Information från Barn- och utbildning
Här hittar du information om skolnärvaro och skolplikt, tilläggsbelopp och information om ansökan om att starta fristående verksamhet.
Google Translate enables automatic translation of all text on this website. The site is therefore not responsible for the correctness of the translation.
Här hittar du information om skolnärvaro och skolplikt, tilläggsbelopp och information om ansökan om att starta fristående verksamhet.
Alla skolor och förskolor har enligt skollagen en skyldighet att ge särskilt stöd åt barn och elever. Resurser för detta är inkluderat i grundbeloppet.
Kommunala och fristående förskolor och skolor kan söka ekonomiskt bidrag (tilläggsbelopp) för barn och elever i omfattande behov av särskilt stöd och för extraordinära stödinsatser. För att tilläggsbelopp ska beviljas, krävs det att behovet av stödåtgärderna är omfattande, kontinuerliga och varaktiga.
Vid tidpunkten för ansökan är det alltid barnets eller elevens individuella stödbehov som är underlag för bedömning av tilläggsbelopp. Kostnaderna ska vara kopplade till det enskilda barnet eller eleven och ha samband med dennes extraordinära stödbehov samt förutsättningar för att kunna delta och tillgodogöra sig lärandesituationer samt fullgöra sin skolgång. Ett barns eller elevs diagnos är i sig inte utslagsgivande.
Barnet eller eleven har rätt att få insatser och det stöd som den behöver utifrån sitt behov oavsett om tilläggsbelopp beviljas eller inte, vilket innebär att rektor ska tillhandahålla det stöd som ansökan beskriver.
Det är förskolans eller skolans rektor som ansöker. Det går bara att ansöka för barn och elever som är folkbokförda i Simrishamns kommun. Det är den enskilde huvudmannen som har ansvar för att visa att barnet eller eleven har rätt till tilläggsbelopp.
Du ansöker via nedanstående länk
Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt. Skolplikten börjar i förskoleklassen. Alla barn som omfattas av den allmänna skolplikten har rätt till kostnadsfri utbildning i allmän skola. Skolplikt gäller inte för barn som varaktigt vistas utomlands eller vars förhållande är sådant att det uppenbarligen inte kan begäras att de ska gå i skolan. Om så är fallet krävs ett formellt beslut om skolpliktens upphörande.
Hemkommunen, där barnet är folkbokfört, ska se till att ett skolpliktigt barn får utbildning enligt skollag och läroplaner. Huvudmannen ska se till att en elev fullgör sin skolgång. Det betyder att kommunen kommer att kontakta dig om vi ser att ditt barn inte är antagen till någon skola.
Ett barn som omfattas av skolplikten ska delta i utbildningen om eleven inte har giltiga skäl att utebli. Undantag från principen om skolplikten finns. En elev får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas. Är frånvaron lång och inte kan beviljas finns möjlighet att ansöka om att fullgöra skolplikten på annat sätt.
Den som har vårdnaden av ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt. Om en elev uteblir från den obligatoriska verksamheten utan giltiga skäl ska rektor informera vårdnadshavare. För att underlätta samarbetet mellan skolan och hemmet ska vårdnadshavare informera skolan om planerad bortavaro från skolan i så god tid som möjligt.
Samtliga grundskolor och grundsärskolor, både kommunala och fristående, är skyldiga att rapportera frånvaro till barn- och utbildningsförvaltningen för de elever som är folkbokförda i Simrishamns kommun.
Mer information finns att läsa på Skolverkets hemsida.
Fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg
I Simrishamns kommun hanterar barn- och utbildningsnämnden godkännanden, beslut om rätt till bidrag samt tillsyn av fristående förskolor, fristående fritidshem utan anknytning till grundskola samt pedagogisk omsorg som drivs av enskild huvudman.
För att få veta mer om hur ansökningsförfarandet går till eller hur en tillsyn går till, kontakta registrator på barn- och utbildningsförvaltningen via Kontakt Simrishamn.
Syftet är att utveckla ett hållbart jämställdhetsarbete som leder till att varje individ kan utvecklas utan att påverkas av hur genus konstrueras socialt och kulturellt.
Målet är att alla som kommer i kontakt med barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet ska bemötas på ett garanterat jämställt sätt.
Värdegrund i förskola och skola
Värdegrundsarbetet sker överallt och hela tiden. Barn och elever ska känna sig trygga och få vara som de är. De ska kunna påverka sin egen skolsituation genom delaktighet och inflytande och samtidigt utveckla demokratiska kompetenser som kritiskt tänkande och reflektion.
De grundläggande värden som skolans och förskolans värdegrund omfattar ligger i linje med de värden som vårt demokratiska samhälle vilar på.
Värdegrunden omfattar
Det är dessa värden som ska förmedlas och gestaltas. All personal ska också främja aktning för människans egenvärde och vår gemensamma miljö.
Systematiskt arbete för jämställdhet
Jämställdhet är inte något som kan tas om hand enbart av en särskilt ansvarig eller av ett särskilt projekt. Det måste bäras av alla som en integrerad del i det vardagliga arbetet. För detta krävs kunskap och ett systematiskt arbete.
Jämställdhetsperspektivet kan på olika sätt vara en del av det systematiska kvalitetsarbetet. Utifrån kvalitetshjulet ovan kan olika områden följas upp, kartläggas, analyseras, åtgärdas och genomföras. I beskrivningen av kvalitetshjulet finns frågor utifrån olika områden som kan vara relevanta för ett jämställdhetsarbete.
Jämställdhet i förskola och skola
Det är förskolans och skolans uppdrag att se till att alla barn och elever, oavsett könstillhörighet, får pröva och utveckla sina förmågor och sina intressen. Alla barn och elever, både flickor och pojkar, har också rätt till en utbildning fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Jämställdhet behöver genomsyra alla de möten som förskolans och skolans vardag består av. Samtidigt behöver arbetet ske systematiskt – i undervisningen, i det systematiska kvalitetsarbetet och i likabehandlingsarbetet.
Jämställdhet – både kunskap och relationer
Det kan vara svårt att upptäcka brist på jämställdhet och svårt att veta hur detta kan mätas och förstås. Jämställdhetsarbetet handlar både om sociala relationer och om perspektiv på undervisningen och ämnesdidaktiken. Det handlar både om de föreställningar vi är bärare av, om kommunikation, om jämställdhet som kunskap i sig och om jämställdhetsperspektiv i alla skolans ämnen. Arbete med jämställdhet har ett värde i sig utifrån förskolans och skolans värdegrund och demokratiuppdrag men det är också en förutsättning för att lyckas med kunskapsuppdraget.
De viktiga aktiviteterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet är undersökning – riskbedömning – åtgärder – kontroll.
Delar av arbetsmiljölagen gäller även för elever i grundskolan och gymansieskolan, men inte för barn i förskolan och elever i fritidshemmet.