Skånetrafiken - tåg mellan Ystad & Simrishamn

Hej!
Hörde att ni och tomelillas komun hade gått emot Skåne trafiken när dem hade tyckt att direkt tåget bara skulle gått till ystad istället för till Simrishamn. Varför fixar inte inte så att dirkt tågets slutdestination är Ystad och låter ett annat tåg köra emellan ystad och Simrishamn som passar tåget med tiderna tåget till Malmö. Då kan man fixa så folk i Tommarp bland annat kan få en tågstation oh man hade sluppit allt krångel som händer jämnt. Just för att vissa tider kommer försvinna nu i maj.

Svar

 • Skånetrafiken - tåg mellan Ystad & Simrishamn (Feministiskt initiativ) 2018-01-19

  Hej Felicia,
  jag vet inte vilket möte du hänvisar till, där representanter från Simrishamns kommun varit negativa till att tågen skulle stanna i Ystad men vi/Feministiskt initiativ, vill se en utbyggnad av tågen så att de går oftare utan att vi för den skull ska behöva byta i Ystad. På sikt är det en ny bana över Sjöbo som är det önskvärda så vi får ner restiden till en timme i stället för som det är idag, 1,5 tim. Det skulle göra det helt ointressant att ta bilen och för miljöns skull är detta en nödvändig omställning.
  Hälsningar
  Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ

 • Skånetrafiken - tåg mellan Ystad & Simrishamn (Socialdemokraterna) 2018-01-19

  Hej Felicia!
  Tack för din fråga!
  Anledningen att Skånetrafiken ville att tåget skulle gå mellan Simrishamn till Ystad och sedan skulle man byta tåg i ystad var ju att banan mellan Tomelilla - Köpingebro var så dålig så man kunde inte hålla den utlovade hastigheten. Hade man nu som du skriver haft direkttåg mellan Simrishamn till Ystad och sedan bytt tåg så hade det för det första gjort att Trafikverket inte hade behövt lägga om spåren mellan Tomelilla o Köpingebro samt att resan hade tagit ytterligare 15 minuter till Malmö vilket säkert hade gjort att fler hade valt att köra bil till Ystad eller direkt till Malmö och antalet resenärer hade blivit färre vilket hade betytt att Trafikverket inte hade behövt lägga ny räls på Österlenbanan.
  När mötesspåret i Gärsnäs o Köpingebro är klara 2019 så ska det enligt Trafikverket bli mindre krångel.
  Med vänlig hälsning,
  Karl-Erik Olsson (S)
  Kommunstyrelsens ordförande

 • Skånetrafiken-tåg mellan Ystad & Simrishamn (Österlenpartiet) 2018-01-21

  Karl-Eriks svar är det vi varit med och tyckt till om. Vårt parti är däremot inne på att tågen ska gå över Sjöbo till Malmö och då kommer man dit på en timme. En sådan utbyggnad vill vi ha omedelbart men det ser mörkt ut. Att tåget skall stanna i Tommarp är vi också helt överens om. Restiden ökar bara någon minut för detta och drabbar bara de som bor i Simrishamn. Inga andra resenärer.

  Hälsningar Christer

 • Skånetrafien - tåg mellan Ystad och Simrishamn (Miljöpartiet) 2018-01-20

  Hej Felicia,
  Karl-Erik från Socialdemokraterna har skrivit en bra förklaring och jag vill bara tillägga att vi prioriterar en så snabb förbindelse som möjligt med både Ystad och Malmö och Lund.
  Arbetet för Trafikverket och Skånetrafiken går bättre och förutsättningarna har förbättrats, men det finns mer att göra.
  Hälsningar
  Thomas Hansson, Miljöpartiet de Gröna

Frågan är ställd till