Allvarligt läge med vattenförsörjningen – extremt låga nivåer – fortsatt bevattningsförbud

Extremt låga grundvattennivåer i stora delar av kommunen. Fortsatt bevattningsförbud (gäller från och med 14 juni, förutom tätorten) och att hushålla med det vatten som finns. Risk att Österlen VA behöver sänka vattentrycket, vilket bland annat skulle innebära att diskmaskiner och tvättmaskiner inte kan köras.

På grund av låga vattennivåer har det utfärdats bevattningsförbud från och med den 14 juni i Simrishamns kommun, med undantag för Simrishamns tätort där vattenverket har högre kapacitet. Alla kunder även i tätorten uppmanas ändå att vara sparsamma med vattnet.

Läget är allvarligt, vattenförbrukningen är fortfarande för hög. Om det inte blir en vändning och förbrukningen minskar, riskerar Österlen VA att behöva sänka vattentrycket, vilket bland annat innebär att diskmaskiner och tvättmaskiner inte kan köras.

Ett bevattningsförbud innebär att det kommunala dricksvattnet bara får användas till mat, dryck och personlig hygien. Du får inte fylla poolen eller badtunnor, vattna i trädgården, tvätta fasad, altan, bil, husvagn eller liknande vattenkrävande arbete.

Spara på vattnet, så räcker det åt alla:

  • Undvik att spola vattnet tills det blir kallt, en rinnande kran gör av med ungefär sex liter vatten per minut. Tappa upp vatten i en kanna som du förvarar i kylen så har du alltid kallt vatten när du blir törstig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna eller rakar dig, så spolar du inte ut värdefullt vatten i onödan.
  • Kontrollera så att inga kranar läcker. En droppande kran kan på en månad läcka så mycket som elva badkar med vatten
  • Ta en dusch istället för ett bad.! En dusch på tre minuter drar ungefär 36 liter vatten men det går åt ungefär 150 liter vatten för att fylla ett badkar.
  • Sätt inte igång diskmaskin eller tvättmaskin förrän den är full

Frågor?

Kontakta Österlen VA.

Här kommer du till Österlen VA:s hemsida.