- Hem
- Barn och utbildning
- Ung i Simrishamn
- Om du inte mår bra
- Våld och kränkningar
Det är relativt vanligt att ungdomar vid något enstaka tillfälle begår brott. Men det är ett fåtal unga som står för det mesta av brottsligheten bland ungdomar.
De som begår många brott har relativt ofta problem både i skolan och hemma. De umgås ofta med andra ungdomar som begår brott och de har en tillåtande attityd till att begå brott.
När man fyller 15 år blir man straffmyndig vilket betyder att man kan bli straffad om man begår ett brott. Ungdomar kan dömas till exempelvis böter och ibland till fängelse.
Om man gjort något brottsligt har man som ungdom möjlighet att genom socialtjänstens hjälp få träffa den som drabbats för att prata igenom händelsen. Detta kan kännas bra både för den som begått brottet och för den som drabbats. Detta kallas medling.
Om man har någon i familjen som gjort något brottsligt eller hamnat i fängelse kan det kännas bra att få prata med andra jämnåriga som har samma erfarenhet. Det kan du få i barngruppen Macken.
Källa: BRÅ
Om du eller någon du känner har blivit utsatt för mobbning, ska du vända dig till någon vuxen för att få hjälp.
Det kan vara en lärare, skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan du har förtroende för.
Nätmobbning är fortfarande ganska nytt men blir vanligare. Även fast mobbningen sker på nätet är det minst lika allvarligt som andra former av kränkningar. Tveka därför inte att ta kontakt med någon vuxen om du, eller någon du vet, utsätts för nätmobbning!
Tips: Blockera den eller dem som utsätter dig för mobbning på nätet. De flesta sidorna som Facebook, Twitter och Instagram har en funktion där du kan blockera en profil och hindra den från att ta kontakt med dig.
Att känna sig kränkt av på grund av någon annan är något de flesta har upplevt. Det behöver inte alltid vara med mening, men det finns personer som sårar andra medvetet för att må bättre själva.
Det första är att försöka ignorera det personerna säger och komma ihåg att du är bra och värdefull precis som du är! Det är tyvärr inte alltid så lätt att bara strunta i mobbaren och om det går för långt är det viktigt att du berättar för någon.
Tips: Prata med en vuxen du känner dig trygg med. Det kan vara en förälder, skolsköterska, kurator eller ett äldre syskon. Gå inte och bär på problemen själv! Det brukar ofta kännas bättre när man pratar ut med någon man litar på som kan ge stöd.
Om du eller någon du känner har blivit utsatt för våld, ska du vända dig till någon vuxen för att få hjälp.
Det kan vara en lärare, skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan du har förtroende för.