spel, mysa, träffa nya kompisar, prata, teckna, sjunga, laga mat, pyssla, lyssna på musik, diskutera, se på film, skratta, spela gitarr, dansa, göra någon glad, jamma, spela in film/musik, spa och må bra, göra egna låtar, måla, göra saker gemensamt, göra smycken, tänka, skapa, sjunga karaoke, åka på utflykt, prova något hantverk, klättra i träd… och mycket annat med förstås!  Bénka-dí's entréVälkommen in till Bénka-dí på Kulturhuset Valfisken i Simrishamn! Verksamheten finns i fräscha lokaler på Kulturhuset Valfisken.


Kontakta oss gärna

Kontakta oss gärna med dina idéer för ungdomsarrangemang och för mer information om vår verksamhet.

Adress: Ungdomens Hus, Kulturhuset Valfisken, Järnvägsgatan 2, 272 80 Simrishamn
Telefon: 0414-81 98 65

Karta: Bénka-dí/Ungdomens Hus hittar du här.

Seth Selleck, verksamhetsledare och ungdomssamordnare, seth.selleck(at)simrishamn.se, telefon 0414-81 98 64.

På Bénka-dí arbetar Simrishamns ungdomssamordnare, ungdomskulturutvecklare, fritidssamordnare, kulturpedagog och övrig personal tillsammans med ungdomar för att utveckla en trygg, kreativ och drogfri mötesplats för ungdomar i kommunen.

Vi arbetar aktivt för delaktighet, integration och jämställdhet. Bénka-dí är även ett centrum för kommunens arbete med ungdomsinflytande och ungdomskultur.