Flytta till Simrishamn och Österlen

Välkommen till Simrishamns kommun på Österlen

Här på vår hemsida finns svar på de flesta frågor du kan ha om hur vår kommun fungerar, vilken service vi ger dig, vilka våra förtroendevalda är och så vidare.

Letar du bostad, finns här förteckning över hyresvärdarna i kommunen. Simrishamnsbostäder är vårt eget almännyttiga bostadsbolag som har ett brett utbud av lägenheter att erbjuda på Österlen. Hemnet.se och bytbostad.se är också bra källor när det handlar om att hitta ett nytt viste. Här är också en direktlänk som berättar om Simrishamn och de 65 byarna - vilken väljer du att flytta till?

Du är väldigt välkommen att höra av dig om du har frågor om livet på Österlen, ingen fråga är för stor eller för liten.

  • Jan-Erik Zandersson, informationsansvarig: 0709-81 91 06, jan-erik.zandersson@simrishamn.se
  • Lars Persson, näringslivsutvecklare: 0414-81 91 22, lars.persson@simrishamn.se
  • Sofie Bredahl, utvecklingschef, 0414-81 93 20, sofie.bredahl@simrishamn.se

PS. 2016 mottog vi utmärkelsen Guldtrappan och i fjol tilldelades vi Region Skånes Kulturpalett för vårt arbete med kultur för barn och unga. I Lärarförbundets årliga ranking av landets kommuer kom vi senast på en hedrande artonde plats. Det känns bra! Att vi för tredje året i rad rankats som Skånes (ja, hela Sydsveriges, faktiskt) bästa kulturskolekommun är också jättekul. Att vår kulturgaranti (som vi var först med i landet) nu också utökats med en naturgaranti, Gröna nyckeln, känns rätt logiskt när vi satsat på Naturskolan Österlen tillsammans med Kiviks musteri. Den första delen av vårt Sjöfartsstråk i hamnen i Simrishamn fick både Sveriges Arkitekters Sienapris och det skånska Arkitekturpriset. Efter Stockholm är vi landet konstnärstätaste kommun och våra medarbetare har lägst sjukfrånvaro av alla Sveriges 290 kommuner. Vi vann också det internationella priset The Baltic Sea Clean Maritime Award för vårt projekt som rensar Östersjön på s.k. spökgarn och vår satsning på bättre inomhusklimat på Korsavadsskolan vann nyligen det likaledes internationella Regin Energy Saver Awards i kategorin "The ready-steady-go installation of the year". Det är helt enkelt mycket som talar för Simrishamn. Välkommen hit, du också!

Är du lockad av kontrasternas rike?

Härlig cykeltur i landskapetÖsterlen är den plats i Skåne som både är väl förankrad i historien som en internationell handelsplats redan för tusen år sedan och som idag har mer än 3 000 innovativa företag i alla branscher du kan tänka dig. Simrishamns kommun är också en plats för dig som söker det lugn och det kreativa ljus som bara återfinns på Österlen. Eller är det kanske så att du vill ha det bästa av båda världarna, kontrasten mellan ett innovativt klimat både ute och inne, mellan hav och land, mellan skog och slätt? Ett aktivt liv med rum för eftertanke, året runt.

Välkommen till Simrishamn på Österlen

”Kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre.”

Lockande vågor för surfare

Det är vår vision. Äppellundar, bokskogar, böljande fält, karga klippor, badparadis och stormande hav. Den spännande omgivningens variationsrikedom och den rena miljön är grunden till kommunens näring – och dess stora attraktionskraft hos turister och inflyttande.

Äppelblom och grönskande fält

Men ett kontrastrikt landskap ger också en kontrastrik befolkning. Vår kommun lockar till sig kreativa, initiativrika människor inom såväl kultur och design som forskning och teknik. Detta gör kommunen levande och idérik.

Härliga bad vid solstänkta stränder

Vi vet också att flytta till vår kommun är ett aktivt, medvetet val. Det är ingen plats man bara ”hamnar på”, det är en plats man söker sig till. Därför är medborgarna mycket engagerade i sin kommun – och vi vet att man kräver engagemang tillbaka.

Sommar i gamla stan

Svensk fruktodlings epicentrum. Vindistrikt. Ett jordbruk i takt med miljön och förväntningarna. Härodlat med tid för eftertanke. En besöksnäring som omsätter nästan en miljard. Innovativa företag med miljön i blicken som Skånefrö, Prebona och Simris alg. Nyföretagande i topp (Årets nyföretagarkommun i Sverige 2014!). Kvinnligt företagande som gör skillnad. Marint centrum - där havet är en tillgång. Byggnadsvårdscentrum - där historia och hantverkskunnande är en tillgång. Ett kontrastrikt företagande på Österlen.

Fråga på!

Här på vår hemsida hittar du svar på många, kanske de flesta, frågor du kan ha om hur vår kommun fungerar, vilken service vi ger dig, vilka våra förtroendevalda är och så vidare.

Här finns också matnyttig information om hur det är att bo här, våra byar och vår historia de senaste tusen åren. Det är också här vi berättar om vår unika natur och miljö på Österlen och om sådant som kan vara praktiskt att känna till om oss. Här är också en direktlänk som berättar om Simrishamn och de 65 byarna - vilken väljer du att flytta till?

Letar du bostad, finns här förteckning över hyresvärdarna i kommunen. Simrishamnsbostäder är vårt eget bostadsbolag som har ett brett utbud av lägenheter att erbjuda på Österlen. Hemnet.se och bytbostad.se är också bra källor när det handlar om att hitta ett nytt viste.

Är du nyfiken på allt det som händer på Österlen året runt, rekommenderar vi ett besök på vår turistsajt som är gemensam med grannkommunen Ystad. Evenemangsguiden där ger dig en bra bild av allt du kan göra. Det finns också många bra facebooksidor som visar hur det dagliga livet på Österlen är, drivna av enskilda drivna, t.ex. denna.

Tidningen "Nyinflyttad" får alla som flyttar till oss. Det senaste numret kan du ladda ner/läsa här!

Du är väldigt välkommen att höra av dig om du har frågor om livet på Österlen, ingen fråga är för stor eller för liten.

  • Jan-Erik Zandersson, informationsansvarig: 0709-81 91 06, info(at)simrishamn.se
  • Lars Persson, näringslivsutvecklare: 0414-81 91 22, lars.persson(at)simrishamn.se
  • Sofie Bredahl, utvecklingschef, 0414-81 93 20, sofie.bredahl(at)simrishamn.se

Än en gång: välkommen till Simrishamn på Österlen!

Badhytter i vintersol