Kommunen lanserar nostalgikonto på Instagram: ”Känns jättekul”

Kommunen lanserar nostalgikonto på Instagram: ”Känns jättekul”

Måndagen den 4 mars lanserade Simrishamns kommun nostalgikontot Tillbakablick Österlen på Instagram. Ett konto där det varje vecka kommer bjudas på historiska tillbakablickar från Österlens historia.

Kontot Tillbakablick Österlen (@tbosterlen) har kommit till med syftet att varje vecka publicera historiska tillbakablickar från Österlens historia.

Bilder från 90-talet och bakåt

Majoriteten av bilderna kommer att vara hämtade från Simrishamns kommun, där alla bilder tagna från 1990-talet och bakåt är aktuella.
Premiärdagen för kontot var måndagen den 4 mars.

– Det känns jättekul och spännande att få sjösätta den här idén. Även om vi är en kommun som koncentrerar mycket av vårt arbete på framtiden så får vi inte glömma vägen som fört oss hit, säger Anders Svensson, digital kommunikatör på Simrishamns kommun.

– Det är viktigt att minnas sin historia, och förhoppningsvis kan det här kontot bidra till många sköna minnen för våra följare. Nostalgi är ett väldigt uppskattat tema hos många och därför vi vill ge allmänheten denna möjlighet att få ta del av vår historia.

Förvaltar 100 000 foton

Österlens museum förvaltar i dag cirka 100 000 foton och andra arkivalier ägda av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Det är här som bilderna till kontot kommer ifrån.

Just nu digitaliseras samlingen samtidigt som den också flyttas till det nya magasinet Garvaren på industriområdet.

– Det är ett stort arbete och det kommer dröja ett tag innan fotona kan sökas av allmänheten på nätet. Därför känns det väldigt roligt att få möjligheten att redan nu via Simrishamns kommuns nostalgikonto ge allmänheten tillgång till en del av denna bildskatt. Jag hoppas att de bilder som läggs ut kommer till glädje, ger perspektiv och eftertanke, säger Lena Alebo, museichef vid Österlens museum i Simrishamn.

Följ nostalgikontot Tillbakablick Österlen här

Följ Simrishamns kommuns officiella Instagramkonto här

Läs mer: Så arbetar vi med sociala medier