Simrishamn tilldelas bredbandspengar ur Landsbygdsprogrammet

Glädjande nyheter för fastighetsägare i ett område från Sandvången och Solvången i öster och sedan västerut ända bort till kommungränsen mot Tomelilla. Området passerar söder om Sankt Olof och innefattar bland annat Stockeboda, Ljunglyckorna och Örnaberga. Totalt rör det sig om mer än 200 fastigheter som nu kommer att kunna erbjudas en fiberanslutning.

Länsstyrelsen Skåne har haft i uppdrag att fördela bredbandsbidrag ur det gamla stödprogrammet som Jordbruksverket via Landsbygdsprogrammet ansvarat för. Programmet avslutas i år, men i elfte timmen har länsstyrelsen fått tillbaka stödpengar från tidigare beviljade projekt som av någon anledning inte genomförts. Ett av projekten i vår kommun som precis missade att få bidrag beviljade i vintras fick därmed en ny chans.

Nu har länsstyrelsen meddelat att IP-Only tilldelats pengar för att genomföra projektet beskrivet ovan och då med start i princip omedelbart. Att projektet startar nu är av många skäl bra, bland annat har den gamla telestationen i Baskemölla precis lagts ned, vilket drabbat många fastighetsägare i Sandvången med omnejd, men också att det just nu finns ett ovanligt stort antal andra ledningsprojekt i området vilket medför att möjligheter till samförläggning går att utnyttja.

Mer information om projektet kommer att komma dels på denna sida och dels direkt från IP-Only i samband med att de nu kör igång projektet.

Möjligt att efterbeställa hos Telia

Telia meddelar att det nu ska vara möjligt att efterbeställa i Simrishamn i de områden där Telia byggt ut fiber. Det rör sig om strax över 1 100 adresser som det är möjligt att beställa till. Säljkampanj (utskick till berörda fastigheter gjort 2020-10-17 enligt Telia) kommer att pågå ända till den siste januari 2021, men installation kommer att påbörjas redan 2020 för de som beställer redan nu. Efterbeställning görs på den här länken.