Webbtv-serie tar upp förutfattade meningar om Simrishamns kommun

I en webb-tv-serie kommer kommunstyrelsens ordförande, Jeanette Ovesson (M), att lyfta några av de vanligaste förutfattade meningarna som finns om Simrishamns kommun.

Alla bär vi på förutfattade meningar om både stora och små saker. Det bor bara äldre personer i Simrishamns kommun. Kommunen är i ekonomisk kris. Det är dött på vintern på Österlen.

Se hela serien här

Det är några av de vanligaste förutfattade meningarna som finns om Simrishamns kommun. Men stämmer de? Är de helt felaktiga eller ligger det faktiskt något i påståendena?
Det ska Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamns kommun, reda ut i webb-tv-serien ”Fakta med Jeanette”.

Serien har premiär lördagen den 14 december klockan 09.00 i Simrishamns kommuns kanaler i sociala medier: Facebook, Instagram och Youtube.

– Varje lördag i tio veckors tid kommer sedan ett nytt avsnitt – varje gång med ett nytt tema som tar upp vanliga förutfattade meningar om vår kommun, säger Jan-Erik Zandersson, informationsansvarig på Simrishamns kommun.

Rykten, ”fake news” eller fakta?

– Alla bär vi på förutfattade meningar av något slag och det gör oss inte till sämre människor. Tvärtom är det rätt mänskligt, säger Jeanette Ovesson.

– Det kan ha uppstått genom rykte, att man faktiskt inte vet utan tror – eller så finns det faktiskt en sanning bakom den förutfattade meningen. Vi vill förutsättningslöst försöka ta reda på vad som egentligen är sant om vår kommun. Och oftast är saker inte svarta eller vita utan det finns fler sidor av myntet.

Att berätta hur det är, sprida kunskaper, vara transparenta och öppna är något som ligger i linje med hur Simrishamns kommun vill arbeta och uppfattas.

– I dagens medielandskap är det allt viktigare att vara ärlig och trovärdig när det sprids mycket rykten och förutfattade meningar, inte minst i sociala medier. Vi vill bemöta detta. Om inte vi som kommun berättar hur det ligger till med oss själva – vem ska då göra det? undrar Jeanette Ovesson retoriskt.

Humor och kunskap

Anders Svensson, digital kommunikatör på Simrishamns kommun, säger så här om satsningen:

– Vi har rönt stora framgångar med vårt innehåll i sociala medier och varit bäst i Sverige på både Facebook och Instagram. Många efterfrågar i dag antingen humor eller kunskap i sina sociala mediekanaler. Med den här webb-tv-serien hoppas vi kunna bjuda på båda, där vi presenterar fakta på ett trovärdigt och underhållande sätt.

Kommunalrådet kommer att vara tillgänglig för frågor och kommentarer i samband med publiceringen:

– Vi hoppas att alla som tittar ska tycka att serien bjuder på både underhållning och nya kunskaper. Och gärna att man får komma med frågor och synpunkter. Efter varje avsnitt kommer jag att finnas tillgänglig i kommentarsfälten i våra kanaler på sociala medier, avslutar Jeanette Ovesson.