Miljöpris för 2018 tilldelat restaurang Jord och Bord

Miljöpris för 2018 tilldelat restaurang Jord och Bord

Miljöpriset i Simrishamns kommun går till restaurangen Jord & Bord för sitt mångåriga engagemang i strävan att erbjuda lokalt och giftfritt odlade råvaror serverade i sina fantasirika vegetariska rätter.

Motiveringen lyder: ”Paret Jon Lindberg och Giovanna Torres lagar fantasirik och god vegetarisk mat av råvaror de till stor del odlar i sin egen trädgård. Givetvis gift- och kemikaliefritt. När man äter hos dem så inspireras man till och blir nyfiken på vegetarisk kost, vilket är ett bra val för miljön. Man inspireras även till att odla grönsaker giftfritt hemma i egen täppa vilket också är en god insats för miljön. Jord & Bord är värda miljöpriset dels för den miljövänliga verksamhet i trädgårdsodling och restaurangkök, dels för den inspiration gästerna får med sig som ringar på vattnet. Kropp och själ mår bra efter ett besök i den lilla restaurangen i Örnahusen.

Omstrukturering av mat mot vegetarisk kost samt giftfri odling är områden som samhället måste ställas om till av flera olika miljömässiga skäl: för att motverka att gifter når naturmiljön och för att minska allas vårt klimatavtryck.”

Paret Jon Lindberg och Giovanna Torres driver restaurangen Jord och Bord. 

Vid inledningen av kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december klockan 18:00 delas miljöpriset på 10 000 kronor ut.

– Jag tycker det känns oerhört bra att dela ut Simrishamns miljöpris 2018 till en verksamhet som satsar på det lokala, säger Thomas Hansson (MP), ordförande i byggnadsnämnden i Simrishamns kommun. Verksamheten satsar på hållbarhet och en mindre skala och ser till helheten i sin miljöpåverkan. Jord & Bord i Örnahusen har skapat en förtroendegivande verksamhet kring sina råvaror och i sitt bemötande av landskapet och besökarna. Jag vill gratulera Jon och Giovanna till deras entusiasm för att ta världen till sin mötesplats i Simrishamns kommun.

Läs mer om miljöpriset här. 

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close