Fin färsk fisk: Hemmahamnen den 28 mars

Torsken är i fokus på temadag för allmänheten på Marint centrum.

 Det lyckade projektet ”Hemmahamnen” i Simrishamn strävar efter att erbjuda färsk fisk året runt och skapa ett långsiktigt hållbart fiske i Östersjön. Lördagen den 28 mars kl. 11–15 är det fokus på torsken.

Platsen är Marint centrum i Simrishamn, det bjuds på föredrag om fisket och man får lära sig att skilja på färsk och pinfärsk fisk, hur man rensar och filéar, får information var man kan köpa färsk fisk på Österlen och mycket mer. Vinnaren i recepttävlingen ”Mitt bästa torskrecept!” presenteras och tre förstapriser delas ut. Konferencier är Jesper Aspegren.

 Recepttävling

Redan nu är recepttävlingen ”Mitt bästa torskrecept!” igång. Torsken är Österlens ”vita guld”. Nyfångad, färsk och väl tillagad smälter den på tungan och med rätt tillbehör är den en gastronomisk upplevelse. 

- Vi vill hitta österleningarnas favoritrecept, gärna recept av äldre dato, säger Ann-Marie Camper, projektledare på Marint centrum. Det går också bra med beprövade eller helt nya recept där färsk torsk är huvudingrediens och Simrishamn och Österlen är den kulinariska avsändaren. 

Recepttävlingen ”Mitt bästa torskrecept!” delar ut tre förstapriser och vinnarna får ett presentkort var på 1 500 kr från endera restaurangerna Allé i Svinaberga, Maritim i Simrishamn och Bryggeriet i Ystad.  

Det vinnande receptet avslöjas den 28 mars på Marint centrum.

Programmet

Det är ett fullmatat program på fisk- och torsktema som bjuds på Marint centrum den 28 mars. 

  • 11.00 Vad betyder fisket för Simrishamn idag? Karl-Erik Olsson, kommunalråd, Simrishamns kommun.
  • 11.10 Hållbart fiske - ett gemensamt ansvar. Vesa Tschernij, Sydkustens Fiskeområde.
  • 11.20 I huvudet på en fiskare. Vad har hänt i fisket de senaste 40 åren? Olle Viberg, torskfiskare, Simrishamn.
  • 11.50 Kulturhistoriska recept, en resurs för framtiden. Lena Alebo, Österlens museum.
  • 12.15 Hur vet jag att fisken är färsk? Från huvud till stjärtfena – att utnyttja hela fisken. Ola Johnsson, ”Ola fiskare från Kivik”.
  • 13.00 Tre vinnare av tävlingen ”Torsk på Österlen” koras.
  • 14.00 Lokalt förankrat fiske - att sälja fisk direkt från fiskaren till konsumenten. Alexander Lindahl, Marint centrum, Simrishamns kommun.
  • 14.15 Hur kan det lokala näringslivet dra fördel av en lokal fiskemarknad? Samtal på scen mellan Lars Persson, Jesper Aspegren och Ann-Marie Camper.

Frågor  från media besvaras av Ann-Marie Camper, 0709-81 90 90, projektledare på Marint centrum på Simrishamns kommun.

 2015-03-17

 Fakta om Marint centrum:

Marint centrum är en plats där entreprenörskap, forskning och omsorg om havsmiljön drivs och korsbefruktas för att främja Östersjöregionen.

Vi utgår ifrån devisen ”från land till hav”, vilket medför ett helhetsperspektiv på havs- och vattenfrågorna. Utgångspunkten är att hav och vatten är en tillgång. Omsorg om havs- och vattenmiljön kan bidra till tillväxt, innovationer och hållbar utveckling. Fokus är på frågor och utmaningar som är för stora för enskilda aktörer.

Marint centrum:

• är en mötesplats för verksamheter som bidrar till en bättre havsmiljö.

• synliggör och stöttar de verksamheter som är en del av Marint centrum.

• verkar för att olika kompetenser möts, utvecklas och skapar samarbeten.

• bidrar till att projekt, tillämpad forskning och affärsmöjligheter uppstår.

• skapar förutsättningar för utveckling och innovationskraft från havet och därmed också ökad tillväxt och sysselsättning i Skåne.