Simrishamns skolbibliotek

Våra skolbibliotekarier samarbetar i ett team för skolbibliotekens utveckling och service.

För dig som är elev

När du börjar på någon av Simrishamns kommunala skolor så hjälper skolbibliotekarien dig att få ett lånekort. Lånekortet kan du använda på alla våra skolbibliotek, även när du byter skola. Via Skolon och med din Google-skolinloggning kan du logga in i skolornas bibliotekskatalog och låna om böcker innan de är försenade, reservera böcker eller göra listor på böcker. Har du frågor om bibliotekskatalogen eller dina lån så kontakta din skolbibliotekarie.

Länk till skolornas bibliotekskatalog : Welib

Du kan även använda ditt lånekort på folkbiblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup samt på Simrishamns bokbuss. När du lånar på folkbiblioteken gäller deras låneregler.

Med ditt lånekort har du tillgång till allt som Simrishamns bibliotek har att erbjuda, som e-ljudböcker, e-böcker, strömmad film och många bra länkar.

Länk till Simrishamns bibliotekskatalog : Arena

Låneavtal 

Om du vill få låneavtalet översatt till annat språk, så kontakta din skolbibliotekarie.

Låneavtal för barn (under 18 år)

Låneavtal för vuxna (fyllt 18 år)

Lyssna på böcker

Om du har svårt att läsa tryckt text, exempelvis vid dyslexi eller synskada, så har du rätt att få inloggning till Legimus. Något intyg behöver du inte visa upp, men ett avtal måste skrivas under och lämnas till skolbibliotekarien.

Avtal för att använda Legimus

Skolorna har även Inläsningstjänst och Polylino där du som elev direkt kan logga in och lyssna på och läsa många olika böcker.

För dig som är pedagog

Arbetar du som pedagog på någon av Simrishamns skolor? Då kan du få ett lånekort av din skolbibliotekarie. För att logga in i Welib ska du som personal gå in under ”Administratör” och logga in med lånekort/personnummer och pin-kod. Har du frågor om bibliotekskatalogen eller dina lån? Hör då av dig till din skolbibliotekarie.

Du får gärna ansöka om ett lärarlånekort, så att du kan låna böcker till dig själv eller till din klass. Det är då skolan du arbetar på och inte du själv som privatperson som då ytterst ansvarar för lånen. Skolbibliotekarierna hjälper dig också med böcker till klass- eller gruppuppsättningar och böcker till olika teman.

Lärarlånekortet gäller även för Simrishamns bibliotek och Skoldepån. Låneavtalet lämnas till skolbibliotekarien.

Låneavtal för pedagoger

Skoldepå

Vi har en Skoldepå som du som pedagog direkt kan låna böcker ifrån, antingen genom egna besök på Simrishamns bibliotek eller genom att kontakta Skoldepån som skickar bokkassar till skolorna med kommunens postgång.

Skoldepån tar emot inköpsförslag! För frågor om Skoldepån går det även bra att kontakta skolbibliotekarierna.

Fjärrlån

Behöver du som pedagog hjälp med kurslitteratur kan du be om fjärrlån när du är inloggad i folkbibliotekens bibliotekskatalog (Arena). Fråga skolbibliotekarien om du behöver hjälp.