Ny gata på Skansenområdet – Krokodilgången

Ny gata på Skansenområdet – Krokodilgången

På bilden ser vi i bakgrunden Ehrnbergs läderfabrik på Valfiskens område och arbetare som kör djurhudar till eller från fabriken. 

På Skansenområdet kommer en ny gata vid namn Krokodilgången att ta form under sommaren.

Museichefen Lena Alebo berättar vidare om att namnvalet för den nya gatan har en historisk koppling till läderfabriken som drevs av Ehrnbergs från slutet av 1800-talet till 1970-talet och hade sin produktion både på Skansenområdet och där Valfisken ligger i dag.

– I byggnaden på Skansenområdet, där museet i dag har arkiv, narvsatte man kohudar så att de fick ett reptilmönster. Det var en av läderfabrikens specialiteter och kallades Ehrnbergs Reptile look. Av lädret tillverkades sedan skor, väskor med mera. Detta mönster var omåttligt populärt på 1960-talet och ”reptillädret” exporterades runt om i världen, berättar museichefen Lena Alebo.

Krokodilgången kommer att binda samman Lädergatan med den förlängda Gesällgatan och skapa infartsmöjlighet till de bostäder som kommer att byggas vid gatan.