Familj och relationer
Som ung har du rätt till omvårdnad och skydd. Du har rätt att utvecklas i samspel med människor som kan förstå dig och dina behov. Du har rätt att mötas av kärlek och respekt.
Google Translate enables automatic translation of all text on this website. The site is therefore not responsible for the correctness of the translation.
Som ung har du rätt till omvårdnad och skydd. Du har rätt att utvecklas i samspel med människor som kan förstå dig och dina behov. Du har rätt att mötas av kärlek och respekt.
Ibland kan man känna att ens föräldrar har höga krav och förväntningar på hur man ska vara, som inte stämmer överens med hur man själv vill vara.
Det är inte konstigt att bli arg på sina föräldrar ibland
Ju äldre du blir, desto mer frihet vill du ha rätt till. Du behöver också ta mer och mer ansvar, som att hjälpa till hemma. Ibland kan man känna att ens föräldrar har höga krav och förväntningar på hur man ska vara, som inte stämmer överens med hur man själv vill vara.
Du kan:
Prata med dina föräldrar. Om du tycker det är jobbigt kan du skriva ett brev till dem där du berättar hur du känner. Du kanske kan behöva sätta dig in i din förälders situation samtidigt som hen behöver sätta sig in i din?
Du kan ta kontakt med BRIS om du vill prata anonymt med någon. Om situationen får dig att må dåligt kan du ta kontakt med skolkurator och skolsköterska eller kontakta en kurator på Umo.
Om du känner dig hotad kan du prata med en vuxen du litar på som kan hjälpa dig att polisanmäla.
Om du är i en kritisk situation kan du ringa 112, då blir du kopplad till polisen eller socialjouren som är skyldiga att hjälpa dig i en nödsituation.
Ekonomiska problem kan skapa en situation som gör att du växer upp med mycket begränsade ekonomiska resurser.
Det kan innebära att din familj har svårigheter att få pengarna att räcka till sådana saker som mat, hyra, el och kläder.
Det är kommunen du bor i som har det yttersta ansvaret för att du och din familj får det stöd och den hjälp som ni behöver för att ni ska känna trygghet. Alla kan få problem med ekonomin under längre eller kortare perioder.
Att ha en förälder, ett syskon eller en släkting som missbrukar kan vara väldigt jobbigt.
Missbruket förändrar ofta människor och de kan göra eller säga saker som de aldrig skulle annars. Därför är det ytterst viktigt att ta kontakt med en vuxen eller en myndighet för att både du och den som missbrukar ska få hjälp.
Det är inte din skuld
Lägg aldrig skulden på dig själv, det är inte ditt fel att någon i din familj missbrukar! Kontakta någon som kan hjälpa dig. Detta kan göras via socialtjänsten eller skolan. I Kontaktrutan finns länkar till mer information och kontaktuppgifter till personer som kan hjälpa dig i din situation.
Här kan du läsa mer om att bo med en missbrukare:
http://www.umo.se/Familj/Att-bo-med-en-vuxen-som-dricker-eller-anvander-droger/
Du har rätt att bestämma över din egen kropp och din egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen.
Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt.
Alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja, är sexuella övergrepp.
Du bestämmer över din kropp
Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen.
Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att göra sexuella handlingar på ett annat barn mot dess vilja.
Exempel på sexuella övergrepp:
Källa: UMO
Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa är att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Ofta blir det bra, även om det kan ta tid.
Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är olika.
Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg. Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så. Det är aldrig sant. Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv.
Vid skilsmässa behöver man kanske flytta, byta skola eller bestämma med vem man ska bo och när. Man kan lätt känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det.
Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa till om man inte har det bra. Ta kontakt med kurator på din skola om du vill ha någon att prata med.
Källa: UMO
Att bli illa behandlad eller att vara ett offer för våld är aldrig acceptabelt.
Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men råkar du ut för det finns hjälp att få på olika sätt. Det kan kännas svårt att hålla jobbiga erfarenheter för sig själv, och du ska inte behöva göra det.
Våld kan innebära sparkar, slag, knuffar eller annan fysisk kontakt som är obehaglig. Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.
Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om man ofta får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova, om någon i familjen tar ens pengar eller om man inte får omtanke och kärlek. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.
Fysiskt våld är aldrig okej, därför bör du alltid ta kontakt med en vuxen ifall du eller någon annan utsätts eller har blivit utsatt för det. Första stegen:
Källa: UMO