Förändringar i regionbusstrafiken – start 13 december

Från och med december i år blir Skånetrafikens nya pilotlinje verklighet, linje 571.  Den nya linjen kommer köra mellan Ystad-Simrishamn och är ett snabbt alternativ till dagens linje 570. I samband med att den nya linjen börjar köra kommer det att bli en del förändringar på linje 573 Simrishamn-Kivik och Skåneexpressens linje 3 Simrishamn-Kristianstad.

Pilotlinjen är en snabbversion av linje 570 Simrishamn-Ystad kommer att köra en period och sedan utvärderas. Den kommer att stanna på två hållplatser i Simrishamn, i Järrestad, Hammenhög, Hannas, Glemmingebro, Nybrostrand och på två hållplatser i Ystad. Linjen är 17 minuter snabbare än linje 570 men tåget som kör mellan Simrishamn-Ystad är fortfarande det snabbaste resealternativet för de som har nära till en av tågets hållplatser.

En av de största förändringar kommer bli att Hannasbor får ett bättre utbud av kollektivtrafik och kan hoppa på bussen i sin hemort och åka hela vägen till Ystad och Simrishamn. I samband med att den nya linjen börjar köra kommer också turen kl. 18.53 Simrishamn-Kristianstad på Skåneexpressens linje 3 åter sättas i trafik och en del turer kommer att börja att köra inom Rörum. Linje 573 kommer däremot nästan att tas bort helt, endast morgonturen kommer att vara kvar och fungera som en förstärkning till Skåneexpressens linje 3. Anledningen till detta är att resandefrekvensen på sträckan är låg jämfört med andra sträckor.

Fakta

Pilotlinje 571

 • Pilot-linjen 571 är 17 minuter snabbare än linje 570.
 • Snabbare turer till Ystad för de invånare som bor nära pilotlinjens hållplatser.
 • En av de största förändringar kommer bli att Hannasbor får ett bättre utbud av kollektivtrafik kan hoppa på bussen i sin hemort och åka hela vägen till Ystad och Simrishamn.

SkE3 (Skåneexpressen linje 3)

 • Turen kl. 18.49 från Simrishamn-Kristianstad sätts åter i trafik.
 • Fördel för skolbarnen på Sofiaskolan då SkE3 kommer att stanna i Rörum där Sofiaskolan ligger.
 • SkE3 kommer att få längre restid för de turer som linjen kör inom Rörum.
 • Alla resenärer som inte ska till Sofiaskolan får en längre pendlingstid mellan Simrishamn-Kristianstad.

Linje 573

Alla turer, förutom morgonturen på linje 573 kommer att tas bort. Anledning till detta resandefrekvensen på sträckan är låg jämfört med andra sträckor.

Pilotlinje 571 – hållplatser:

 • Simrishamn station
 • Simrishamn Backgatan
 • Järrestad Näckebo
 • Hammenhög torget
 • Hannas torget
 • Glemmingebro V
 • Nybrostrand badet
 • Regementet södra
 • Ystad station

Tidtabell pilotlinje 571

Här kommer du till Skånetrafikens hemsida där du kan söka på den tidtabell du önskar se.

Frågor?

Om du har frågor kan du kontakta Skånetrafikens kundservice.

Telefon: 0771-77 77 77