Länktips

Här har vi samlat tips på olika länkar dit du kan vända dig för att få stöd och hjälp.

Sjukvårdsupplysningen 1177
Om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver råd av en sjuksköterska ring sjukvårdsupplysningen 1177. Sjukvårdsrådgivningen är öppen dygnet runt. Vid akuta fall ring alltid 112.
Telefon: 1177

Sjukvårdsupplysningen 1177 om diagnoser och besvär
Man kan drabbas av många olika slags problem som påverkar ens liv, hälsa och skola. Här presenteras några vanliga diagnoser och tillstånd. Det är bra att skaffa sig mer kunskap för att förstå sig själv, sitt problem och var man kan söka hjälp.
Telefon: 1177

Barnens rätt i samhället (BRIS)
Till BRIS  kan alla under 18 år skriva eller ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Inget problem är för stort eller för litet. Du kan till exempel skriva/ringa om du känner dig ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med eller få råd av någon vuxen. BRIS betalar samtalet och det syns inte heller på telefonräkningen att man har ringt.
Telefon: 116 111

Barnombudsmannen
Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen.

Koll på soc
Du har rätt att må bra. Som barn och unga har du rätt till någon som tar hand om dig. Du har rätt att vara trygg och få en god fostran. Du ska behandlas med respekt. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller ställa orimliga krav, säga taskiga saker, håna eller hota dig. Alla barn ska ha någon vuxen som tar hand om dem, en vårdnadshavare. Oftast är det dina föräldrar som är dina vårdnadshavare.

På sidan Koll på soc kan du bland annat få veta hur det ska vara hemma och vad du kan göra om du inte har det så,  om du själv gör saker som inte är bra m.m. Här finns också information om vilken hjälp du kan få av socialtjänsten.

Barn- och ungdomslinjen på Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Inspektionen för vård och omsorg, IVO är en myndighet som har tillsyn över verksamhet enligt LSS, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Barn och unga inom vård och omsorg kan vända sig till Ivos Barn- och ungdomslinje för att:

  • Fråga om sina rättigheter
  • Berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården

Barn och unga kan ringa, mejla eller chatta anonymt med oss.

Jourhavande kompis (Röda Korset)
Jourhavande kompis är en verksamhet inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Personer under 25 år kan chatta om vad som helst, det kan handla om kärlek, mobbing, ensamhet eller familjesituationen.

Kuling.nu
Mötesplats för dig som har en förälder med psykisk sjukdom. Här finns chatt, forum och information.

Livlinan
Livlinan ger stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. På sajten kan du ställa frågor anonymt och ta del av andras erfarenheter och läsa om vad det finns för hjälp att få.

Maskrosbarn
Maskrosbarn är en förening som arbetar med att stödja unga som lever eller har levt i familjer där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa. Maskrosbarn startades av två tjejer som själva har erfarenheter av förälder med missbruk och/eller psykisk sjukdom.

UMO – ungdomsmottagningen på nätet
UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du hitta information om allt som kan vara intressant för dig som är ung; sex, hälsa, droger, relationer, självskadebeteende, ätstörningar och mycket annat.

RFSL Ungdom
RFSL Ungdom är ungdomsförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Tjejzonen
Tjejzonen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12 -25 år genom enskilda stödsamtal via våra chattar.

Ungdom.se, för dig som är ung och vill förändra världen
En av Sveriges största webbplatser för ungdomar. Här kan du prata med andra ungdomar i deras forum, läsa artiklar och intervjuer, ställa frågor till deras stödpanel om allt möjligt m.m.