Våld i familjen

Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men råkar du ut för det finns hjälp att få på olika sätt. Det kan kännas svårt att hålla jobbiga erfarenheter för sig själv, och du ska inte behöva göra det.

Våld kan innebära sparkar, slag, knuffar eller annan fysisk kontakt som är obehaglig. Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om man ofta får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova, om någon i familjen tar ens pengar eller om man inte får omtanke och kärlek. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.

Fysiskt våld är aldrig okej, därför bör du alltid ta kontakt med en vuxen ifall du eller någon annan utsätts eller har blivit utsatt för det. Första stegen:

  • Prata med den eller dem som skadar dig och uttryck hur du känner.
  • Prata med en vuxen.
  • Ta kontakt med din skolkurator eller skolsköterska.
  • Är hoten grova bör du kontakta polis och göra en anmälan.

Källa: UMO

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close