Fortsatt stark tillväxt av besökare på Österlen: ”Helt i linje med det strategiska arbete vi gjort”

Österlen och Simrishamns kommun är sedan länge en turistmagnet. När SCB (Statistiska centralbyrån) presenterade den slutgiltiga gästnattsstatistiken för 2018 var det ett fortsatt positivt utfall för Simrishamns kommun och hela sydöstra Skåne. En ökning i åtta av årets tolv månader och totalt 636 506 gästnätter, en ökning med 4,5 procent mot 2017. De utländska gästerna kom främst från Tyskland, Danmark, Nederländerna och Polen.

– Ökningen har varit successiv de senaste åren, antalet gästnätter för utländska besökare har ökat för varje år, säger Sofie Bredahl, utvecklingschef på Simrishamns kommun.

– Det ligger helt i linje med det strategiska arbete vi i de sydöstskånska kommunerna gjort gemensamt med besöksnäringen under flera års tid.

Lönsamt året runt

I fokus för utvecklingsinsatserna finns att få en lönsam besöksnäring året runt genom att även attrahera de utländska målgrupperna. 117 000 utländska gästnätter gjordes, en ökning i sydöstra Skåne med hela 21 procent.

– Den svenska besökaren är fortfarande den viktigaste för vår destination, men genom att kombinera med utländska besökare, som både lockas av vårt utbud och reser vid andra delar av året, skapas en ökad lönsamhet, framhåller Sofie Bredahl.

Verkliga siffrorna större

– Gästnattsstatistiken är det enda sättet att mäta antalet besökare som vi har tillgång till, vilket gör att den totala besökssiffran är svår att få fram. SCB:s statistik visar endast statistik för vandrarhem, campingar, stugbyar och hotell (över nio bäddar). Det finns väldigt mycket småskaligt boende, besök hos släkt och vänner, sommarhus, dagsbesökare och husbilar i sydöstra Skåne som det inte finns tillgänglig data på.

– I sydöstra Skåne finns många duktiga företagare som i samverkan skapar reseanledningar. Tillsammans med en gynnsam valuta, är det några av anledningarna till den positiva utvecklingen, avslutar Sofie Bredahl.

Mer information om vår turistnäring hittar du här.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close