Nu flyttar vi till Garvaren – det nya museimagasinet

Nu flyttar vi till Garvaren – det nya museimagasinet

Efter den festliga invigningen av det nya museimagasinet Garvaren i november har nu arbetet med att flytta in föremålssamlingarna till de nyrenoverade lokalerna börjat.

Först ut var att tömma det tillfälliga magasinet på industriområdet. Här förvarade Österlens museum allmogemöbler, fartygsmodeller, fiskeredskap, textilier och arkivalier under några år. Den flytten är i princip genomförd, sedan väntar ytterligare nio lokaler som ska tömmas.

Textilsamlingarna är ett kapitel för sig. Delar av dräktsamlingarna har varit utsatta för mögel i tidigare magasin och måste hanteras extra varsamt. Luftfuktigheten får inte blir för hög, vare sig under flytten eller i de nya lokalerna, allt för att förhindra ett nytt mögelutbrott.

Föremål ska frysas

Likaså ska alla föremål skadedjurssaneras innan de får komma in i det nya magasinet. Vi kan inte riskera att smådjur som trägnagare, pälsängrar eller silverfiskar följer med in i huset. Alla föremål ska därför frysas några dygn innan de får passerkort in i lokalerna. Proceduren garanterar att samlingarna ska bevaras på bästa sätt för framtiden.

Flytten kommer att ta tid: en långsam flytt garanterar ordning och reda i de nya lokalerna. Vi räknar med att kunna öppna Garvaren för allmänhet och forskare till sommaren 2020. Då ska 230 000 föremål och arkivalier ha funnit sin nya plats i hyllsystemen.

Så var invigningen av Garvaren – se film här nedan: