Välkommen till Simrishamns kommuns hemsida för näringslivet!

Frukostmöte för företagare den 28 april

Välkommen till årets andra frukostmöte torsdag 28 april kl. 7.30 på Skeppet, Marint centrum i Simrishamn! Frukostmötets tema är ”Konsten att vara entreprenör”. Emma Karp Lundström, konstnär och ordförande i ÖSKG, och Henric Appelkvist, vd för GB-Grossisten Syd, samtalar med moderatorn Håcan Nilsson om företagandets sköna konst. Det blir också aktuell information från kommunen och Företagarna, samt tid för diskussion och frågor. Frukostmötet avslutas kl. 9.00. Föranmälan görs till näringslivsutvecklare Lars Persson, 0414–81 91 22, lars.persson@simrishamn.se eller info@ceciliagranquist.se

Frukostmötet arrangeras i samarbete med Företagarna Albo-Österlen.

Nyföretagarlunch och företagsmässa 28 april

Med anledning av att två av de tre kommunerna som vi finns i har blivit utsedda till Årets Nyföretagarkommun, Simrishamn 2014 och Ystad 2015, så vill NyföretagarCentrum uppmärksamma företagarna och de företagsamma människorna som står bakom alla nya företag.

Den 28 april har vi därför en stor företagaraktivitet på Skeppet i Simrishamn som som vi hoppas att ni vill delta i.

Dagen är uppdelad i två delar. Del ett är en lunchföreläsning kl. 11.45-13.15 (som vi bjuder in er att delta i. Inbjudan kommer senare via NyföretagarCentrum). Del två riktar sig till allmänheten, nya och blivande företagare och alla andra småföretagare som finns. Där spelar ni som nya företagare en stor roll. Vi vill visa vilka företag, organisationer och myndigheter som finns och som du som företagare kan ta hjälp av. Vi vill också ge lite matnyttig information. Denna del av evenemanget är utformad  som en utställning där ni får en liten yta att ställa roll-up på och ett litet bord. I detta ingår också små korta föreläsningar på cirka 20 minuter. Aktiviteten pågår från kl 14.00 till kl.18.00. Ni är en stor del både som utställare men också som föreläsare. Föreläsningen skall vara något matnyttigt för företagare, men det kommer klart att framgå vilket företag ni representerar. Vi kommer att dela ut en goodiebag till besökarna och där vill vi gärna att ni bidrar med något intressant, information eller erbjudande. Del två av evenemanget är kostnadsfritt, lunchen är till självkostnadspris.

Vi på NyföretagarCentrum ser fram emot en fantastisk dag med företagandet i fokus!

Anmälan till del två, frågor runt evenemanget, och material till goodiebagen kontakta lotte.kolare (at) nyforetagarcentrum.se eller tel. 070-6180968.

Företag kan söka pengar för sin affärsutveckling!

Region Skåne erbjuder Affärsutvecklingscheckarna som riktar sig till små företag med 2-49 anställda med minst tre miljoner i omsättning och som vill komma ut på en ny internationell marknad eller bredda sin redan internationella marknad ytterligare. Företag kan söka en check på 50 000- 250 000 kr. Checken täcker upp till halva kostnaden och resten betalar företaget själv.

Pengarna kan användas till:

 Köp av tjänst

 Resekostnader (max 20 procent av totala kostnader)

 Projektanställning (som påbörjas efter beslut, det vill säga att det ska vara en ny kompetens till företaget)

Mer information www.skane.com/sv/affarsutvecklingscheckar-for-internationalisering-i-skanska-smaforetag

Starta eget-träffar

Funderar du på att starta eget? Här är vårens starta eget-träffar i Nyföretagarcentrums regi: 

Inspirationsträffar: Nyföretagarcentrum välkomnar dig till en inspirationsträff där de beskriver starta eget-processen. Du kommer att bli bättre förberedd inför den personliga rådgivningen. Träffen är kostnadsfri.

  • Tomelilla, kommunhuset, tisdag 12 april, kl. 18–19

Fördjupningsträffar: Här går vi igenom vad du ska tänka på när du gör din affärsplan inför starten av ditt företag. Under fördjupningsträffen får du konkreta och handfasta tips och råd. Här kommer du också att träffa representanter för våra samarbetspartner och har möjlighet att knyta kontakter med bland annat banker och redovisningsbyråer. Träffen är kostnadsfri och fika ingår.

  • Tomelilla, kommunhuset, torsdag 14 april, kl. 18–21

Föranmälan görs på ystad (at) nyforetagarcentrum.se. Om du får förhinder att delta, meddela Nyföretagarcentrum per e-post eller till Lotte Kolare, 0706-18 09 68. Nyföretagarinformation finns även här.

Företagarkvällen med alla utmärkelser!

Fredagen den 16 oktober var företagare i Simrishamns kommun samlade på Hotel Svea i Simrishamn för den årliga stora företagarfesten. Företagarkvällens höjdpunkter var utdelningen av de fyra utmärkelserna: Årets företagare, Årets nyföretagare, Årets näringslivsambassadör och Årets unga företagare.

Årets företagare blev Camilla Nilsson med sitt företag ICA Nära S:t Olof. Cecilia Granquist Dahmén, ordförande i Företagarna Albo/Österlen skötte utdelningen av denna prestigefyllda utmärkelse, med följande motivering: ”Företagaren har under resans gång, genom att lyssna på kunders önskemål och sin egen tro, utvecklat och förnyat verksamheten, har bevisat att små orter också ska leva, vilket har gjort att både byn och bygden utvecklats på ett positivt sätt, samt sett till att på ett föredömligt sätt ge ungdomarna i byn en chans att komma in i arbetslivet.”

Till Årets nyföretagare utsågs Helene och Torsten Grafman med det egna företaget Grafmans Goda AB. Företaget ligger strax utanför Järrestad. Motiveringen löd: ”Årets nyföretagare bygger sitt företag på tre ingredienser som skapar framgångsrika företag: mod, passion och affärsmässighet. I matregionen Österlen känns det extra roligt att uppmärksamma och framhålla en mathantverkare som med lokala råvaror som bas utvecklar nya smaker men samtidigt håller på traditionen.” Årets nyföretagare utses av Nyföretagarcentrum. Lars Kindesjö, ordförande i Nyföretagarcentrum Ystad-Österlenregionen, skötte prisutdelningen.

Skillinge företagareförening och Skillinge leje samhällförening utsågs gemensamt till Årets näringslivsambassadör. Motivering: ”Skillinge leje samhällsförening och Skillinge företagareförening är levande bevis på att nära samarbete och engagemang för sin hembygd leder till konkreta resultat.” Årets näringslivsambassadörer representerades av ordförande Berit Åkesson och Helena Leander Åkesson, båda från Skillinge företagareförening. Skillinge lejes utmärkelse mottogs av ordförande Bengt Sjödin.

Nytt för i år var att Simrishamn uppmärksamar unga företagare. Utmärkelsen Årets unga företagare gick till Chris Konnéus Presenter med stil och Charlie Stenkilsson PRESENT 365. Båda företagarna bedriver e-handel med presentartiklar, men de har lite olika inriktning på sin verksamhet. Den gemensamma motiveringen var: ”Med stark drivkraft och framtidstro i en ung och växande bransch gör årets unga företagare livet gladare för både givare och mottagare.”

Ett stort grattis till alla!

Reportage om företagandet på Österlen

EFN, Ekonomi- och finansnyheterna, har varit på besök på Österlen och tagit tempen på det lokala företagandet. Se reportaget här.
Dags att söka projekt- och företagsstöd!

Alla företagsstöd och de flesta projektstöd inom det svenska landsbygdsprogrammet har öppnat för ansökan. Den som driver företag eller projekt på landsbygden kan välja bland ett stort antal olika stöd. Företags- och projektstöden är en del av landsbygdsprogrammet 2014-2020. Det består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat. Det är de satsningar som bidrar mest till Landsbygdsprogrammets mål som kommer att beviljas pengar. Vilket innebär att det inte längre är ”först till kvarn” som gäller utan det nu är den bästa ansökan som får stöd.

Har du frågor om stöden?

Om du har frågor om företags- och projektstöd, läs mer på: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/lantbruk-och-landsbygd/landsbygdsutveckling/investeringsmojligheter/Pages/default.aspx


Broschyr om alla EU-program

Skånska kommuners guide till EU-program 2014-2020” är en fullmatad skrift som är nyttig för dig som har en projektidé eller vill veta mer om vilka olika EU-program som finns. Broschyren och mer information finns på: 

www.sjobo.se/europa-direkt/nyhetsarkiv/skanska-kommuners-guide-till-eu-program-2014-2020/ Vill du ha den skickad till dig? Maila namn och postadress till naringsliv (at) simrishamn.se

 


Vi har flyttat!

Näringsliv är numera en del av utvecklingsenheten inom Simrishamns kommun. I mitten av april flyttade näringslivs- och informationsfunktionerna in på andra våningen i Marint centrum, som är lätt att nå och hitta på Varvsgatan 4. Där finns goda parkeringsmöjligeter och fin utsikt över hamnen och havet. Här hittar du också Nyföretagarcentrum och turistbyrån.

 


Tillväxt Syd - nytt år

Tillväxt Syd genomför utbildningsprogram som utformas efter de behov som finns hos medlemsföretagen. Som medlem kan man också få hjälp att skräddarsy företagsspecifika utbildningsinsatser i samarbete med kvalitetssäkrade och upphandlade leverantörer. Ett antal gånger per år arrangeras nätverksträffar då man bjuder på inspirerande föreläsningar inom olika teman kombinerat med mingel under lättsamma former. Tillväxt Syd får medlemsföretagen även tillgång till ett nätverk med partnerföretag och organisationer som verkar för tillväxt i regionen på olika sätt och som kan stödja medlemsföretagens affärsutveckling. Verksamheten bedrivs som en ekonomisk förening utan eget vinstintresse och finansieras genom medlems- och serviceavgifter samt bidrag från Sparbanken Syds Tillväxtstiftelse och Simrishamns, Tomelillas och Ystads kommuner. Läs mer på hemsidan. Länk till kalendariet.

 


Starta Driva Utveckla - för dig som vill utveckla ditt företag!

Starta Driva Utveckla - är samlingsplatsen för rådgivning och finansiering till innovatörer, entreprenörer och företagare i Skåne. Region Skåne vill göra det enkelt för driftiga människor att starta, driva och utveckla sina verksamheter. Hemsidan lotsar enkelt vidare till relevanta aktörer inom hela Skånes företagsfrämjande nätverk. Det finns över 50 organisationer till din hjälp!

Kontakt:
Närlingsliv Skåne, Dockplatsen 26, 205 01 Malmö
info@skane.com
Växel: 040-675 30 01, +(0)46 40 675 34 79
Hemsida: Utveckling Skåne

Hemsida för Starta Driva Utveckla: Startadrivautveckla


 Simrishamn är ”Årets nyföretagarkommun” i Sverige 2014!

Årets nyföretagarkommun 2014aretsnyfkommun_logotyp_2014

Priset på 100 000 kronor delades ut i Stockholm på mässan Eget företag. Bakom utmärkelsen står ekonomiföretaget Visma och NyföretagarCentrum Sverige. Prissumman ska användas för att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagandet under de närmaste tre åren. Så här lyder juryns motivering:”Simrishamns kommun har framgångsrikt utvecklat den tradition av nyföretagande som finns på Österlen. Kommunen driver ett påfallande konkret arbete med näringslivsfrågor i nära samverkan med bland annat NyföretagarCentrum och Ung Företagsamhet. Det är nyckeln till många nystartade företags framgångar i ett både köns- och åldersmässigt diversifierat näringsliv.

"Det finns många som bidrar till nyföretagandet i vår kommun!Årets nyföretagarkommun är inte i första hand ett pris till Simrishamns kommun. Det är ett pris och ett erkännande till alla de som vågar ta steget till eget företag. Till de som själva är företagare och som på olika sätt hjälper nya företagare att komma igång, få en bra start. Det är ett erkännande till alla initiativ som tas, till våra livaktiga företagarnätverk och till alla de personliga kontaktnät som finns. ”Årets nyföretagarkommun” bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under perioden 1 januari 2013 till 30 juni 2014, alltså 18 månader. De nominerade kommunerna fick sedan beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten.


 

Innovationscheckar till skånska företag!

Skånska små och medelstora företag kan nu söka medel för att utveckla nya innovationer. Målet med satsningen är att stimulera utveckling av innovationer i små- och medelstora företag. Almi Skåne och IUC skall förmedla Innovationscheckar på maximalt 100 000 kr till små- och medelstora företag. Sammanlagt kommer minst 32 företag i Skåne att få extra stöd för att utveckla nya innovationer. Med hjälp av extern kunskap och teknik skall pengarna förbättra företagens möjligheter att etablera en innovation på marknaden.Mer info om vem som kan söka och hur man gör finns på; http://www.almi.se/Skane/Aktuellt/Innovationscheckar1/ Kontaktpersoner; ALMI Innovation  johan.olsen@almi.se IUC Skåne Mats Larsson tfn 073-355 24 11 mats.larsson@iuc-skane.se

Affärsutvecklingscheckar till skånska företag!

Region Skåne satsar 5 miljoner för att stötta skånska små- och medelstora företag. Stödet ska gå till utveckling av varor och tjänster samt för internationella satsningar. Stödet till företagen delas ut i form av ”affärsutvecklingscheckar”, dels för internationalisering, dels för utveckling av varor och tjänster. Stödet kan sökas av företag med upp till 49 anställda.Det är kort tid kvar att söka, men det finns fortfarande pengar kvar. Företag kan få upp till 250 000 för att en internationell satsning och upp till 500 000 för att utveckla en ny produkt eller tjänst.En del av medlen öronmärkta till företag där en kvinna är VD. I den potten finns också en del pengar kvar. Läs mer om hur ansökan går till på Almi Företagspartners webbplats: Affärsutvecklingscheckar för utveckling av varor och tjänster http://www.almi.se/Skane/Projekt/Produktutveckling-i-Skanska-Smaforetag---PUSS-/ Affärsutvecklingscheckar för internationalisering http://www.almi.se/Skane/Projekt/Internationaliseringscheckar-for-skanska-smaforetag-/ 
Kontaktperson på ALMI; Ann-Marie Bengtsson, tfn 040-660 39 04, ann-marie.bengtsson@almi.se

 

Simrishamn har företagslotsar på alla förvaltningar!

Simrishamns kommun har numera företagslotsar på kommunens samtliga förvaltningar. Företagslotsarna är ett komplement till det stöd och den centrala lotsfunktion som finns i kommunen. Tanken med flera företagslotsar är, att oavsett vilken kommunal verksamhet man har kontakt med, det alltid skall gå att få en snabb och korrekt vägledning och hjälp. Det finns på varje förvaltning minst en företagslots som tar hand om frågor som rör företagande och företagsetableringar. Detta kan gälla frågor inför en företagsstart som tillstånd och regler, men även viss rådgivning och olika vägar till kompetensutveckling.


Praktisk lathund för offentliga upphandlingar

Nu finns det en rykande färsk lathund för dig som vill vara med i offentliga upphandlingar. Broschyren beskriver lättfattligt och pedagogiskt allt man behöver veta om offentlig upphandling. Syftet med lathunden är att underlätta för små och medelstor företag att lämna anbud och delta i olika upphandlingar. Lathunden är framtagen av TITA-projektet inför bygget av ESS MAXIV i Lund. Ladda hem lathunden här!(pdf 2,65 MB). Önskar ni några exemplar av lathunden i pappersform,kontakta näringslivsutvecklare Lars Persson, lars.persson (at) simrishamn.se
Missa inte heller vår upphandlingsblogg som du hittar här

Våra politiker besöker kommunens företag

Simrishamns kommuns politiker och tjänstemän gör regelbundna företagsbesök. Vi besöker stora och små, nya och gamla företag i olika branscher. Vill du att kommunen gör ett besök på ditt företag? E-posta i så fall till naringsliv (at) simrishamn.se så bokar vi in ett besök.

 Nyhetsbrevet

Klicka  på bilden i högerspalten eller här för att läsa senaste nyhetsbrevet! 

Simrishamns kommuns nyhetsbrev till näringslivet i vår kommun. Syftet är att ge dig som företagare snabb och lättillgänglig information om vad som händer i vår kommun på näringslivssidan. Har du inte fått vårt nyhetsbrev med e-posten? Du behöver bara maila oss så skickar vi det och lägger till dig i sändlistorna för kommande nummer. Känner du någon annan som också vill ha vårt nyhetsbrev? Skicka då e-postadressen till naringsliv (at) simrishamn.se, skriv "Prenumerera" i ämnesraden.

Synpunkter på innehållet

Kommunens ambition är att hemsidan utvecklas bäst genom en ständig dialog med användarna. Kontakta därför gärna näringslivsutvecklare Lars Persson eller informatör Tina Schedvin med dina synpunkter på hemsidans utformning och innehåll.

Kontakta gärna mig

Lars Persson - lars.perssson (at) simrishamn.se - tfn 0414-81 91 22