Vill du veta mer om EU och valet till Europaparlamentet?

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. På denna sida har vi samlat information, och länkar till information, om EU och valet så att du kan lära dig mer.

På valdagen den 26 maj röstar du i den vallokal du tillhör mellan klockan 08:00-21:00. Uppgifter om detta finns på det röstkort du får hemskickat till dig.

Från onsdagen den 8 maj till och med valdagen den 26 maj kan du förtidsrösta. Du kan förtidsrösta var du vill i landet. Du måste ha legitimation och röstkort med dig.

I Simrishamns kommun kan du förtidsrösta på följande platser:

 • Borrby församlingshem
  Öppettider
  Måndag: 17:00-19:00
  Onsdag: 16:00-18:00
 • Gärsnäs allaktivitetshus
  Öppettider
  Tisdag: 15:00-18:00
  Torsdag: 17:00-19:00
 • Stadshuset i Simrishamn
  Öppettider
  Måndag, onsdag, fredag: 08:00-16:30
  Tisdag, torsdag: 08:00-19:00
  Lördag: 11:00-14:00
  Söndag: 10:00-13:00 (Valdagen 26/5 08:00-21:00)
 • Äppelgården i Kivik
  Öppettider
  Tisdag: 16:00-18:00
  Torsdag: 17:00-19:00

Har du någon form av handikapp och inte kan ta dig till en röstningslokal eller vallokal kan du få hjälp av ambulerande röstmottagare. Du beställer genom kommunens valkansli på telefonnummer: 0414-81 91 10.

På valmyndighetens hemsida kan du få mer information inför EU-valet. Här kan du läsa om du har rösträtt och se vilka partier och kandidater som ställer upp i valet till Europaparlamentet.

Valmyndighetens hemsida

Vad handlar valet om?

EU-valet den 26 maj 2019 kommer att ha en direkt inverkan på ditt liv. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i Europaparlamentet de kommande fem åren. Då bestäms hur Europaparlamentet kommer att agera under de närmsta åren i frågor som till exempel sysselsättning, företagande, säkerhet, migration och miljö.

Europaparlamentet är den enda av EU:s institutioner som utses genom direkta och allmänna val av medborgarna. Europaparlamentet stiftar EU-lagar och beslutar om EU:s budget tillsammans med ministerrådet.

Europaparlamentarikerna utför sitt arbete i de parlamentariska utskotten. Utskotten är uppdelade i områden som representerar de ämnen som EU arbetar med. Några exempel på utskott är: kultur och utbildning, regional utveckling, inre marknaden och konsumentskydd och internationell handel.

Antalet europaparlamentariker ett land har beror på hur många invånare som landet har. Idag är det 751 parlamentariker varav 20 från Sverige. Om Storbritannien går ur EU minskas det totala antalet till 705 platser och Sverige får då 21 platser. Europaparlamentarikerna samarbetar i partigrupper oavsett nationalitet.

Europaparlamentet har två byggnader som de sammanträder i som ligger i Bryssel och Strasbourg.

Det finns mycket information och dokument på svenska på Europaparlamentets hemsida. Där kan du söka på europaparlamentariker via land eller politisk grupp och läsa vad de arbetar med samt hur du kan komma i kontakt med dem.

Europaparlamentets hemsida.

Den här gången röstar jag är Europaparlamentets kommunikationskampanj som är oberoende av politiska partier eller ideologier. Kampanjens mål är att främja det demokratiska engagemanget och öka valdeltagandet i EU-valet i maj 2019. Gå gärna med i kampanjen! Du hitter mer info om detta på hemsidan.

Kampanjens hemsida

På Riksdagens hemsida för EU-information kan du läsa mer om EU och valet till Europaparlamentet. Här kan du även beställa material om hur EU fungerar. Materialet är kostnadsfritt.

Riksdagens hemsida

Europa Direkt är EU-kommissionens lokala mötesplats för information om EU, dess organisation, prioriteringar, politik och finansieringsmöjligheter. Idag finns det ett nätverk på cirka 450 Europa Direkt-kontor i Europa varav 16 kontor i Sverige. De svarar på frågor om EU, guidar dig rätt bland EU-programmen, EU:s regelverk samt arrangerar aktiviteter och evenemang.

Europa Direkt Sydskåne drivs i samverkan mellan Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamns, och Skurups kommun och arbetar med att:

 • Svara på allmänhetens frågor om EU
 • Informera om EU: s politik och stödmöjligheter
 • Främja den lokala debatten om EU och Europa
 • Anordna seminarier, debatter, föreläsningar, utbildningar med mera.

Kontakta gärna Europa Direkt Sydskåne och verksamhetsledaren Lia Sandberg.
E-post: europadirekt@sjobo.se
Europa Direkt Sydskånes hemsida

Europa Direkts hemsida Ditt EU:
Denna sida är för unga, samt pedagoger och bibliotekarier i Sydskåne. Här finns information om hur du kan vara delaktig i demokratin och var du kan lära dig mer om EU.

Hemsidan Ditt EU

Se Simrishamns kommuns film om EU-valet.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close