Simrishamns kommuns miljöpris för 2016 tilldelat

Miljöpriset i Simrishamns kommun går till en barnstuga med miljön i högsätet.

Marint centrum, naturvårdsprogram, naturskola, tankställe för biogas, ett omfattande miljömålsarbete – det är många insatser Simrishamns kommun gör på miljöns område.

Nu har kommunens miljöpris för 2016 tilldelats en barnstuga med miljön i högsätet: Baskemölla barnstuga.

Motiveringen lyder: ”Pristagaren Baskemölla barnstuga har på ett berömvärt sätt i sin dagliga verksamhet och med långsiktigt pedagogiskt praktiskt arbete tränar de uppväxande medborgarna hur vi hållbart tar hand om vår värld med utgångspunkt i den egna vardagen. Myndighetsnämnden utser Baskemölla barnstuga till vinnare av 2016 års miljöpris för sitt engagemang på miljöområdet för nästkommande generationers väl.”

Vid inledningen av kommunfullmäktiges sammanträde den 30 januari kl. 18 delas miljöpriset på 10 000 kr ut.

- Jag tycker det är extra roligt när miljöpriset går till någon som jobbar direkt med de kommande generationerna, säger Thomas Hansson (MP), ordförande i myndighetsnämnden i Simrishamns kommun. De som kommer att ta över stafettpinnen för att transformera Sverige och då även Simrishamn, så att vi klarar klimat-, miljö- och hållbarhetsmålen; ett stort grattis!

Frågor från media besvaras av Thomas Hansson, ordförande i myndighetsnämnden, 0709-47 26 77. 


2017-01-23

— Det finstilta om miljöpriset i Simrishamn

Miljöpriset utdelas för särskilt förtjänstfull insats inom miljöområdet. Insatsen ska leda till en bättre miljö eller förebygga, begränsa eller undanröja miljö- och/eller hälsofarlig verksamhet genom t.ex. information, undervisning, produktutveckling, aktivt miljö- och naturvårdsarbete. Priset utdelas inte för insatser inom arbetsmiljöområdet.

Miljöpriset kan tilldelas enskild person mantalsskriven i Simrishamns kommun alternativt organisation, företag eller förening med säte i kommunen. Förslag till miljöpristagare kan lämnas av kommunmedborgare, företag eller organisation. Myndighetsnämnden utser pristagare. Miljöpriset är på 10 000 kronor.

Tidigare pristagare:

  • 2009: Skogsstyrelsens arbetslag
  • 2010: Föreningen Trädgården som Livsrum och projektet ”Skörda regnvatten – till nytta och nöje i trädgården”
  • 2011: Skånefrö
  • 2012: Inget pris
  • 2013: Fredrika Gullfot, Simris alg, och Ola Jönsson, Österlenvind
  • 2014: Inget pris
  • 2015: Sven-Olof Bernhoff, Skånefrö