Världstoalettdagen – detta ska du inte spola ner i toaletten

Världstoalettdagen – detta ska du inte spola ner i toaletten

Varje år uppmärksammar Svenskt vatten "världstoalettdagen" genom olika kampanjer. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har. 

2018-års kampanj handlar om papper som inte är toalettpapper. Använd hashtags #slutafulspola och #världstoalettdagen i sociala medier.

Världstoalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett. I år är den 19 november datumet för denna dag.

Världstoalettdagen ger oss tid för eftertanke kring våra toaletter i Sverige. Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Ändå behandlar vi i alltför hög utsträckning våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner.

Toalettvett:

  • Fulspola – Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.
  • Fultorka – Att torka sig med något annat än toalettpapper.

Sluta fulspola – bästa tipset:
Ha alltid en papperskorg i närheten av toalettstolen. Där ska du kasta hushållspapper, våtservetter, hår och annat skräp. Hushållspapper, våtservetter och hår löses inte upp i vatten och orsakar ofta stopp i ledningsnätet.

Detta får du spola ned i toaletten:
Allt som kommer från kroppen KBT – kiss, bajs och toalettpapper.

Mer information finns på svenskt vattens hemsida.

Läs även på vår hemsida under vanliga frågor och svar.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close