Kronprinsessan fick lektion om spökgarn på Marint centrum: ”Fantastisk dag”

Under torsdagen besökte kronprinsessan Victoria Simrishamn och Marint centrum för att göra en djupdykning i problematiken kring förlorade fiskeredskap. Initiativet till besöket kom från kronprinsessan, som ville lära sig mer om spökgarnssituationen och Havs- och vattenmyndigheten föreslog då ett besök på Marint centrum.

Dagen inleddes med en introduktion till ämnet av Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit samt en presentation av Marint centrums verksamhet av utvecklingsansvarig Madeleine Lundin.

Därefter presenterade Marint centrums fiskestrateg Vesa Tschernij resultat och slutsatser från det nyligen avslutade projektet MARELITT Baltic, i vilket Sverige Polen, Tyskland och Estland har arbetat fram lösningar för problemen med förlorade fiskeredskap i södra Östersjön.

”Intensivt program”

– Vi hade ett intensivt program men allt har klaffat perfekt och jag uppfattade att kronprinsessan var mycket nöjd med dagen, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum.

– Kronprinsessans engagemang för Östersjöns miljö är stort och hon arbetar aktivt med olika havsmiljöfrågor, vilket betyder att hon är väl insatt i grunderna. Det känns bra att vi kunde bidra till att ge kronprinsessan mer kunskap genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Besöket fortsatte med ett stopp vid en fiskebåt, vid kajen utanför Marint centrum. Där mötte kronprinsessan yrkesfiskare Anders Paulsen och Bengt Andersson, som har gedigen erfarenhet av sök- och städinsatser efter spökgarn.

Fiskarna visade kronprinsessan de draggningsredskap som används och berättade om hur arbetet går till i praktiken. Kronprinsessan frågade även om fiskarnas syn på den generella miljösituationen i Östersjön och torskens tillstånd och fiskarna delade med sig av flera förslag på åtgärder för att torsken ska få en chans att återhämta sig.

Besök vid vraket Villon

Därefter fick kronprinsessan följa med Kustbevakningen ut på en tur till det förlista fartyget Villon, som ligger strax utanför Simrishamn och som studerades via ekolod medan Kustbevakningen berättade om det mödosamma och riskfyllda arbetet med att rensa spökgarn från vrak.

Mötet avslutades med lunch och information från Havs- och vattenmyndighetens Johanna Eriksson om Sveriges och EU:s arbete med spökgarnsfrågan och en frågestund. Till lunch serverades traditionella sillaburgare med stekt lök, potatismos, romsås och lingon, från Simrishamnskrogen Sonesson by Röken.

Vid klockan 13.30 vinkades kronprinsessan av för vidare värd till Simris Alg, algodlingsföretaget i Hammenhög som en gång startade sin verksamhet på Marint centrum.

Stor publik på plats

En stor skara kommuninvånare, och kanske en och annan besökare, hade slutit upp i det soliga värdet och gav kronprinsessan ett varmt välkomnande till Simrishamn. En förskoleklass som väntat tålmodigt på första parkett överöste kronprinsessan blommor – och spontanplockade murgröneblad.

– Vilken fantastisk dag det blev, säger Jeanette Ovesson, kommunalråd i Simrishamn.

– Vi är stolta över att kronprinsessan visar intresse för den verksamhet som vi bedriver i Simrishamns kommun. Genom hennes besök får frågan om Östersjöns miljö uppmärksamhet och förhoppningsvis kan det väcka ett bredare engagemang för ett renare hav. Och vilket mottagande hon fick av Simrishamnarna!