Välkommen till Simrishamns kommuns hemsida för näringslivet!

Arets Foretagare 2015

Se inbjudan, klicka här!


Frukostmöte för företagare 9 oktober!

Välkommen till höstens första frukostmöte för företagare fredag 9 oktober kl. 7.30 på Hotell Svea i Simrishamn! Från Svenskt Näringsliv i Malmö kommer biträdande regionchef Sophie Ståhle berätta om resultaten från deras senaste ranking av företagsklimatet. Det blir även information från kommunens nya utvecklingsenhet, aktuell kommuninformation samt tid för diskussion och frågor. Frukostmötet avslutas kl. 9.00. Föranmälan görs till Lars Persson, 0414–81 91 22, lars.persson@simrishamn.se  Frukostmötet arrangeras denna gång i samarbete med Svenskt Näringsliv Malmö.


Funderar du på att starta eget?

Inspirationsträffar

Vad innebär det att bli företagare? Hur kommer jag igång? NyföretagarCentrum välkomnar dig till en inspirationsträff där de beskriver starta-eget-processen. Du kommer att bli bättre förberedd inför den personliga rådgivningen. Träffen är kostnadsfri.

Datum för höstens träffar:

  • Simrishamn, Marint Centrum - tisdagen den 6 oktober, kl 18.00-19.00
  • Tomelilla, kommunhuset - tisdagen den 17 november, kl 18.00-19.00

Anmäl dig till ystad@nyforetagarcentrum.se Om du får förhinder att delta vill vi att du meddelar oss detta.

 Fördjupningsträffar

Här går vi igenom vad du skall tänka på när du gör din affärsplan inför starten av ditt företag. Under fördjupningsträffen får du konkreta och handfasta tips och råd. Här kommer du också att träffa representanter för våra samarbetaspartner och har möjlighet att knyta kontakter med både bland annat banker och redovisningsbyråer. Träffen är kostnadsfri och fika ingår.

 Datum för höstens träffar:

  • Simrishamn, Marint Centrum - torsdagen den 8 oktober, kl 18.00 - 21.00
  • Tomelilla, kommunhuset - torsdagen den 19 november, kl 18.00 - 21.00

Anmäl dig till ystad@nyforetagarcentrum.se  Om du får förhinder att delta vill vi att du meddelar oss.


Till dig som nyligen har startat eget eller varit verksam under några år

Arbetsförmedlingen håller träff för ”nystartade” företagare på Rådhuset i Simrishamn, Stortorget, tisdagen den 15 september kl. 18.30. Arbetsförmedlingen vill behålla kontakten med dig och informera om vilka möjligheter man har för att kunna underlätta inför en ev. expandering av företaget. Man har även behov av fler företagare som kanta emot praktikanter. På plats kommer även de sydöstskånska kommunernas näringslivsutvecklare att vara för att berätta om sitt arbete och vilka frågor dekan hjälpa dig med. Försäkringskassan kommer och berättar om sin service och besvarar gärna frågor från dig som är företagare och kanske arbetsgivare.

NyföretagarCentrum Ystad-Österlenregionen kommer att berätta på vilket sätt du som ny företagare kan få hjälp av NyföretagarCentrum för att skapa ett hållbart och varaktigt företagande, om vikten av att tänka på att vara försäkrad, vilka typer av försäkringar som finns och vilka försäkringar som är speciellt viktiga. Det blir även möjlighet att utbyta erfarenhet med andra företagare som också nyligen startat sina företag. Vi lovar en mycket givande kväll där Arbetsförmedlingen bjuder på en bit mat.

Anmäl dig senast 9 september till Lennart Månsson, Arbetsförmedlingen, 010-486 70 62, lennart.mansson@arbetsformedlingen.se  Välkommen!


Techday – skånsk industridag

Som led i arbetet med att främja utveckling i skånska industri- och teknikföretag arrangeras för första gången Techday – skånsk industridag, den 24 september på MalmöMässan. Här kan såväl små som stora företag i Skåne ta del av ny forskning och lyssna och delta i diskussioner om den nya teknikens möjligheter och utmaningar. Experter gör framtidsspaningar under moderator Jan Wifstrands ledning.

Arrangör är IUC Skåne i samverkan med Teknikcollege, Region Skåne, IF Metall och Teknikföretagen. Techday 2015 är startskottet inför en årlig träffpunkt för skånska industri- och teknikföretag. Mer information finns på www.techdayskane.se


Dags att söka projekt- och företagsstöd!

Alla företagsstöd och de flesta projektstöd inom det svenska landsbygdsprogrammet har öppnat för ansökan. Den som driver företag eller projekt på landsbygden kan välja bland ett stort antal olika stöd. Företags- och projektstöden är en del av landsbygdsprogrammet 2014 - 2020. Det består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat. Det är de satsningar som bidrar mest till Landsbygdsprogrammets mål som kommer att beviljas pengar. Vilket innebär att det inte längre är ”först till kvarn” som gäller utan det nu är den bästa ansökan som får stöd.

Har du frågor om stöden?

Om du har frågor om företags- och projektstöd, läs mer på: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/lantbruk-och-landsbygd/landsbygdsutveckling/investeringsmojligheter/Pages/default.aspx


Øresund Direkt Business Award

Har du gjort bra business på andra sidan sundet? Har du sett en affärsmöjlighet i Danmark och tagit den? Då kan det vara ditt företag som är vinnaren av Øresunddirektbusiness Award 2015! Prissumman är på 100 000 danska kronor och bakom priset står informationstjänsten Øresunddirekt. Du kan nominera antingen ditt eget företag eller någon annans, om du känner någon som framgångrikt gjort affärer i det andra landet. Här kan du läsa mer om priset och hitta nomineringsformuläret: www.oresunddirektbusiness.se/aktuellt/vinn-oeresunddirektbusiness-award-och-100-000-dkk  Sista dag för nominering är 6 september. Vinnaren utses av en jury bestående av svenska och danska medlemmar med stor kompetens i att informera företag och arbeta för företagens villkor i regionen. Torsdag den 15 oktober arrangerar Business Sweden en halvdagskurs där de ger råd och vägledning i hur företag framgångsrikt kan förbereda sig för att bedriva e-handel över gränserna. Man går igenom lagar, sedvanor och trender som styr e-handeln inom EU och i övriga världen och även andra områden som tullregler, moms och logistik.
www.business-sweden.se/Om-oss/Seminarier-och-events/EventsSeminarier/E-handel-pa-export-15-oktober-2015-i-Malmo/


Utbildning: e-handel på export

Torsdag den 15 oktober arrangerar Business Sweden en halvdagskurs där de ger råd och vägledning i hur företag framgångsrikt kan förbereda sig för att bedriva e-handel över gränserna. Man går igenom lagar, sedvanor och trender som styr e-handeln inom EU och i övriga världen och även andra områden som tullregler, moms och logistik.www.business-sweden.se/Om-oss/Seminarier-och-events/EventsSeminarier/E-handel-pa-export-15-oktober-2015-i-Malmo/


Ny broschyr om alla EU-program

Skånska kommuners guide till EU-program 2014-2020” är en fullmatad skrift som är nyttig för dig som har en projektidé eller vill veta mer om vilka olika EU-program som finns. Broschyren och mer information finns på: 

www.sjobo.se/europa-direkt/nyhetsarkiv/skanska-kommuners-guide-till-eu-program-2014-2020/ Vill du ha den skickad till dig? Maila namn och postadress till naringsliv@simrishamn.se


Vi har flyttat!

Näringsliv är numera en del av den nybildade utvecklingsenheten inom Simrishamns kommun. I mitten av april flyttade näringslivs- och informationsfunktionerna in på andra våningen i Marint centrum, som är lätt att nå och hitta på Varvsgatan 4. Där finns goda parkeringsmöjligeter och fin utsikt över hamnen och havet. Här hittar du också Nyföretagarcentrum och turistbyrån.


Tillväxt Syd - nytt år

Tillväxt Syd genomför utbildnings-program som utformas efter de behov som finns hos medlemsföretagen. Som medlem kan man också få hjälp att skräddarsy företagsspecifika utbildningsinsatser i samarbete med kvalitetssäkrade och upphandlade leverantörer. Ett antal gånger per år arrangeras nätverksträffar då man bjuder på inspirerande föreläsningar inom olika teman kombinerat med mingel under lättsamma former. Tillväxt Syd får medlemsföretagen även tillgång till ett nätverk med partnerföretag och organisationer som verkar för tillväxt i regionen på olika sätt och som kan stödja medlemsföretagens affärsutveckling. Verksamheten bedrivs som en ekonomisk förening utan eget vinstintresse och finansieras genom medlems- och serviceavgifter samt bidrag från Sparbanken Syds Tillväxtstiftelse och Simrishamns, Tomelillas och Ystads kommuner. Läs mer på hemsidan. Länk till kalendariet.


Starta Driva Utveckla - för dig som vill utveckla ditt företag!

Starta Driva Utveckla - är samlingsplatsen för rådgivning och finansiering till innovatörer, entreprenörer och företagare i Skåne. Region Skåne vill göra det enkelt för driftiga människor att starta, driva och utveckla sina verksamheter. Hemsidan lotsar enkelt vidare till relevanta aktörer inom hela Skånes företagsfrämjande nätverk. Det finns över 50 organisationer till din hjälp!

Kontakt:
Närlingsliv Skåne, Dockplatsen 26, 205 01 Malmö
info@skane.com
Växel: 040-675 30 01, +(0)46 40 675 34 79
Hemsida: Utveckling Skåne

Hemsida för Starta Driva Utveckla: Startadrivautveckla


 Simrishamn är ”Årets nyföretagarkommun” i Sverige 2014!

Årets nyföretagarkommun 2014aretsnyfkommun_logotyp_2014

Priset på 100 000 kronor delades ut i Stockholm på mässan Eget företag. Bakom utmärkelsen står ekonomiföretaget Visma och NyföretagarCentrum Sverige. Prissumman ska användas för att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagandet under de närmaste tre åren. Så här lyder juryns motivering:”Simrishamns kommun har framgångsrikt utvecklat den tradition av nyföretagande som finns på Österlen. Kommunen driver ett påfallande konkret arbete med näringslivsfrågor i nära samverkan med bland annat NyföretagarCentrum och Ung Företagsamhet. Det är nyckeln till många nystartade företags framgångar i ett både köns- och åldersmässigt diversifierat näringsliv.

"Det finns många som bidrar till nyföretagandet i vår kommun!Årets nyföretagarkommun är inte i första hand ett pris till Simrishamns kommun. Det är ett pris och ett erkännande till alla de som vågar ta steget till eget företag. Till de som själva är företagare och som på olika sätt hjälper nya företagare att komma igång, få en bra start. Det är ett erkännande till alla initiativ som tas, till våra livaktiga företagarnätverk och till alla de personliga kontaktnät som finns. ”Årets nyföretagarkommun” bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under perioden 1 januari 2013 till 30 juni 2014, alltså 18 månader. De nominerade kommunerna fick sedan beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten.


Innovationscheckar till skånska företag!

Skånska små och medelstora företag kan nu söka medel för att utveckla nya innovationer. Målet med satsningen är att stimulera utveckling av innovationer i små- och medelstora företag. Almi Skåne och IUC skall förmedla Innovationscheckar på maximalt 100 000 kr till små- och medelstora företag. Sammanlagt kommer minst 32 företag i Skåne att få extra stöd för att utveckla nya innovationer. Med hjälp av extern kunskap och teknik skall pengarna förbättra företagens möjligheter att etablera en innovation på marknaden.Mer info om vem som kan söka och hur man gör finns på; http://www.almi.se/Skane/Aktuellt/Innovationscheckar1/ Kontaktpersoner; ALMI Innovation  johan.olsen@almi.se IUC Skåne Mats Larsson tfn 073-355 24 11 mats.larsson@iuc-skane.se

Affärsutvecklingscheckar till skånska företag!

Region Skåne satsar 5 miljoner för att stötta skånska små- och medelstora företag. Stödet ska gå till utveckling av varor och tjänster samt för internationella satsningar. Stödet till företagen delas ut i form av ”affärsutvecklingscheckar”, dels för internationalisering, dels för utveckling av varor och tjänster. Stödet kan sökas av företag med upp till 49 anställda.Det är kort tid kvar att söka, men det finns fortfarande pengar kvar. Företag kan få upp till 250 000 för att en internationell satsning och upp till 500 000 för att utveckla en ny produkt eller tjänst.En del av medlen öronmärkta till företag där en kvinna är VD. I den potten finns också en del pengar kvar. Läs mer om hur ansökan går till på Almi Företagspartners webbplats: Affärsutvecklingscheckar för utveckling av varor och tjänster http://www.almi.se/Skane/Projekt/Produktutveckling-i-Skanska-Smaforetag---PUSS-/ Affärsutvecklingscheckar för internationalisering http://www.almi.se/Skane/Projekt/Internationaliseringscheckar-for-skanska-smaforetag-/ 
Kontaktperson på ALMI; Ann-Marie Bengtsson, tfn 040-660 39 04, ann-marie.bengtsson@almi.se

Simrishamn har företagslotsar på alla förvaltningar!

Simrishamns kommun har numera företagslotsar på kommunens samtliga förvaltningar. Företagslotsarna är ett komplement till det stöd och den centrala lotsfunktion som finns i kommunen. Tanken med flera företagslotsar är, att oavsett vilken kommunal verksamhet man har kontakt med, det alltid skall gå att få en snabb och korrekt vägledning och hjälp. Det finns på varje förvaltning minst en företagslots som tar hand om frågor som rör företagande och företagsetableringar. Detta kan gälla frågor inför en företagsstart som tillstånd och regler, men även viss rådgivning och olika vägar till kompetensutveckling.


Praktisk lathund för offentliga upphandlingar

Nu finns det en rykande färsk lathund för dig som vill vara med i offentliga upphandlingar. Broschyren beskriver lättfattligt och pedagogiskt allt man behöver veta om offentlig upphandling. Syftet med lathunden är att underlätta för små och medelstor företag att lämna anbud och delta i olika upphandlingar. Lathunden är framtagen av TITA-projektet inför bygget av ESS MAXIV i Lund. Ladda hem lathunden här!(pdf 2,65 MB). Önskar ni några exemplar av lathunden i pappersform,kontakta näringslivsutvecklare Lars Persson, lars.persson (at) simrishamn.se

Våra politiker besöker kommunens företag

Simrishamns kommuns politiker och tjänstemän gör regelbundna företagsbesök. Vi besöker stora och små, nya och gamla företag i olika branscher. Vill du att kommunen gör ett besök på ditt företag? E-posta i så fall till naringsliv (at) simrishamn.se så bokar vi in ett besök.

 Nyhetsbrevet

Klicka  på bilden i högerspalten eller här för att läsa senaste nyhetsbrevet! 

Simrishamns kommuns nyhetsbrev till näringslivet i vår kommun. Syftet är att ge dig som företagare snabb och lättillgänglig information om vad som händer i vår kommun på näringslivssidan. Har du inte fått vårt nyhetsbrev med e-posten? Du behöver bara maila oss så skickar vi det och lägger till dig i sändlistorna för kommande nummer. Känner du någon annan som också vill ha vårt nyhetsbrev? Skicka då e-postadressen till naringsliv@simrishamn.se, skriv "Prenumerera" i ämnesraden.

Synpunkter på innehållet

Kommunens ambition är att hemsidan utvecklas bäst genom en ständig dialog med användarna. Kontakta därför gärna näringslivsutvecklare Lars Persson eller informatör Tina Schedvin med dina synpunkter på hemsidans utformning och innehåll.

Kontakta gärna oss

Lars Persson - lars.perssson (at) simrishamn.se - tfn 0414-81 91 22
Tina Schedvin - tina.schedvin (at) simrishamn.se - tfn 0414-81 91 38    

 

Öppna svenska mästerskapen i mathantverk