Skolbesök ska lära barn att ta ansvar vid en kris

De fyra kommunerna i sydöstra Skåne satsar för fjärde året i rad på att höja kunskapen bland barn om hur man kan agera vid en kris, till exempel långvarigt strömavbrott. Skolbarn i årskurs fyra kommer att få besök av två unga skådespelare.

Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ett grundläggande ansvar för sig själv, sin familj och sin egendom.

– Det behövs egentligen inte så mycket för att vi ska klara oss så mycket bättre under en kris. Tyvärr har vi i Sverige sett många exempel på passivitet när vattnet stiger eller när strömmen går. Därför har kommunerna i sydöstra Skåne gått samman för att lära barnen att samhällets resurser främst går till de mest utsatta, medan resten måste förbereda sig på att hjälpen dröjer, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Simrishamns, Sjöbo och Ystads kommuner.

En prioriterad grupp för kommunerna i sydöstra Skåne är skolbarn och de har visat sig ha ett genuint intresse för säkerhetsfrågor.

”Satsat på teater”

– Vi har satsat på teater på skolan för alla fjärdeklassare i våra fyra kommuner. Där dramatiseras ett antal krissituationer som barnen får reflektera över. Engagemanget är fantastiskt och vi hoppas på att barnen tar med sig diskussionerna hem till familjen, säger Thomas Andersson.

Två ungdomar från Ystads Sommarteater har engagerats för att dramatisera olika krissituationer för barnen. Därefter blir det diskussioner och man tittar tillsammans på vad en så kallad krislåda kan innehålla. Det är en låda med förnödenheter som gör att man lättare klarar av exempelvis ett längre strömavbrott.

Barnen får också med sig broschyren ”Livsviktig handbok – tänk efter före, agera rätt vid kris” som de kan ta med sig hem. Broschyren handlar om hur man håller sig informerad vid en kris, viktiga telefonnummer, hur man gör en plan för att klara av olika situationer och olika ”bra att ha-listor”.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close