Ny och skräddarsydd lärarutbildning med jobb plus lön

Elva skånska och blekingska kommuner har tillsammans med Högskolan Kristianstad tagit fram en skräddarsydd utbildning för den som vill utbilda sig till lärare och samtidigt tillägna sig arbetslivserfarenhet under utbildningsåren.

Fredagen den 15 mars öppnar ansökan till höstterminen med en ny typ av lärarutbildning som är tänkt att minska den rådande lärarbristen.

Tillsammans med elva kommuner, däribland Simrishamns kommun, har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare på en grundskola. Lärarstudenterna får både lön och arbetslivserfarenhet.

Det handlar om en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Tre dagar i veckan ska studenterna arbeta på en grundskola som lärare och två dagar ska de studera på högskolan.

Efter fem års studier har studenten fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Detta upplägg möjliggör att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

”Naturlig plats”

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheterna från sin lärarroll till studierna, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet.

Sammanlagt är sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge med i lärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden: Helsingborg, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg, Tomelilla och Östra Göinge. Tillsammans har kommunerna ett 25-tal platser för de blivande lärarna.

Ansökan till höstterminen 2019 öppnar 15 mars och stänger 15 april.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close