;

Biblioteket skapar ny avdelning för 0-6-åringar

Jollret och högläsningen har tillfälligt bytts ut mot oväsen från sågar och skruvdragare. Ett före detta sagorum ska få inte bara en helt ny skepnad, utan en skepnad i ögonhöjd för krypande barn. Den nya avdelningen är nämligen en del av arbetet med att tillämpa barnkonventionen som blir lag 2020, i vilken vikten av barns perspektiv framgår.

– Avdelningen för de minsta kommer vara helt anpassad efter de minstas behov och perspektiv. Små barn ska kunna röra sig fritt, utforska och reflektera över böckerna och miljön där, berättar Lisa Jansson, bibliotekarie som projektleder arbetet tillsammans med kollegan Sofie Sweger.

Lisa Jansson tillägger att språk- och läsutveckling är starkt sammankopplat och att utvecklingen börjar redan från 0 år. Bebisars lek och utforskande av böcker är första steget. Från 6 månaders ålder börjar bebisar kunna vända blad i pekböcker och härma ljud, och från 12 månader yttras de första orden samtidigt som barnet kan peka ut föremål i böcker.

– Eftersom små barn undersöker sin omvärld med alla sinnen har vi arbetat mycket med att själva interiören ska vara stimulerande, berättar Sofie Sweger som tidigare arbetet med att just gestalta koncept och idéer rumsligt då hon även är konstnär och curator.

Till exempel kommer en matta med varierad struktur och mönster att läggas i rummet, och en möbel som fungerar både som bokhylla åt pekböcker och som kryp- och klättervänligt landskap att platsbyggas. För de lite äldre barnen som lärt sig gå och kanske till och med springa slingrar sig den taktila mattan vidare ut i det större biblioteksrummet där bilderböckerna finns tillgängliga för dem.

– Hela projektet finansieras av den nationella satsningen Stärkta bibliotek, vilka vi via Kulturrådet sökt pengar från, berättar Lisa Jansson.

Hon hoppas att den nya avdelningen, som planeras att invigas i februari 2020, ska locka fler småbarnsföräldrar att nyttja bibliotekets böcker och stimulerande miljö för att stärka sina barns språk- och läsutveckling.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close