Lärare i Simrishamn prisad på Lärargalan

På söndagskvällen sände Sveriges Television den femte upplagan av Lärargalan. Priset som ”Årets eldsjäl” gick till Emma-Lea Almén, lärare på Nova Academy.

Det var Emma-Leas tidigare och nuvarande elever som hade nominerat henne. Vid överraskningsceremonin i ett av Novas klassrum på Marint centrum var det Björn Ranelid som lämnade över priset och läste upp motiveringen till varför hon vunnit priset:

”Emma-Lea har förmågan att inspirera. Hon är en eldsjäl med ett unikt perspektiv som är ovärderligt.”

Lärargalan är en stiftelse som grundades 2016 av Beata Kull, för att uppmärksamma alla de insatser lärare gör runt om i Sverige. Antalet nominerade lärare har sedan dess växt från några hundra till tiotusentals.

I normala fall sker själva galan på scen inför publik i Stockholm, men i år spreds prisceremonierna ut och lärarna uppmärksammades i stället på sina respektive skolor, vilket sedan blev söndagskvällens tv-program.

Emma-Lea har jobbat som lärare i tolv år, och på Nova Academy undervisar hon i svenska, sociologi och retorik.

Novas rektor Andreas Liljeglimt gläds åt utmärkelsen, men är inte förvånad:

– Redan vid Leas provlektion inför anställningen märktes att Lea var något alldeles speciellt som lärare. Det engagemang som kännetecknar hennes undervisning är något helt unikt.

Prisvinnaren själv säger så här om sin syn på undervisning och om att ha blivit ”Årets eldsjäl”:

– Dagens elever lever i en snabb tid, när undervisning inte längre kan handla om enbart informationsöverföring. Litteraturen kan utgöra en motvikt till den där snabbheten, för att läsa tar tid, att leva sig in i en annan karaktär, tar tid. Jag är oerhört tacksam för att Nova har gett kollegiet och mig möjligheten att ta in skönlitteratur i helklassuppsättningar och till att ordna läsdagar med författarbesök. Och jag känner en djup tacksamhet över att eleverna är så omtänksamma att de nominerat mig till Lärargalan. Samtidigt får vi inte glömma att alla lärare är hjältar.”


Lärargalan sändes under söndagskvällen på SVT2, men kan även ses i efterhand på URPlay.