Simrishamns kommun bäst på Instagram i Sverige: ”Väldigt roligt”

Simrishamns kommun bäst på Instagram i Sverige: ”Väldigt roligt”

Simrishamns kommun är bäst i kommun-Sverige på Instagram just nu. Det slår företaget Smampion fast som specialiserat sig på att analysera sociala medier.

Den 1 oktober 2018 lanserades Simrishamns kommuns officiella konto på Instagram. Ett stafettkonto där det varje vecka är en ny medarbetare som berättar om sitt arbete. Mångfalden av yrken har varit stor med allt från hemtjänst, parkarbetare till chefer och kommunalråd som visat upp sin vardag.

Företaget Smampion kartlägger och mäter Sveriges kommuners arbete i sociala medier. Deras mätning av Instagram visar att Simrishamns kommun är bäst i kommun-Sverige.

Strategiskt och målmedvetet

– Sedan vi lanserade våra officiella konton på Instagram och Facebok under hösten 2018 har vi arbetat målmedvetet och strategiskt med sociala medier. Syftet med vår närvaro i sociala medier är att skapa engagemang, intresse och kunskap om vad vi som kommun gör för våra medborgare. Det har bevisligen gett resultat, och det är så klart väldigt roligt att få ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Anders Svensson, digital kommunikatör på Simrishamns kommun.

– Så klart ska alla medarbetare som haft vårt Instagramkonto ha en stor eloge. De har varit väldigt bra på att berätta om sitt jobb på ett sätt som skapat intresse och engagemang.

Poängskalan som Smampion utgår ifrån på sin ranking är 0-100 där 100 är högst. På rankingen vecka 19 fick Simrishamns kommun 96 poäng, veckan därpå var resultatet hela 99 poäng. Något som placerar oss högst upp i kategorin ”kommuner och städer”.

Poängen tilldelas utifrån olika nyckeltal som exempelvis antalet nya följare på sidan, hur mycket engagemang och interaktioner inläggen skapar, hur vi interagerar och svarar på följarnas kommentarer.

Relevant och intressant innehåll

– För oss är det viktigt att nå våra kommuninvånare och kommunicera innehåll som är intressant och relevant för just dem. Jag tror vi har varit duktiga på att identifiera vad våra invånare vill ha och vad de går igång på, säger Anders Svensson.

Även Simrishamns kommuns officiella Facebooksida har varit en succé sedan den lanserades i slutet av november 2018. Förra veckan rankades sidan som den tredje bästa i kommun-Sverige.

– Även på Facebook tillhör vi bland de bästa. Det visar att vi är på rätt väg. Men det här är bara början, vi ska fortsätta att växla upp och hela tiden bli ännu bättre, säger Anders Svensson.

Följ även vårt nostalgikonto Tillbakablick Österlen