Klart för invigning av Sydostleden

17–18 juni invigs 27 mil nationell cykelled Simrishamn–Växjö.

Den 17 juni invigs Sydostleden där den börjar (eller slutar, med österlenska ögon!) i Växjö och dagen efter, den 18 juni, invigs Sydostleden i alla kommuner längs sträckan. I Simrishamn sker invigningen kl. 11 vid Marint centrum.

Sydostleden är en nationell turistcykelled som sträcker sig 27 mil mellan Simrishamn och Växjö. Till största delen går leden på egen cykelväg, men på en del sträckor får man cykla i blandtrafik.

- Kl. 12 är det uppsittning på cyklarna för den första turen på leden, säger Maria Råberg på Simrishamns turistbyrå som är lokal projektledare för Sydostleden. Det finns många kultur-, mat- och naturupplevelser längs vägen för den som väljer två eller tre hjul – och man väljer ju själv hur långt man vill cykla.

Invigning vid Marint centrum

Invigningen startar med invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Karl-Erik Olsson (S) samt kommunens utvecklingschef Sofie Breadhl vid Marint centrum i Simrishamn klockan 11.

- Utställare kommer att finnas på plats och det kommer även att finnas möjlighet att hyra cykel och att prova elcyklar, säger Maria Råberg.

Österlens cykel, Järn & fritid, Korpen Simrishamn, Hotell Turistgården och Hotel Svea ställer ut vid Marint centrum och visar upp sina utbud kring cykel. Sjöbris café & bistro – det nya caféet på Marint centrum – erbjuder fika, på plats eller att ta med – öppet från kl. 10. Turistbyrån är också öppen, kl. 10–15, precis som butikerna i staden.

Många aktiviteter längs leden

Det finns också goda möjligheter att pusta ut längs leden i kommunen. Allé i Svinaberga bjuder invigningscyklisterna på lokal must, Svabesholms kungsgård och Den engelska trädgården har öppet liksom Kiviks museum. Asmiroca har forntidsfika vid Kiviksgraven och Helenas hörna i Vitaby har specialerbjudande till hungriga/törstiga cyklister.  

 - Det känns jättekul att en cykelled genom Småland, Blekinge och Skåne nu är klar för invigning, säger Maria Råberg. Det finns mycket att uppleva längs Sydostleden, med natur, sevärdheter och fina övernattningsmöjligheter.

- Den som är nyfiken redan nu och vill prova leden utan att förbättra konditionen, kan göra det framför datorn, berättar Maria. På Google Earth finns hela leden, det är bara att ta en virtuell cykeltur.

- Men när du ska cykla på riktigt, glöm inte cykelhjälmen, lägger hon till.

Frågor från media besvaras av Maria Råberg, 0414-81 98 00, lokal projektledare för Sydostleden på Simrishamns turistbyrå.