- Hem
- Barn och utbildning
- Kulturskolan i Simrishamn och Naturskolan Österlen
Aktuellt på Kulturskolan
Som ni nog sett har regeringen beslutat att all icke nödvändig verksamhet i kommuner skall pausas från fysiska möten, fram till den 24:e januari 2021. Det betyder att:
✅Alla konst – dans- film- och cirkusgrupper startar vecka 10. Då kommer eleverna ändå att hinna få alla sina lektioner innan sommaren.
✅Kulturskolans kursverksamhet (instrument, sång) kommer inledningsvis ske digitalt från starten måndagen 18 januari. Alla sång- och instrumentalelever kommer att bli kontaktade under vecka 2 av sin lärare för att lägga upp en plan för digital undervisning.
✅Babyrytmik och körsång är helt på paus tillsvidare.
Skulle det fattas beslut om förlängning av restriktionerna så skickas ett nytt mejl via Speedadmin till alla aktiva elever och deras vårdnadshavare.
Om du/ni har några frågor så maila oss på kulturskolan@simrishamn.se eller kontakta din lärare.
Vi ställer inte in men ställer om. Denna tid kräver tålamod, acceptans och lösningsfokus av oss alla. Vi är måna om att barn, unga och vuxna ska känna sig trygga i Kulturskolans verksamhet.
Tillsammans gör vi vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt och att undervisningen kan fortsätta med kontinuitet. Ert stöd på hemmaplan är guld värt.
Vi ser fram emot att sedan få träffa alla härliga barn och ungdomar lite längre fram på terminen.
🌿Tack för er förståelse,
Ta hand om er och varandra.
Kulturskolans Julkalender 2020!
Julkalendern ligger kvar här januari ut.
Kulturskolan
Välkommen till Kulturskolan Simrishamn!
Kulturskolan Simrishamn omfattar:
- Kulturskolans ämneskurser
- Kulturgarantin i skolan
- Sommarkulturskolan
- Naturskolan Österlen

Kulturskolan Simrishamn
Följ Kulturskolan och Kulturgarantin på Facebook
Följ SommarKulturskolan på Facebook
Kulturskolan arbetar mot ett och samma mål: Barn och unga hörs och syns i Simrishamn.
Anmäl dig HÄR genom att logga in med lösenord eller bank.id.
Eller via mail kulturskolan@simrishamn.se så hjälper vi dig.
Vi använder oss av Speedadmin ett webbaserat administrationsprogram speciellt utvecklat för Musik- och kulturskolor. Här kan både lärare, föräldrar och administratörer logga in och se schema, göra anmälningar, kontrollera att ens kontaktuppgifter stämmer.
Du loggar in med ett bank-id eller med lösenord på Speedadmin och väljer Kulturskolan Simrishamn.
Länk till Kulturskolans folder:
Del 1. 2020/2021
Del 2. 2020/2021
Här kan du läsa vår folder. Den är uppdelad på två delar (0-12 år och 13-19 år) men det finns information för alla i båda delarna. Gruppundervisningen startar vecka 36 på hösten och vecka 6 på våren. (Nytt 2021 pga Corona startar vi vecka 10). Individuell undervisning och små musikensembler följer terminerna.
Våra ämneskurser
Instrument:
Från 4 år: Suzukifiol (kräver ett aktivt engagemang och deltagande från föräldrarna)
Från 6 år: Piano, Cello
Från 8 år: Fiol, Blockflöjt
Från 9 år: Saxofon, Klarinett, Tvärflöjt, Trombon, Trumpet, Gitarr, Elgitarr, Elbas, Kontrabas
Från 10 år: Trummor, Bastuba
Övrigt inom sång och musik:
Babyrytmik 6-12 månader, 13-24 månader (tillsammans med föräldrar)
Solosång 13-19 år
Stjärnkören 6-8 år
Popkören Singo 9-12 år
Röstverkstaden 13-19 år
Musikteori (avgiftsfritt och erbjuds dig som redan spelar ett instrument)
Singer-Songwriter 12-15 år
Cirkus:
Cirkus 6-8 år
Cirkus 9-12 år
Cirkus 13-19 år
Konst/Film/Foto:
Konst 6-8 år Simrishamn
Konst 9-12 år Simrishamn
Konst 10-12 år Gärsnäs
Film/TV/Animation 10-16 år
Foto 12-15 år
Dans:
Barndans 2-3 år
Barndans 4-5 år
Förberedande balett 6-8 år
Dansmix 6-8 år
Street 6-8 år
Dansmix 9-12 år
Balett 9-12 år
Street 9-12 år
Jazz 9-12 år
Dansmix 13-19 år
Orientalisk dansmix 13-19 år
LatinJazz 13-19 år
House 13-19 år
Balett 13-19 år
Street 13-19 år
Contemporary/Modern dans 13-19 år
Barn och unga hörs och syns i Simrishamn.
Kulturgarantin i Simrishamn är en modell för kultur i skolan som inspirerat många kommuner sedan starten 2005. Den grundas helt på barnkonventionen och skolans styrdokument. Ett tydligt fokus på barns lika rätt till kultur formar elevens garanti: bästa möjliga förutsättningar för barns och ungas tillgång till kultur – både som skapande och som kulturupplevelser.
Här kan du läsa vår folder ”Skolutveckling med Kulturgarantin”
Syftet med Kulturgarantin är att vidga kulturbegreppet och synliggöra de konstnärliga språken som en del av våra liv och som ett verktyg för att levandegöra undervisningen. Den gemensamma upplevelsen kan bli en utgångspunkt för samtal om till exempel identitet, känslor och värderingar.
Ett tydligt barnperspektiv, tillit till kulturens kraft och till den växande människans möjligheter är grunden för en levande Kulturgaranti med eleven i fokus.
Struktur och långsiktighet i modellen ger utrymme för en skapande process och kreativ utveckling hos den enskilda eleven och ger konkreta förutsättningar för kultur som en del av skolans vardag.
Kulturgarantin gäller samtliga elever från förskoleklass till och med årskurs 9 inklusive särskola, träningsskola och förberedande klass. Den ingår även i kommunens integrationsarbete gällande barn och unga. Att alla elever omfattas och att kulturämnena återkommer under skoltiden ger möjlighet till progression och utveckling pedagogiskt och individuellt både för lärare och elever.
Alla elever från förskoleklass till och med årskurs 9 tar varje läsår del av en upplevelse – till exempel en föreställning, utställning, film eller konsert – och arbetar i klassrumsmiljö kring upplevelsen med kulturpedagog och ordinarie lärare.
Kulturpedagoger och skolornas personal möts kontinuerligt i erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling för att integrera kulturpedagogik i skolans vardagliga arbete.
Kulturgarantin i Simrishamn har tre grundpelare och eleven i centrum
Upplevelse
Kulturupplevelsen ska vara av professionell art och hålla en hög kvalitet. Det kan vara en teaterföreställning, film, konstutställning, dansföreställning, konsert eller ett författarbesök beroende på årskurs. Valet av vilken föreställning/film/författare vi köper in till skolorna sker i samarbete mellan lärare, kulturpedagoger och elever.
Möte med kulturpedagog
Upplevelsen för- och/eller efterarbetas i klassen med kulturpedagog och ordinarie lärare. Här ges utrymme för eleven att tänka efter, reflektera och själv uttrycka sig.
Kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte
Skolornas pedagoger och kulturpedagogerna för en dialog om hur arbetet ska se ut. Minst tre schemalagda möten per läsår för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling och därutöver handledning och kunskapsöverföring på plats i klassrummet.
Kontinuitet
Kulturpedagogiska enheten är permanent verksamhet. Fast anställda pedagoger arbetar inom Kulturgarantin och Kulturskolan. För grundskolans del ger det kontinuitet och långsiktighet i hur eleverna kommer får ta del av kultur som upplevelse och kultur som språk och verktyg. Varje skolår knyts till ett kulturämne som sedan återkommer minst en gång under elevernas grundskoletid. På så sätt kan både elever och lärare vidareutvecklas inom kulturämnena. De elever som vill ha och lära ännu mer har möjlighet att göra det på fritiden i Kulturskolan.
Dialog och samarbete
Kulturpedagogiska enheten ligger under barn- och utbildningsförvaltningen som en av flera skolenheter. Det underlättar dialog och samarbete med skolornas ledare och lärare. Kultur blir en del av skolans värld och inte något som kommer utifrån.
Förankring i skolans arbete
Arbetet i Kulturgarantin utgår från mål i lokala skolplanen och läroplanen kombinerat med erfarenheter från kulturpedagogiskt arbete och i dialog med personal inom skola och barnomsorg.
Utvärdering och utveckling
Kulturgarantin är en elevernas garanti. Med grund i politiskt fattat beslut och i dialog med skolornas personal finns både en kontinuitet och plattform och möjlighet till ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Kulturpedagogerna är lyhörda för elevernas reflektioner och lärarnas synpunkter och planering. Mer formella utvärderingar görs vid läsårsslut.
De elever som vill vidareutveckla sig inom ett ämne har möjlighet till det inom Kulturskolan.
På Kulturpedagogiska enheten finns fast anställda pedagoger inom:
Dans Film Foto Musik Sång Konst Drama Litteratur och cirkus
Kulturgarantin stöds med statliga medel från Kulturrådet: Skapande Skola
Här kan du läsa vår folder ”Skolutveckling med Kulturgarantin”
Under fyra sommarveckor erbjuds alla barn och unga, 6-19 år, fri tillgång till utvecklande och kreativ fritid med cirkus, dans, musik och konst.
För att alla ska ha möjlighet att delta är det kostnadsfritt och utan föranmälan, med aktiviteter både i centrala Simrishamn och uppsökande verksamhet i byarna.
Sommarkulturskolan, som är en satsning från Simrishamns kommun, vilar på Barnkonventionens värdegrund och är en viktig mötesplats för många barn och unga.
Sommaren 2021 kommer vi att ha Sommarkulturskola
28 juni – 22 juli, med reservation för ändringar.
Följ Kulturskolan och Kulturgarantin på Facebook
Följ SommarKulturskolan på Facebook

Kungen av Sommarkulturskolan
Naturskolan Österlen
Till Naturskolan kommer elever från förskola till och med gymnasium för att lära mer om natur och miljö i en spännande och varierande omgivning alldeles intill Östersjön, Stenshuvuds nationalpark och Kiviks musteris äppelodlingar.
Vad är en naturskola?
En naturskola fungerar som ett pedagogiskt stöd för andra skolor. Hit kommer klasser för att ha undervisning i en miljö som främjar upptäckarlust. Mycket fokus ligger på ett aktivt lärande genom alla sinnen. Vi tillämpar utomhuspedagogik, där praktik och teori varvas.
Vi gör även skolbesök och kan hitta på aktiviteter i er närmiljö.
Varför finns naturskolan?
Simrishamn har valt att satsa på naturskolan och utomhuspedagogik eftersom forskning visar att det finns många fördelar med utomhuspedagogik. Bland annat genom förbättrade studieresultat, ökat fysiskt och psykiskt välbefinnande och en ökad naturförståelse.
Alla elever i Simrishamns kommunala grundskola besöker naturskolan varje läsår enligt modellen Gröna nyckeln.
Här kan du läsa mer om naturskolor. http://www.naturskola.se
Gröna nyckeln innebär att alla elever från förskoleklass till och med årskurs 9 i Simrishamns kommunala skolor besöker naturskolan åtminstone en gång per läsår.
Varje årskurs har ett specifikt program som är väl förankrat i skolans läroplaner. Fokus ligger på de naturvetenskapliga ämnena, men flera andra ämnen berörs.
Syftet med Gröna nyckeln är att:
• Bidra till ökad måluppfyllelse i skolan.
• Förmedla inspiration och kunskap för att nå ett hållbart samhälle.
• Ge elever verktyg för att kunna ta ställning i frågor som rör miljö och samhälle.
• Bidra till att ge elever ett lustfyllt och undersökande arbetssätt där alla sinnen aktiveras.
• Främja demokratiska värderingar och människors lika värde.
• Bidra till att elever förstår sin omvärld och kan se sammanhang.
Det övergripande syftet är att stärka barn och elever som tänkande individer och ge dem verktyg för att bidra till en hållbar utveckling – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Det kostar ingenting för Simrishamns kommunala skolor att besöka naturskolan. Grupper från friskolor och andra kommuner är välkomna att ta del av naturskolans aktiviteter mot en avgift.
Om ni vill boka in ett besök med er klass så skräddarsyr vi ett program utifrån era önskemål, ålder på eleverna och årstid. Vi kopplar gärna era upplevelser på naturskolan till det ni arbetar med i skolan. Våra teman är ofta ämnesöverskridande och samarbetsövningar är ofta ett inslag. All undervisning på naturskolan är kopplad till skolans kursplaner för att ni ska få ut så mycket som möjligt av ert besök.
Exempel på teman:
• Havet – studera livet i havet med vadarstövlar, håv och vattenkikare.
• Småkryp – se vad som gömmer sig under stock och sten. Hur många ben har en gråsugga egentligen och gör de någon nytta?
• Äventyrsvandring i Ronjas fotspår – en spännande vandring där vi hjälper Ronja och Birk att klara sig ensamma i skogen.
• Fåglar – hur klarar fåglarna vintern och hur kan de egentligen flyga? Vi gör fågelmat och tittar på fåglar med kikare.
• Humlan – hur lever humlan och vilken nytta gör den? Vi går på humlejakt med håvar för att studera humlan på nära håll.
• Äpplet – vi gör must och lär oss om ekosystemtjänster och hållbar odling. Vi besöker även en ekologisk äppelodling.
• Växter – vandring för att studera hur växtligheten skiljer sig åt i olika naturtyper. Människans användning av växter då som nu. Fotosyntesen, växthuseffekten och växters uppbyggnad.
• Eld – fysik och kemi kring eld, kolets kretslopp och eldens historiska betydelse. Kniv- och eldsäkerhet och vi gör upp våra egna eldar med eldstål. Vi täljer grillpinnar som vi sedan använder för att grilla pinnbröd som vi bakat.
• Hållbar konsumtion – Varför är avfall ett problem? Hur leder våra konsumtionsvanor till avfall, vad händer med avfallet, och vad man själv kan göra?
• Ekologiska fältstudier – upptäck Stenshuvuds nationalpark.
• Hållbar energi – med koppling till FN:s globala mål nr 7 lär vi oss mer om vad som är hållbar energi och eleverna får själva presentera olika energisystem och resonera kring miljöpåverkan
• Ekosystemtjänster – vi fördjupar oss i innebörden av ekosystemtjänster och hittar egna ekosystem i naturen. Varför är de värdefulla och vad händer om de försvinner?
• Heden – vi lär oss om den speciella naturtypen heden i nationalparken. Vi gör fältstudier och inventerar vilka arter som finns genom två olika metoder.
• Boka ert besök genom att skicka e-post. Vi är ofta ute och svarar därför inte alltid i telefonen. Givetvis ringer vi upp om ni lämnar ett meddelande. Naturskolan är öppen året runt.
• Simrishamns kommunala grundskola besöker naturskolan kostnadsfritt. Detta gäller även för fritidshem.
• För övriga klasser kostar det 700kr per timme, eller 3500kr för en hel dag. Det går även bra att övernatta på naturskolan utan extra kostnad.
• Kläder efter väder
Eftersom vi tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus på naturskolan är det viktigt att alla elever har bra kläder och skor. I värsta fall finns torkskåp och en kamin som kalla elever kan värma sig.
• Äta på naturskolan
Det finns flera alternativ om ni vill äta under er vistelse på naturskolan.
– Ni kan ta med mat från skolan.
– Ni kan grilla.
– Ni kan laga mat i naturskolans kök.
– Ni kan äta på Restaurang Kärnhuset på Kiviks Musteri.
Det finns tallrikar, glas och bestick att låna på naturskolan.
Naturskolan ligger intill Östersjön, Stenshuvuds nationalpark och Kiviks musteri. Huset byggdes 2015 och är ljust och fint. Här finns en stor lektionssal med bord och stolar, en myshörna med soffa, fåtöljer och en kamin. Det finns också ett lite mindre rum där elever kan övernatta, fem toaletter och tre duschar. Köket ligger i anslutning till lektionssalen och är fullt utrustat. Ovanför köket finns ett litet loft med utsikt över lektionssalen. Här finns det fåtöljer och ett litet skrivbord.
På tomten finns stora gräsytor med möjlighet till tältning. Här finns också en hinderbana och ett skogsparti intill havet. Intill naturskolan i nationalparken finns en grillplats. Här finns många olika naturtyper såsom lövskog, betesmarker, ängar, dammar, ljunghed, sandhed, alekärr och mosse. Vi har även möjlighet att studera musteriets äppelodlingar.
Utomhuspedagogik är ett arbetssätt där platsens betydelse lyfts fram och där processer studeras i sitt rätta sammanhang. Behovet av dessa förstahandsupplevelser ökar i en alltmer stillasittande livsstil. Utomhuspedagogik handlar även om att varva teoretisk kunskap med praktisk. Växelverkan mellan teori och praktik medför att fler kan ta till sig undervisningen på ett lustfyllt sätt.
Utomhuspedagogik förbättrar studieresultat och självkänsla
• Utomhuspedagogik påverkar undervisningen genom ökad koncentrationsförmåga, minne, personlig och social utveckling. Detta kan i sin tur medföra en ökad studiemotivation, kreativitet, samarbetsförmåga, samt förbättrad självkänsla och en hälsosammare livsstil.
• Elever som undervisas i en naturlig miljö presterar bättre i matematik, naturvetenskap, läsning och samhällskunskap.
• Ökad fysisk aktivitet har påverkan på skrivförmåga, läsförmåga, rumsuppfattning och taluppfattning.
• Utemiljön kan användas för att främja social kompetens, entreprenörskap, förståelse för hållbar utveckling samt skapa mening i skolarbetet.
• Undervisning som växlar mellan inomhus- och utomhusaktiviteter leder till mer bestående kunskaper.
• Utomhusundervisning främjar inflytande, delaktighet, reflektion och kreativt skapande.
• Utomhusundervisning jämnar ut skillnader mellan hög- och lågpresterande elever genom att utomhusundervisningen tilltalar elever med låg studiemotivation.
• Utomhuspedagogik ökar inlärningsförmågan.
Utomhuspedagogik ger ökad naturförståelse
• Elever får en ökad miljömedvetenhet och större känsla för lokalsamhället om de har exponerats regelbundet för natur.
• Elever som blir introducerade för naturbaserade aktiviteter i tidig ålder får en förståelse och engagemang för natur och miljö som vuxna. Detta är en grundförutsättning för en hållbar utveckling.
• Tillgång till naturområden behövs för att utveckla en förståelse för ekologiska samband och en ekologisk medvetenhet.
Utomhuspedagogik förbättrar elevers hälsa
• Regelbunden utevistelse förbättrar elevers mentala hälsa, ger ökad emotionell kontroll och impulskontroll, samt motverkar beteendeproblem. Detta gäller såväl elever med diagnoser såsom ADHD, som övriga elever.
• Utomhuspedagogik ger ökat självförtroende, bättre förmåga att fatta beslut och samarbetsförmåga.
• Utomhuspedagogik förbättrar elevers sociala relationer på flera sätt, bland annat genom ökad aktivitet.
• Vistelse i naturen minskar bland annat aggressioner, ger bättre sömn och låter hjärnan återhämta sig.
Här kan du läsa mer om utomhuspedagogik. http://www.utenavet.se/pd.php?id=72
Kontakta Kontakt Simrishamn
Telefonnummer: 0414-81 90 00
E-post: kontakt@simrishamn.se